Sivistyslautakunta, kokous 30.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 122 Kajaanin kaupungin esiopetusverkko

KAJDno-2022-1457

Valmistelija

  • Mika P. Tiihonen, Varhaiskasvatuksen tulosalueen johtaja, mika.tiihonen@kajaani.fi
  • Reetta Suhonen, Varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö, reetta.suhonen@kajaani.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 13.6.2022 §34 päättänyt Kajaanin kaupungin talouden sopeuttamissuunnitelman vuosille 2022–2026. Kajaanin varhaiskasvatuksen oman toiminnan sopeuttamisen osalta sopeuttamissuunnitelmaan on kirjattu keinoksi esiopetusverkon tiivistäminen.

Esiopetuksen keskeisenä tavoitteena on edistää lapsen kasvu-, kehitys- ja oppimisedellytyksiä. Toimintaa suunnitellaan lapsilähtöisesti ja sen tehtävä on vahvistaa lapsen myönteistä minäkuvaa ja käsitystä itsestään oppijana. Ohjattu ja lasten omaehtoinen leikki sekä havainnolliset, lasten aktiivisuutta ja luovuutta edistävät työtavat ovat olennainen osa esiopetuksen toimintaa. Esiopetuksen työtapoina ovat kokeileminen ja tutkiminen sekä luova toiminta aikuisten ja vertaisryhmän kanssa. Esiopetuksen perustana on yhteistyö huoltajien, lasten ja esiopetuksen henkilöstön välillä. Yhteistyössä etsitään sellaisia toimintakäytäntöjä, jotka antavat lapselle tilaa kasvaa persoonana ja yhteisön jäsenenä. Jokaiselle lapselle laaditaan yksilöllinen esiopetuksen oppimissuunnitelma yhteistyössä lapsen ja huoltajan kanssa.

Esiopetukseen osallistuvat lapset kuuluvat perusopetuslain mukaiseen kasvun ja oppimisen tuen piiriin. Lapsilla on oikeus saada riittävää tukea heti tuen tarpeen ilmetessä. Lapsen kasvun ja oppimisen tuen kolme tasoa ovat yleinen, tehostettu ja erityinen tuki. Tuen tarpeen arvioinnissa, käytännön tukitoimien suunnittelussa ja toteuttamisessa tehdään yhteistyötä lapsen, huoltajien, esiopettajien, varhaiskasvatuksen erityisopettajien sekä muiden tuen ammattihenkilöiden kanssa. Yhteistyöhön kulloinkin osallistuvat ammattihenkilöt harkitaan tapauskohtaisesti.

Lisäksi lapsella on oikeus saada maksutta oppilashuollon palveluita. Oppilashuollolla tarkoitetaan lapsen hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa esiopetusyhteisössä. Oppilashuollon ammattihenkilöitä ovat terveydenhoitaja, koulukuraattori ja koulupsykologi.

Kajaanissa esiopetusta järjestetään sivistyslautakunnan päättämissä päiväkodeissa esiopetukseen ilmoittatumisiin perustuen. Esiopetuspaikat toimikaudelle 2023–2024 tulevat sivistyslautakunnan päätettäväksi kevättalvella 2023.

Sopeuttamissuunnitelman mukaisten toimenpiteiden jälkeen kunnallisista päiväkodeista esiopetushaussa mukana kaudella 2023–2024 olisivat Ratamon, Mäntylän, Lehtikankaan, Seminaarin, Teppanan, Kätönlahden, Kuurnan, Nakertajan, Lohtajan, Huuhkajanvaaran, Pikku-Ketun, Otanmäen ja Vuolijoen päiväkodit sekä päiväkoti Menninkäinen ja päiväkoti Karuselli. Myös Vanamon päiväkodin alaiseen Kuluntalahden koulun esiopetusryhmään olisi edelleen mahdollisuus hakeutua, mikäli esioppilaalla ei ole varhaiskasvatuksen tarvetta esiopetuksen lisäksi.

Sopeuttamistoimenpiteenä esiopetushausta rajataan pois Purolan, Tapiolan ja Vanamon päiväkodit.

Yksiköiden määrän vähentyessä esiopetusta järjestäviin yksiköihin on mahdollista keskittää opettajaresurssia vastaamaan esiopetuksesta. Lisäksi oppilashuollolliset palvelut on tehokkaampi toteuttaa. Esiopetusta järjestävissä yksiköissä tilat ovat toimivimmat esiopetuksen järjestämiselle. Näissä päiväkodeissa lasten määrä on myös suurempi, jolloin esiopetusryhmät ovat muodostuneet luonnollisesti.

Huoltajien näkökulmasta esiopetukseen haku selkeytyy, kun hakukohteita on rajattu etukäteen ja esiopetusryhmien muodostumisen todennäköisyys paranee. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mari Lyyra, Sivistysjohtaja, mari.lyyra@kajaani.fi

Purolan, Tapiolan ja Vanamon päiväkodit eivät järjestä esiopetusta toimikaudella 2023–2024, eikä näihin päiväkoteihin ole mahdollista hakea esiopetukseen.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku


Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus


Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika


Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kajaanin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.


Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.


Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen


Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kajaanin kaupungin sivistyslautakunta.


Postiosoite:  PL 133, 87101 Kajaani
Käyntiosoite: Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani
Sähköpostiosoite: kajaani@kajaani.fi
Faksinumero: 08 6155 2510
Puhelinnumero:  08 61551 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: klo 8.00-16.00


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö


Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja


Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kajaanin kaupungin  kirjaamosta. Yhteystiedot; ks. edellä.