Kaupunginvaltuusto, kokous 24.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 61 Valtuustoaloite: Kaupungin rakennusten lisäkäyttö (lisäpykälä)

KAJDno-2024-1305

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettu Paavo Enrothin (kok.) esittämä sekä muun Kajaanin Kokoomuksen valtuustoryhmän kannattama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

"Esitän, että Kajaanin kaupunki selvittää keskeisellä paikalla olevien, Kajaanin kaupungin omistamien rakennusten lisäkäyttöä. Rakennukset ovat Renfors-talo, Lussitupa ja Raatihuone.

Renfors talossa eikä Lussituvassa ole ollut vuosikausiin käytännössä mitään toimintaa. Renfors-talon viimeinen vuokralainen on ollut Kajaanin Perhokerho, jolla oli aikoinaan tilat rakennuksen toisessa kerroksessa. Alun perin rakennus on toiminut Kajaani Oy:n ja Oulujoen Uittoyhdistyksen uitto- ym. esineistön huolto- ja säilytyspaikkana. Rakennuksen tilat voisivat sopia kesäaikana erilaisten pienyrittäjien toimitiloiksi ja myyntipisteiksi, kahvilaksi jne.

Lussitupa on ollut alun perin 2.10.1846 käyttöön vihittyjen Koivukosken puisten sulkujen ja Ämmäkosken nykyisen ns. tervakanavan sulkuvahdin asuntona. Lussitupa on toiminut myös vuosina 1915-17 Saksaan jääkärikoulutukseen itäistä etappireittiä pitkin matkanneiden nuorten miesten piilopaikkana. Tila voisi sopia hyvin tervakulttuuria ja Kajaaninjoen vapaita koskia esittelevien valokuvien esittelypaikaksi turistiaikana. Lussitupa olisi myös sijaintinsa vuoksi oivalla paikalla matkaoppaiden tukikohdaksi.

Vuonna 1831 rakennettu, Engelin konttorissa suunniteltu raatihuone on eittämättä arvokkain Kajaanin vanhoista rakennuksista. Nykyisin raatihuone on luovutettu Kainuun Lönnrot-seuran käyttöön, jolloin vanhan arvokkaan rakennuksen käyttö on vajaakäytössä. Kaupungin tulisi keskustella Lönnrot-seuran kanssa tilojen saamiseksi parempaan käyttöön erityisesti kesäaikana."

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §