Ympäristötekninen lautakunta, kokous 25.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 74 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma, rakennusjärjestyksen uusiminen

KAJDno-2024-1103

Valmistelija

  • Kari Huusko, Johtava rakennustarkastaja, kari.huusko@kajaani.fi

Perustelut

Eduskunta hyväksyi 1.3.2023 rakentamislain ja siihen liittyvän maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) muutoksen. MRL:sta eriytettiin rakentamista ohjaavat määräykset kokonaisuudessaan uudeksi rakentamislaiksi (751/2023, RakL). Rakentamislaki tulee voimaan 1.1.2025. Tämän seurauksena kuntien on uusittava muun muassa hallintosääntönsä, rakennusjärjestyksensä, rakennusvalvonnan taksat sekä asiakasohjeistukset.

Rakennusjärjestyksen tarkoituksesta on kerrottu liitteenä olevassa osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa (OAS_Rakennusjärjestyksen uusiminen). Paikallisten määräysten tehtävänä on osaltaan huolehtia lakiin sisältyvien tavoitteiden toteuttamisesta. Rakennusjärjestykset eri kunnissa eivät voi yleensä olla keskenään täysin samanlaisia, koska aluerakenteet, alueet, rakentamispaineet ja rakentamisen ohjaustarpeet ovat erilaisia. Sama malli tai määräys ei sovellu kaikille.  Rakennusjärjestyksen tulisi vahvistaa eri alueiden ominaispiirteiden säilyttämistä ja kehittämistä sekä tukea valittujen strategioiden toteutumista.

Kajaanin kaupungin nykyinen rakennusjärjestys on tullut voimaan 1.1.2015 ja muutoksien osalta se on tullut voimaan 16.11.2022. Vuoden 2015 rakennusjärjestys on laadittu yhteistyössä Sotkamon rakennusvalvonnan viranhaltijoiden kesken. Keskustelujen aiheena on ollut yhteistyöstä rakennusjärjestyksen valmistelussa saatavat tosiasialliset hyödyt. On todettu, että Kajaanin kaupunki uudistaa rakennusjärjestyksen itsenäisesti, kuitenkin hyvässä yhteistyössä ja neuvotellen naapurikuntien viranhaltijoiden kanssa.

Rakennusjärjestyksen hyväksymismenettelylle on asetettu soveltuvin osin samat vaatimukset kuin kaavojen hyväksymiselle (MRL §15, §62, §65). Vuorovaikutteisuuden vaatimukset rakennusjärjestystä laadittaessa eri tahojen välillä ovat perusteiltaan kaavoitusmenettelyä vastaavat. Uudistamisprosessiin ryhdyttäessä kaavaprosessia vastaavasti laaditaan osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS, jossa suunnitellaan tiedottaminen,
osallistaminen ja rakennusjärjestyksen vaikutusten arviointi. Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tavoitteena on tehostaa kansalaisten ja eri sidosryhmien osallistumista rakennusjärjestyksen uudistamiseen ja lisätä vuorovaikutusta.
Kajaanin kaupungin rakennusjärjestyksen uudistamistyö on aloitettu elokuussa 2024 laatimalla osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS.

Kajaanin kaupungin hallintosäännön mukaan vastuu rakennusjärjestyksen valmistelusta on ympäristöteknisen lautakunnan lupajaostolla (kv 13.6.2022) ja rakennusjärjestyksen hyväksyy kaupunginhallituksen esityksestä kaupunginvaltuusto.
Alustava aikataulu on osallistamis- ja arviointisuunnitelman mukaisesti:

- muutostyön vireille saattaminen ja osallistumis- ja arviointisuunnitelma nähtävillä: elo-syyskuussa 2024
- rakennusjärjestyksen luonnoksen laatiminen ja nähtävilläolo: loppuvuodesta 2024
- rakennusjärjestysehdotuksen hyväksyminen ympäristöteknisessä lautakunnassa keväällä 2025
- hyväksyminen kunnanvaltuustossa keväällä 2025
- voimaantulo 2025

Lisätietoja asiasta antaa johtava rakennustarkastaja Kari Huusko 044 710 0246 tai lupasihteeri Karita Kuittinen 044 4214377 sähköposti etunimi.sukunimi@kajaani.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristötekninen lautakunta hyväksyy liitteenä olevan osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) ja asettaa sen nähtäville 30 vuorokauden ajaksi 1.10.2024 - 31.10.2024. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta (OAS) ilmoitetaan kuulutuksella kunnan verkkosivuilla, virallisella ilmoitustaululla sekä paikallislehti Koti-Kajaanissa. 

Päätös

Hyväksyi.

Tiedoksi

Kajaanin kaupungin maankäyttö- suunnittelu- ja viranomaistulosalue, kunnanhallitus

Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §