Sivistyslautakunta, kokous 30.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 125 Kuntalaisaloite: Tulevaisuus -patsaalle uusi paikka

KAJDno-2022-1038

Valmistelija

  • Antti Mäkinen, Museonjohtaja, antti.makinen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupungille tehtiin syyskuussa kuntalaisaloite Kaupunginlammen pohjoispuolella sijaitsevan Tulevaisuus-veistoksen siirtämiseksi keskeisemmälle paikalle kaupungissa. Kyseinen veistos on taiteilija Kalervo Kalliolta tilattu muistomerkki sodissa kaatuneiden Kajaani Oy:n työntekijöiden muistolle.

Kaupungin hallintojohtaja antoi taidemuseon johtaja Pirjo Immoselle ja museonjohtaja Antti Mäkiselle tehtäväksi laatia aloitteen tekijälle perusteltu viranhaltijoiden vastaus ja saattaa vastaus tiedoksi sivistyslautakunnalle. Liitteenä oleva vastaus on lähetetty aloitteen tekijälle 19. lokakuuta.

Vastauksessa todetaan, että Tulevaisuus-muistomerkkiä ei tule siirtää alkuperäiseltä paikaltaan, sillä sen paikka on aikanaan tarkkaan harkittu tilaajan toimesta ja taiteilija on pitänyt paikkaa erinomaisena. Muistomerkki on hyvin paikkasidonnainen sijaitessaan lähellä Tihisenniemen teollisuusaluetta sekä Makkolan ja Purolan asuinaluetta. Siten se kertoo edelleen tuon kaupunginosan ja kaupungin teollisuuden historiaa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mari Lyyra, Sivistysjohtaja, mari.lyyra@kajaani.fi

Sivistyslautakunta merkitsee viranhaltijoiden vastauksen tiedoksi.

Päätös

Merkitsi tiedoksi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §