Kuvaus
Kasvaneet kustannukset, erityisesti energian hinnan nousu ovat vaikuttaneet voimakkaasti kalatalouteen Kainuussa. Lisäksi kalasaaliiden määrien vaihtelu ja eri kalalajien vaihteleva kysyntä ja kuljetuksen haasteet ovat kaikki tekijöitä, jotka vaikuttavat kalastuksen koko ketjuun järvestä ruokapöytään. Vuonna 2022 valmistunut Luonnonvarakeskuksen tutkimus osoittaa, että kalataloustyritysten kokonaistuotot ovat laskeneet 845 m€, joka on alhaisin luku sitten vuoden 2012. Haasteita on kalatalouden koko sektorilla – kalastuksessa, vesiviljelyssä, jalostuksessa sekä tukku- että vähittäiskaupassa.
Tilanne on vaikeutunut energian ja yleisen hintatason nousun myötä. On esitetty arvioita, että viimeisen vuoden aikana kalastajien kustannukset ovat nousseet 30 %, mutta kalastajien saama hinta kalasta on noussut vain 8 %. Kustannuspaineiden ohella kalastajien määrään ja kalastukseen vaikuttaa se, että kalastajien keski-ikä on varsin korkea. Kainuussa on kaikkiaan 34 päätoimisesta kalastajaa ja 127 sivutoimista. Näistä hankkeessa mukana olevissa viidessä kunnassa toimii 33 päätoimista ja 124 sivutoimista kalastajaa, joten hankkeen toiminta-alue kattaa hyvin maakunnan kalastajat.
Kuljetuksella on erityisen iso merkitys laajassa Kainuussa, jossa maakunnan sisäiset etäisyydet ja välimatkat päämarkkinoihin ovat pitkiä. Haasteena Kainuussa on myös se, että keskeiset kalaa kuljettavat yritykset ovat vähentäneet tai jopa luopuneet toiminnasta. Tilanne on johtanut kalastajien kustannusten nousuun ja myös siihen, että moni kalastaja on luopunut elinkeinosta.
Hankkeen laajana tavoitteena on edistää kalatalouden kuljetusketjua Kainuussa parantamalla kalastajien välistä yhteistyötä, vahvistaa kalastajien liiketoiminnan kannattavuutta ja näin edistää yritystoiminnan kasvua. Parantunut kannattavuus lisää kalastajien toimeentuloa ja parantaa kotimaisen kalan saatavuutta niin Kainuussa kuin muuallakin. Yleistavoitetta tarkentavat toimenpidekohtaiset tavoitteet, jotka on kirjattu työpaketteihin.
Työpaketti 1: Lähtötilanteen kartoitus: tarkan tilannekuvan tuottaminen Kainuun kaupallisen kalastuksen nykytilasta ja sen tarpeista. Työpaketti toteutetaan hankkeen neljän ensimmäisen toimintakuukauden aikana.
Työpaketti 2: Verkostomaisen toiminnan vahvistaminen: edistää kalastajien välistä yhteistyötä Kainuussa sekä tiivistää koko logistiikkaketjun yhteistyötä. Työpaketti toteutetaan hankekuukausien 3–8 aikana.
Työpaketti 3: Uusien teknologioiden vertailu: tuottaa uutta tietoa teknologioista, joiden avulla kalastajien ja muiden yritysten asemaa markkinoilla vahvistetaan. Työpaketti toteutetaan hankekuukausien 6–12 aikana.
Työpaketti 4: Viestintä: kohderyhmälle suunnattu viestintä ja suurelle yleisölle suunnattu viestintä. Aikataulu: koko hankeaika.
Työpaketti 5: Hallinto: Työpaketissa toteutetaan hankkeen raportointi, ohjausryhmätoiminta ja taloushallintoon liittyvät toimet.
Ohjausryhmän kokoonpano: kalastajia viisi henkilöä, kalankäsittely-yritys, logistiikka-alan yritys, kuntien edustajat viisi henkilöä, Kalaleaderin edustaja, KAMKin edustaja sekä projektipäällikkö esittelijänä ja sihteerinä ja rahoittajan edustaja (ELY-keskus/Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljeyrahasto). Ohjausryhmä kokoontuu kolme kertaa hankkeen aikana.