Ympäristötekninen lautakunta, kokous 25.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 75 Yhdyskuntatekniset palvelut -tutkimus 2024

KAJDno-2018-1109

Valmistelija

  • Matti Nousiainen, Kaupungininsinööri, matti.nousiainen@kajaani.fi

Perustelut

Ympäristötekninen toimiala osallistuu parillisina vuosina teknisiä palveluja koskevaan asiakas- ja asukaskyselyyn, jonka toteuttaa FCG Konsultointi Oy. FCG Oy:n käyttämä kyselylomake on määritetty kuntien yhteisessä TEKPA-projektissa, jonka keskeinen tavoite oli teknisen sektorin tuloksellisuuden mittaamisjärjestelmän kehittäminen.

Tutkimuksessa oli mukana nyt 28 kuntaa. Kajaanissa vuoden 2024 kyselyn vastaajiksi valittiin 800 yli 18-vuotiasta henkilöä satunnaisesti väestötietojärjestelmästä. Kyselylomake postitettiin huhti–toukokuussa 2024 kyselyyn valituille. Kaikille vastaajille lähetettiin aktivointikirje, jossa jo vastanneita kiitettiin vastaamisesta ja vastaamattomia pyydettiin vastaamaan. Vastaajilla oli mahdollisuus vastata myös verkossa. Kajaanissa kyselyn vastausprosentti oli 25 %, joka on 5 %-yksikköä korkeampi kuin koko tutkimuksen keskimääräinen vastausprosentti. Edellisessä kyselyssä Kajaanin vastausprosentti oli 21%.

Raportti on jaettu katuja, puistoja, jätehuoltoa, vesihuoltoa sekä liikuntapaikkoja ja valaistusta koskeviin lukuihin. Edelliseen vuonna 2022 tehtyyn tutkimukseen verrattuna palvelutyytyväisyys on samalla tasolla tai hieman alapuolella. 

Yleisesti voidaan sanoa, että ympäristötekninen toimiala on pystynyt tuottamaan asukkaille heidän tarvitsemiaan palveluja ja palvelujen käyttäjät ovat olleet niihin tyytyväisiä. Aikaisempien tutkimusten pohjalta tehdyillä palvelulinjausten tarkistuksilla on saatu asukastyytyväisyyttä parannettua. Kyselyn tulokset otetaan huomioon palveluja kehitettäessä.

Kyselyssä tiedusteltiin, mihin kunnan tulisi katuasioissa ensisijaisesti panostaa. Valittavaksi oli annettu yhdeksän vastausvaihtoehtoa, joista vastaaja sai valita enintään kolme. Useimmin tärkeiksi panostuskohteiksi valittiin päällysteiden kunnossapito, lumen poisto kaduilta tai kevyenliikenteen väylien lumenpoisto ja hiekoitus. Kajaanissa päällysteiden kunnossapito 28%, lumen poisto kaduilta 19%, kevyenliikenteen väylien lumenpoisto ja hiekoitus 19%, katujen, jalankulku- ja pyöräteiden puhtaanapito 11%, katujen hiekoitus 6%, pysäköinnin helpottaminen 6%, hidasteet töyssyillä ja kavennuksilla 4%, liikennevalot 4% ja katujen valaistus 3%.

Yhdyskuntatekniset palvelut 2024 kyselytutkimus on luettavissa lokakuun alussa Kajaanin kaupungin verkkosivuilla Ajankohtaista-osiossa.

Lisätietoja antavat kaupungininsinööri Matti Nousiainen, p. 044 7100 176 ja rakennuttajainsinööri Teemu Hurskainen, p. 044 7100 625 tai etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristötekninen lautakunta merkitsee tiedoksi.

Päätös

Merkitsi tiedoksi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §