Valmistelija
Mari Selin, Sivistysjohtaja, mari.selin@kajaani.fi
Kuvaus
Varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen ruokailun järjestämisen perustana on varhaiskasvatusta ja esiopetusta, perusopetusta sekä toisen asteen koulutusta koskeva lainsäädäntö, Opetushallituksen määräykset ja ikäryhmäkohtaiset ruokailusuositukset.
Terveyttä ja iloa ruoasta – varhaiskasvatuksen, Syödään ja opitaan yhdessä -perusopetuksen sekä Hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä ruokailusta- ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioihin ruokailusuositukset ohjaavat opetus- ja kasvatushenkilöstöä sekä ruokapalveluiden henkilöstöä yhteistyössä terveellisen, lasten ja nuorten kasvua tukevan ruokailun järjestämiseen. Ruokailusuositukset ottavat huomioon lasten ja nuorten terveyden ja ravitsemuksen tavoitteiden ja toteutuksen lisäksi myös ympäristökasvatuksen. Kestävää kehitystä edistetään suosimalla muun muassa kotimaisia vihanneksia, juureksia, viljaa, perunaa ja kalaa.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisivat loppuvuodesta 2024 uudet kansalliset ravitsemussuositukset Kestävää terveyttä ruoasta. Kansallisia suosituksia täydentävät myöhemmin julkaistavat lapsiperheiden ja koulu- ja opiskelijaruokailua ohjaavat suositukset.
Kajaanin kaupungin päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa aterioiden ja välipalojen suunnittelua ja tarjontaa ohjaavat voimassa olevat koko väestöä koskevat kansalliset ravitsemussuositukset ja näiden pohjalta laaditut ikäryhmäkohtaiset ruokailusuositukset. Kajaanin perusopetuksessa ja toisen asteen oppilaitoksissa kasvisruoka on tarjolla päivittäin toisena ruokavaihtoehtona. Varhaiskasvatuksessa kasvis- ja vegaanivaihtoehdon saa erikseen tilaamalla.
Aloitteessa mainitun Greenpeacen Kasvisruoka kannattaa – Kotimaisilla kasviproteiineilla säästöä kuntatalouteen – selvityksen lähestymistapa on samansuuntainen uusien ravitsemussuositusten kanssa, mutta ikäryhmäkohtaiset ruokailusuositukset ottavat tarkemmin kantaa ruokavalion laatua parantaviin ohjeisiin.
Kajaanin kaupunki ei lähde puolittamaan omissa ateriapalveluissaan lihatuotteiden käyttöä, vaan kehittää ateriapalveluita ja tuotetarjontaa voimassa olevien ravitsemus- ja ruokailusuositusten ja asiakaspalautteiden pohjalta.
Päätösehdotus
Esittelijä
Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi
Kaupunginhallitus antaa esittelytekstin mukaisen vastauksen ja esittää sen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi ja asian loppuun käsitellyksi.