Ympäristötekninen lautakunta, kokous 18.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Metsästyksen lupa-alueiden rajausten tarkistaminen ja lupaehtojen päivittäminen

KAJDno-2021-1224

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jari Säkkinen, Kaupungingeodeetti, jari.sakkinen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupunki myy lupia jäniksen metsästykseen kaikille metsästyskortin lunastaneille kajaanilaisille metsästäjille. Luvan arvonlisäverollinen hinta on 7,44 €/päivä/lohko (alv 24%). Kaupunki ei tällä hetkellä myy lupia muun pienriistan metsästämiseen, koska pienriistan ja pienpetojen metsästysoikeudet on usein vuokrattu metsästysseuroille hirvenmetsästysoikeuksien mukana. Kaupunki ei myöskään ole sallinut metsäkanalintujen metsästystä alueillaan.

Tällä hetkellä jäniksen metsästäminen on sallittua oheisliitteen mukaisesti kahdella alueella (alueet I ja II). Metsästys on ollut 1.9.2009 alkaen sallittua viidellä eri alueella, mutta alueet on myöhemmin rajattu kahteen ilmeisesti sen takia, että kaikki metsästysoikeudet ovat olleet vuokrattuna Luonto- ja Eräpalvelu Kairalle 1.6.2010-31.12.2019 välisenä aikana oheisliitteen mukaisilla alueilla. Koska edellä mainittu vuokrasopimus on päättynyt, voi kaupunki vuokrata vapaana olevat metsästysoikeudet tai sallia luvallisen metsästyksen oheisen liitekartan mukaisilla alueilla III ja IV samoin perustein kuin nyt on voimassa alueilla I ja II.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristötekninen lautakunta päättää, että Kajaanin kaupunki sallii luvallisen metsästyksen kaikille metsästyskortin lunastaneille oheisen liitekartan mukaisilla alueilla nro I-IV alkaen 1. joulukuuta 2021 ja muutoin voimassa olevien määräysten ja lupataksan mukaisesti. Lautakunta toteaa, että alueille myydään tällä hetkellä lupia ainoastaan jäniksen pyyntiin. Tämä päätös kumoaa asiassa tehdyt aiemmat päätökset.

Päätös

Pasi Kilpeläinen esitti Anssi Mannisen ja Olga Alanteen kannattamana, että metsästys sallitaan kaikilla lohkoilla 10 euron päivähintaan (sis. alv.) ja kausilupa ainoastaan kajaanilaisille metsästäjille 100 euroa (sis. alv.) jäniksenmetsästyskausi.

Ympäristötekninen lautakunta hyväksyi puheenjohtajan äänestysehdotuksen. Teknisen johtajan pohjaesitys JAA, Pasi Kilpeläisen esitys EI. 

JAA ääniä 6, EI ääniä 4.

Ympäristötekninen lautakunta hyväksyi teknisen johtajan päätösehdotuksen äänin 6-4.

Hyväksyi.

Äänestystulokset

  • Kyllä 6 kpl 60%

    Kaija Patronen, Marju Karjalainen, Veijo Moilanen, Mikko Alakärppä, Sanna Pakkala-Juntunen, Saara Karjalainen

  • Ei 4 kpl 40%

    Pasi Kilpeläinen, Kari Kemppainen, Anssi Manninen, Olga Alanne

Valmistelija

Jari Säkkinen, Kaupungingeodeetti, jari.sakkinen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupungilla on laaja metsäomaisuus kaupungin perustamisen yhteydessä saadun lahjoitusmaan ansiosta. Suuri osa kaupungin keskustaajaman eteläpuolella sijaitsevasta metsäomaisuudesta on talousmetsää, jota käytetään laajasti myös virkistykseen. Alueella on virkistyskäyttöön perustettuja reittejä ja polkuja sekä talvella hiihtolatu. Lisäksi osa talousmetsien alueesta on vuokrattu moottoriurheilu, ajoharjoittelu ja jätteenkäsittelykäyttöön. Alueella harjoittelee myös Kainuun Prikaati, jonka kanssa harjoitusmaista on tehty erillinen sopimus. Prikaatin toiminta vaikuttaa lähes koko alueen käyttöön ja voi osaltaan rajoittaa myös metsästystä, minkä takia heidän toimintansa on huomioitava alueen muuta käyttöä suunniteltaessa. 

Alueen metsästysoikeuksista hirvenmetsästysoikeudet on vuokrattu pääosin paikallisille metsästysseuroille, joille on samalla usein vuokrattu lisäksi pienpetojen metsästysoikeus. Lisäksi kaupunki myy tällä hetkellä lupia jäniksen metsästykseen. Pienpetolupa on ollut myynnissä, mutta käytännössä niiden myynti on jäänyt vähäiseksi (3 kpl vuonna 2021), kun pienpetojen pyyntioikeus liittyy useimmiten metsästysvuokrasopimuksiin. Lisäksi kaupunki on myynyt lupia koiran koulutukseen sellaisille metsästysseuraan kuulumattomille henkilöille, joilla ei ole tähän oikeutta metsästysseuran vuokrasopimuksen perusteella.

Metsästyslupien myynti Kajaanin kaupungin maille on ollut varsin vähäistä. Vuonna 2021 metsästyslupia kaupungin maille myytiin yhteensä 15 kappaletta, joista 12 kappaletta oli jäniksen metsästyslupia. Metsästysharrastus on kuitenkin tärkeä osa Kainuulaista ja Kajaanilaista kulttuuria ja tämän takia kaupunki voisi kehittää metsästysoikeuksien luovuttamisen periaatteita. Erityisesti nuorten metsästysharrastuksen tukemisen voisi katsoa olevan tärkeää, koska metsästyksen harrastajakunta uhkaa ikääntyä. Koska kaupungin metsämaat sijaitsevat keskustaajaman välittömässä läheisyydessä, voisi alueiden katsoa palvelevan erityisesti sitä nuorta osaa metsästäjäkunnasta, jolla ei vielä ole auton ajokorttia. 

Metsästyksen kehittämisessä toimivin keino lienee päivittää kaupungin mailla tapahtuvan metsästyksen lupaehtoja, jotta ne palvelevat paremmin niin paikallisia kuin kaupungissa vierailevia metsästäjiä. Nuorten huomioon ottaminen lupaehtojen määrittämisessä on erityisen tärkeää, koska metsästäjien keski-iän nousu voi vaikuttaa myös hirviseurojen jäsenmääriin ja mahdollisuuksiin harjoittaa metsästystä. Tällä voi olla suoria vaikutuksia nuorten metsien hoitoon ja liikenneturvallisuuteen, kun suureneva hirvikanta tekee tuhoja taimikoissa ja toisaalta aiheuttaa vaaratilanteita ja suoranaisia onnettomuuksia kulkiessaan valtateiden pirstomilla metsämailla.

Suurpetojen pyyntiin ei myydä lupia. Niiden osalta lupa pyyntiin kaupungin mailla voitaisiin antaa erityisestä syystä, kun pyyntiin on saatu tarvittavat viranomaisluvat. Luvan suurpetojen pyyntiin voisi myöntää kaupungingeodeetti, kuten liitteessä on esitetty. Lisäksi kaupungingeodeetti voisi myöntää luvan sellaisten kisojen tai tapahtumien järjestämiseen kaupungin mailla, joita koiran kouluttamiseen myytävä lupa ei salli järjestää. Käytännössä tämä koskee esimerkiksi palveluskoirakokeiden järjestämistä.

Esitys metsästyksen uusiksi lupaehdoiksi on kokonaisuudessaan oheisessa liitteessä. Lupaehdot olisi tarkoitus saattaa voimaan 1.8.2022, eli käytännössä seuraavaksi metsästyskaudeksi. Lupaehdot tulisivat voimaan viivästetysti, jotta lupamyynnissä ehdittäisiin valmistautua muuttuviin ehtoihin. Lupia myytäisiin jatkossakin Kajaani Infossa, mutta rinnalle olisi tarkoitus tuoda edellä mainittuun määräaikaan mennessä mahdollisuus ostaa lupa verkkokaupasta.

Lisätietoja asiasta antaa kaupungingeodeetti Jari Säkkinen, 044 4214 112, etunimi.sukunimi@kajaani.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristötekninen lautakunta päättää, että Kajaanin kaupunki päivittää metsästyksen lupaehtoja ja myy metsästyslupia metsästyslohkoilla I-IV oheisen liitteen mukaisin ehdoin 1.8.2022 alkaen.

Päätös

Puheenjohtaja esitti Tea Heikkisen kannattamana, että asia palautetaan valmisteluun ja että Ympäristötekninen lautakunta perustaa työryhmän asian valmistelun tueksi. Ympäristötekninen lautakunta päätti yksimielisesti perustaa työryhmän ja valitsi  työryhmään: Tea Heikkisen, Voitto Leinosen, Jukka Poutiaisen, Kimmo Kumpulaisen, Niilo Leinosen, Veijo Moilasen sekä Titta Pääkkösen. 

Työryhmän kutsuu kokoon kaupungingeodeetti Jari Säkkinen.

Hyväksyi.

 

Asian käsittelyn aikana oli kokoustauko klo: 18.36-18.46.

Valmistelija

  • Jari Säkkinen, Kaupungingeodeetti, jari.sakkinen@kajaani.fi

Perustelut

Ympäristötekninen lautakunta käsitteli metsästyslupa-asiaa kokouksessaan 23.2.2022 päättäen palauttaa asian valmisteluun. Lautakunta päätti perustaa valmistelun tueksi työryhmän, joka koostuu lautakunnan jäsenistä ja varajäsenistä siten, että kaikkien lautakunnassa olevien ryhmien edustus on myös työryhmässä.

Valmistelutyöryhmä kokoontui käsittelemään asiaa kahteen otteeseen 22.3.2022 ja 21.4.2022. Kokouksissa käytiin laaja-alaisesti keskustelua lupaehdoista sekä käytiin läpi lupa-alueilla toimivien metsästysseurojen muistutuksia siltä osin, kun ne olivat käytettävissä. Kaikki loputkin muistutukset käytiin läpi sähköpostilla käydyssä keskustelussa valmistelutyöryhmän kesken ja otettiin huomioon lupaehtojen valmistelussa.

Lupaehtojen valmistelussa on lähdetty siitä, että metsästysmuotoja ei tarpeettomasti rajata. Koska alueella toimii metsästysseuroja, prikaati ja alue on muutoinkin kuntalaisten virkistyskäytössä, tulee lupamyynnin ohessa ohjeistaa erikseen luvan hankkineita ottamaan huomioon tämä toiminnassaan ja käyttämään riistalaukauksissa erityistä harkintaa ja varovaisuutta. Ohjeistus lupamyyntiin valmistellaan viranhaltijatyönä ja samalla pyritään ottamaan huomioon tehokas tapa metsästyksen tilastointiin, johon kuuluu myös mahdollisten saalisilmoitusten toimittaminen kaupungille.

Varsinaisten lupaehtojen lisäksi todettiin tarpeelliseksi, että metsästystä tulee ohjata lupamääriä rajoittamalla. Tällä tavalla voidaan parantaa metsästyksen ja riistanhoidon edellytyksiä sekä yhteensovittaa alueella tapahtuva muu toiminta ja metsästys. Lupamäärien rajoittamiseksi olisi tarpeen saada lisätietoa muun muassa riistamääristä alueella ja siten eri lajien metsästyspotentiaalista. Tarkan tiedon puuttuessa voidaan asiassa kuitenkin edetä asettamalla rajoitukset parhaan näkemyksen mukaan ja tarkastamalla niitä ensimmäisen metsästyskauden kuluttua, kun käytettävissä on tarkemmat tiedot lupamyynnistä ja mahdollisesti myös kohtuullisen luotettava tieto saalismääristä.

Lupamääriä rajoitetaan ensimmäisellä 1.8.2022 alkavalla ja 31.7.2023 päättyvällä metsästyskaudella seuraavasti:

Pienriistalupa ja pienpetolupa: rajoittamaton

Lintulupa: 500 lupaa kaudessa, joista alle 18 vuotiaille ilmaisia 15 kpl per henkilö. Korkeintaan 20 lupaa per henkilö.

Lisätietoja asiasta antaa kaupungingeodeetti Jari Säkkinen, puh. 044 4214 112 tai etunimi.sukunimi@kajaani.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristötekninen lautakunta päättää,​ että Kajaanin kaupunki myy metsästyslupia oheisen liitekartan mukaisilla metsästyslohkoilla I-​IV oheisen liitteen mukaisin lupaehdoin 1.8.2022 alkaen. Lupamyyntiä ohjeistetaan ja lupien myyntimääriä rajoitetaan esittelytekstissä olevin perustein.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus


Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika


Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kajaanin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.


Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.


Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen


Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kajaanin kaupungin ympäristötekninen lautakunta.


Postiosoite:  PL 133, 87101 Kajaani
Käyntiosoite: Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani
Sähköpostiosoite: kajaani@kajaani.fi
Faksinumero: 08 6155 2510
Puhelinnumero:  08 61551 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: klo 8.00-16.00


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö


Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja


Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kajaanin kaupungin  kirjaamosta. Yhteystiedot; ks. edellä.