Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto, kokous 22.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston tiedoksi merkittävät asiat v. 2023

KAJDno-2023-13

Valmistelija

  • Paula Malinen, Ympäristönsuojelutarkastaja, paula.malinen@kajaani.fi
  • Tarja Laatikainen, Ympäristönsuojelutarkastaja, tarja.laatikainen@kajaani.fi
  • Taina Huttunen, Ympäristönsuojelutarkastaja, taina.huttunen@kajaani.fi

Perustelut

Vuolijoen Katajakankaan suljetun kaatopaikan jälkitarkkailutulokset vuodelta 2022:

Katajakankaan kaatopaikka oli käytössä tavanomaisen jätteen kaatopaikkana vuosina 1987–2000. Suljetun kaatopaikan ympäristövaikutuksia seurataan tarkkailuohjelman mukaisesti ottamalla mittapadolta kuormitusnäyte ja mittaamalla virtaama kerran vuodessa touko-kesäkuussa. Pohjavesivaikutuksia seurataan ottamalla syyskuussa pohjavesinäytteet kolmesta pohjavesiputkesta.Tarkkailuohjelman mukaan kaatopaikkakaasun mittaukset ja kaatopaikka- ja pohjavesien metallimääritykset tehdään joka viides vuosi. Nämä mittaukset tehdään seuraavan kerran vuonna 2025.

Kaatopaikka- ja pintavesinäytteet otettiin mittapadolta ja kaatopaikan alapuolelta laskuojasta. Kaatopaikan mittapadon veden laadussa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia vuosien 2016–2022 aikana. Kloridi- ja fosforipitoisuudet olivat alhaisia ja niissä on havaittavissa lievää laskua. Sähkönjohtavuusarvot olivat lähellä luonnonvesien tasoa, ja kokonaistyppipitoisuudet olivat hieman koholla. Sähkönjohtavuusarvoissa ei ole havaittavissa selvää kehityssuuntaa.

Kaatopaikan alapuolella laskuojassa sähkönjohtavuus oli hieman kasvanut edellisvuodesta ja arvot olivat hieman luonnonvesien tasoa korkeampia. Kloridipitoisuus oli alhainen. Kokonaistyppipitoisuus oli edellisvuosien tavoin mittapadon pitoisuuden tasoa, mutta kokonaisfosforipitoisuus oli laskuojassa korkeampi kuin mittapadolla. Veden laadussa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia vuosien 2016–2022 aikana.

Pohjavesinäytteet otettiin syyskuussa vain kahdesta havaintoputkesta, koska kaatopaikan yläpuolinen putki oli kuiva. Kaatopaikan koillispuolen pohjavesiputken vedessä kaatopaikan vaikutukset olivat edellisvuoden tapaan selvästi nähtävissä. Sähkönjohtavuusarvo ja typpipitoisuudet olivat korkeita ja hieman korkeampia kuin edellisvuonna. Myös kloridi- ja fosforipitoisuudet olivat koholla ja kasvaneet edellisvuodesta. Putken ympäristössä vesi oli hapetonta ja vesi hapanta. Kaatopaikan luoteispuolella kaatopaikan vaikutus oli lievästi nähtävissä kohonneena sähkönjohtavuusarvona. Kloridi- ja typpipitoisuudet olivat kuitenkin melko alhaisia. Veden happitilanne oli huono ja vesi hapanta.

Lupajaoston kevään 2023 alustavat kokousajat:

- keskiviikko 22.3. klo 16.15

- keskiviikko 19.4. klo 16.15

- keskiviikko 10.5. klo 16.15

- keskiviikko 7.6. klo 16.15

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Merkitsee tiedoksi.

Päätös

Merkitsi tiedoksi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §