Kuvaus
Kainuun ELY-keskus on 17.12.2024 ottanut vireille omasta aloitteestaan Kajaanin Seminaarin suojeluasian (KAIELY/866/2024) rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (498/2010, RakPL) mukaisena asiana ja pyytää siitä lausuntoa. Lausuntoaika on päättynyt 17.4.2025, Kajaanin kaupunki on saanut lausunnolle lisäaikaa 23.5.2025 asti.
Suojeluesitys koskee kiinteistöä 205-3-3-5 ja sillä olevia rakennuksia
- päärakennus (1018217021)
- harjoitusleikkikoulu (ent. puutarhurin asunto, 1018217054)
- metallityörakennus (018217087)
- puutyöverstas (1018217043)
- hallintorakennus (101821
- musiikkitalo (1018217065)
- talousrakennus (1036312662)
- seminaarin piha-alue (s-2) liitekartan rajauksen mukaisesti.
Rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain 11 §:n mukaan, jos valtion omistamien rakennusten suojelua koskevien säännösten nojalla aiemmin suojeltu valtion omistama rakennus luovutetaan toiselle, ELY-keskuksen on pantava vireille rakennuksen suojelua koskeva asia. Kohde on luovutettu pois valtion omistuksesta 15.12.2009. Kiinteistön ja rakennusten pääomistaja on Kiinteistö Oy Seminaarin Kampus.
Seminaarin aluetta koskee valtion omistamien rakennusten suojelusta annettu asetus 480/1985 ja sen nojalla tehty ympäristöministeriön päätös N:o 4/562/94, suojelu koskee seuraavia rakennuksia:
- päärakennus (1930) S2
- harjoitusleikkikoulu, ent. puutarhurin asunto (1904, 1985) S2
- metallityörakennus (1904) S2
- puutyöverstas (1904) S2
Alueella on myös varjeltuja rakennuksia. Asetuksen nojalla suojeltavissa kohteissa päätös edellyttää rakennusten ja muiden suojeltavien kohteiden aktiivista hoitoa, kunnossapitoa ja restaurointia niin, että kulttuurihistoriallinen arvo säilyy tai korostuu. Kajaanin Seminaarin osalta suojeluluokittelu S2 tarkoittaa rakennuksen ulkoasun suojelua. Varjeltavia rakennuksia ei saa purkaa tai oleellisesti muuttaa ilman Museovirastolta ja rakennushallituksesta pyydettävää lausuntoa. Rakennusten kunnossapidossa ja hoidossa on otettava huomioon niiden kulttuurihistoriallinen merkitys. Varjelu voi koskea myös uudempia tai muitakin kohteita, jotka saattavat myöhemmin tulla suojeltaviksi valtioneuvoston päätöksellä. Varjelusta vastaa haltija. Haltijan tai korjaushuollosta vastaavan on tarvittaessa neuvoteltava Museoviraston kanssa.
Museovirasto on todennut luovutuslausunnossaan 14.1.2009, ettei Kajaanin seminaarin rakennusryhmän luovuttamiselle ole estettä kulttuurihistoriallisesti huomattavien rakennusten suojelun kannalta. Luovutettavat rakennukset ja alueet muodostavat kokonaisuutena kansallisen sivistyshistorian monumentin liittymällä laajasti muun muassa kansallisen kulttuurin ja sivistyksen kehitykseen, rakentamiseen sekä hyvinvointivaltion rakentumiseen. Huomattavalla osalla on erityistä kulttuurihistoriallista merkitystä julkisen rakentamisen ja erityisesti korkeimman opetuksen rakennusperintönä sekä myös rakennustaiteen ja -historian kannalta.
Museoviraston lausunnon mukaan luovutustilanteessa on tavallisesti tutkittu tarve laajentaa, täsmentää tai muutoin päivittää suojeluratkaisua ja näin on syytä menetellä luovutettavien yliopistokiinteistöjenkin kohdalla. Luovutuksen onnistuminen rakennussuojelun tavoitteita vaarantamatta edellyttää luovutettavaa kiinteistövarallisuutta koskevan tietopohjan tuntuvaa ja määrätietoista vahvistamista. Yksityiskohtainen kulttuurihistoriallinen analysointi on tarpeellinen mm. rakennussuojelun kannalta tärkeiden piirteiden huomioiminen alueiden kehittämisessä, muutoksissa, korjauksissa ja joka-päiväisessä hoidossa. Valtion omistuksen lakkaaminen ei saa heikentää kiinteistöjen suojelun ja vaalimisen edellytyksiä. Luovutettavien kiinteistöjen uusien omistajien odotetaan tuntevan vastuunsa kansallisesti arvokkaiden kohteiden hyvästä hoidosta ja asiantuntevasta restauroinnista.
Voimassa oleva asemakaava on vahvistettu 27.7.1993. Seminaari on opetustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialuetta (YO). Korttelin rakennukset ovat pääasiassa muussa, kun opetustoiminnan käytössä, mutta uusien toimintojen mukaan Kainuun ELY-keskuksen nähdä vaikuttavan suojelullisiin arvoihin.
Asetuksella suojellut sekä varjellut kohteet lukuun ottamatta metallityörakennusta on osoitettu asemakaavassa merkinnällä sr-17, kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokas rakennus, jota ei saa purkaa eikä tehdä rakennuksen arvoa alentavia muutoksia. Korjauksia tehtäessä tulee mahdollisuuksien mukaan pyrkiä alkuperäisiin rakenne- ja väritysratkaisuihin. Rakennuksen ullakko- ja kellaritiloja saa ottaa sen pääasialliseen käyttötarkoitukseen sen estämättä, mitä kerrosluvusta on määrätty. Lisäksi osa piha-alueesta on suojeltu kaavamerkinnällä s-2, suojeltava alue. Olemassa oleva puusto, istutukset, tiet ja muut rakenteet on säilytettävä siten, että vain maisemanhoidon kannalta tarpeelliset toimenpiteet on sallittu. Uudisrakentamisessa tulee pyrkiä säilyttämään tai entisöimään alueen alkuperäinen, kaupunkikuvan kannalta merkittävä luonne.
Seminaari sisältyy valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt (RKY) inventointiin (Museovirasto 2009), Kajaaninjoen historiallinen kokonaisuus. Seminaarin aluetta koskeva RKY aluerajaus on osoitettu Kajaanin keskustaajama 2035 osayleiskaavassa.
Lisätietoja asiasta antaa kaupunginarkkitehti Anne Siltavuori, puh. 044 7100 834, sähköposti muotoa etunimi.sukunimi@ kajaani.fi.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi
Ympäristötekninen lautakunta antaa Kainuun ELY-keskukselle rakennusperintölain mukaisesta suojeluasiasta, Kajaanin seminaari, 205- 3-3-5, seuraavan lausunnon:
Kajaanin seminaarin alue on olennainen osa kaupungin historiaa. Seminaarin perustaminen vuonna 1900 oli merkittävä kehitysaskel pienelle maalaiskaupungille. Näyttävä kokonaisuus rakennettiin jokivarteen kaupungin lahjoittamalle pellolle silloisen kaupunkikeskustan ulkopuolelle. Alue liittyy myös sotahistoriaan seminaarin toimiessa sodan aikaan sotilassairaalana. Pommituksissa tuhoutui osittain kaksi alueen rakennusta, jotka myöhemmin kunnostettiin, mutta jäivät yksikerroksisiksi.
Alue muodostuu ajallisesti kerroksellisesta rakennuskannasta. Edustavat vanhimmat rakennukset suunnitteli arkkitehti Jac. Ahrenberg, joka on suunnitellut useita julkisia rakennuksia mm. Kajaanin kirkon. Seminaarialue on edelleen Kainuun rakennustaiteellisesti merkittävimpiä arkkitehtonisia kokonaisuuksia.
Ympäristötekninen lautakunta pitää seminaarialueen suojelua rakennusperintölain nojalla perusteltuna. Suojeluesityksen kohteena olevat rakennukset ja pihapiiri ovat asemakaavalla suojeltuja lukuun ottamatta metallityörakennusta. Rakennusperintölain nojalla suojelua voidaan päivittää sekä täsmentää ja kohdentaa asemakaavaa tarkemmin. Suojelu on voimassa olevan asemakaavan tavoitteiden mukaista eikä aiheuta haittaa kaavoitukselle.
Suojelun kohdentamisessa tulee ottaa huomioon kiinteistöjen kehittämisen ja käytön sekä täydennysrakentamisen mahdollistaminen. Suojelutarve kohdistuu ennen muuta rakennusten ulkoasuun, rakennusrunkoon, keskeisiin sisätiloihin ja pihapiiriin sekä mahdollisesti kiinteään sisustukseen.