Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto, kokous 18.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 Kirjallinen valitus ympäristöluvanvaraisesta toiminnasta kiinteistöllä 205-11-38-1

KAJDno-2017-867

Valmistelija

  • Tarja Laatikainen, Ympäristönsuojelutarkastaja, tarja.laatikainen@kajaani.fi
  • Taina Huttunen, Ympäristönsuojelutarkastaja, taina.huttunen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle on toimitettu 3.7.2024 ympäristönsuojelulain (527/2014) 186 §:n mukainen kirjallinen vireillepano koskien Kainuun Jätehuolto Oy:n ympäristöluvanvaraista toimintaa osoitteessa Patrosentie1. Toiminnalle on myönnetty ympäristölupa ympäristöteknisen lautakunnan lupajaostossa 31.5.2017 § 57 hyödynnettävien jätteiden vastaanotolle, varastoinnille, käsittelylle ja käsiteltyjen jätejakeiden varastoinnille.

Vireillepano

Kirjallisen vireillepanon on toimittanut osa Kätönlahden asukkaista. Vireillepano liittyy Patrosentien asemakaavan muutoksen vireilletuloon. Asukkaat ovat jättäneet mielipiteen/valituksen kaavan vireilletulosta ja siinä yhteydessä asukkaat ovat tuoneet esille myös nykyisestä toiminnasta koettuja haittoja. Nyt käsiteltävänä oleva valituskirjelmä on jätetty kaavaprosessista erillisenä kirjelmänä kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle.

Kirjelmässä tuodaan esille toiminnasta koettuna haittana ääni- ja hajuhaitat, roskaantuminen ja liikenne. Lisäksi tuodaan esille huoli haittaeläimistä. Kirjelmä on kokonaisuudessaan oheisliitteenä.

Asian käsittely

Toiminnanharjoittajalta pyydettiin selvitys kirjelmässä esitetyistä asioista. Toiminnanharjoittaja toimitti selvityksen asiaan 6.8.2024. Selvityksessä on todettu tiivistetysti mm. seuraavaa:

Laitoksessa käsitellään vain elinkeinotoiminnassa syntyviä hyötymateriaaleja hallien sisällä. Näissä materiaaleissa ei ole biojätettä eikä eloperäistä jätettä. Puhtaista hyötymateriaaleista ei aiheudu hajuhaittaa. Ympäristöluvassa toiminta-ajaksi on myönnetty ma-pe klo 6-22. Käytännössä toimintaa on laitoksella klo 6-16 välillä. Iltapäivä kuuden jälkeen laitokselle voi tulla joitain yksittäisiä kuormia, mutta niitä ei käsitellä enää illalla. Roskien leviämistä laitokselta ei tapahdu, koska kaikki toiminnot ovat hallin sisällä. Laitokselle tuleva liikenne ohjautuu tällä hetkellä Kätönlahdentien kautta Heinisuontielle ja sieltä valtatielle 5. Toiminnanharjoittajan selvitys on kokonaisuudessaan oheisliitteenä.

Kirjelmän johdosta pyydettiin lausunto terveydensuojeluviranomaiselta. Terveydensuojeluviranomainen on todennut suorittamansa tarkastuksen perusteella lausunnossaan mm. seuraavaa: "Tarkastushetkellä ei ollut havaittavissa merkkejä haittaeläimistä, roskaantumista eikä hajua tai normaalitoiminnasta poikkeavaa melua. Toiminnanharjoittaja toi esille toimenpiteet haittaeläinten torjunnasta, mahdollisten roskien siivoamisesta sekä meluntorjunnasta. Tehdyn tarkastuksen perusteella toiminta oli ympäristöluvan mukaista eikä terveydensuojeluviranomaisella ollut siihen huomautettavaa. Terveydensuojeluviranomaiselle ei ole myöskään tullut valituksia kyseisen yrityksen toiminnasta". Lausunto kokonaisuudessaan on oheisliitteenä.

Tarkastukset

Laitoksella suoritettiin ympäristönsuojelutarkastajan ja terveystarkastajan toimesta ympäristönsuojeluviranomaisen valvontaohjelman mukainen määräaikaistarkastus 22.3.2024. Valituskirjelmän johdosta laitoksella suoritettiin ympäristönsuojelutarkastajan ja johtavan ympäristönsuojelutarkastajan toimesta tarkastus 2.9.2024.

Lupahakemuksessa toiminnanharjoittaja on esittänyt, että alue aidataan. Ympäristötekninen toimiala on kieltänyt jätehuoltoyritystä rakentamasta aitaa Patrosentien poikki. Patrosentie on asemakaavan mukaisesti rakennettu yleinen katu, jota ei voida aidata yksittäisen toimijan käyttöön. Mikään ei sen sijaan estä jätehuoltoyritystä aitaamasta aluettaan tonttien rajojen mukaisesti. Kyseisessä toimintamallissa aidan ja kulkuporttien rakentaminen olisi kuitenkin monimutkaisempaa kuin Patrosentien katualueen sisällyttäminen aidattuun alueeseen, tämä olisi myös toiminnan kannalta epätarkoituksenmukaista.

Luvassa on määräys, että alue tulee päällystää kokonaisuudessaan asfaltilla. Alue on pääväyliltään ja parkkipaikan osalta päällystetty asfalttirouheella, minkä ympäristönsuojelu on katsonut olevan tällä hetkellä riittävä. Toiminnanharjoittaja on ilmoittanut asfaltoivansa alueen myöhemmin kokonaan, kun pihan rakentamiset on kokonaisuudessaan tehty.

Tarkastuksilla todettiin toiminnan olevan muutoin ympäristöluvan mukaista. Tarkastuksilla ei ole todettu roskaantumista eikä hajuhaittaa, eikä melutaso ollut aistinvaraisesti havainnoituna voimakas. Muutakaan sellaista ei havaittu, mistä voisi aiheutua ympäristön pilaantumista tai haittoja ympäristölle. Toiminnanharjoittaja varmistaa vuoden 2024 aikana toiminnasta aiheutuvan melutason melumittauksin.

Lisätietoja asiasta antaa Tarja Laatikainen, puh. 044 4214 397 ja Taina Huttunen, puh. 040 586 3159, tai etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Kajaanin kaupungin ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto on ympäristönsuojeluviranomaisena perehtynyt asiaan ja asiasta saatujen selvitysten perusteella lupajaosto toteaa, että vireillepano ei edellytä ympäristönsuojeluviranomaiselta YSL 175 §:n mukaisia toimenpiteitä.

Perustelut

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 186 §:ssä on säädetty asianosaisille,​ kuten mahdolliselle haitan kärsijälle vireillepano-​oikeus. Vireillepano-​oikeuden perusteella vireille tulleessa asiassa on aina tehtävä valituskelpoinen päätös.

Ympäristönsuojelulain 5.1 §:n mukaan ympäristönsuojelulaissa tarkoitetaan päästöllä ihmisen toiminnasta aiheutuvaa aineen, ​energian,​ melun,​ tärinän, ​säteilyn, ​valon, ​lämmön tai hajun päästämistä,​ johtamista tai jättämistä yhdestä tai useammasta kohdasta suoraan tai epäsuorasti ilmaan,​ veteen tai maaperään.

Ympäristön pilaantumisella tarkoitetaan ympäristönsuojelulaissa sellaista päästöä,​ jonka seurauksen aiheutuu joko yksin tai yhdessä muiden päästöjen kanssa a) terveyshaittaa, ​b) haittaa luonnolle ja sen toiminnoille, ​c) luonnonvarojen käyttämisen 
estymistä tai melkoista vaikeutumista,​ d) ympäristön yleisen viihtyisyyden tai erityisten kulttuuriarvojen vähentymistä,​ e) ympäristön yleiseen virkistyskäyttöön soveltuvuuden vähentymistä, ​f) vahinkoa tai haittaa omaisuudelle taikka sen käytölle tai g) muu näihin rinnastettava yleisen tai yksityisen edun loukkaus.

Ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavalla toiminnalla tarkoitetaan laitoksen perustamista tai käyttämistä sekä siihen teknisesti ja toiminnallisesti kiinteästi liittyvää toimintaa taikka alueen käyttämistä tai toiminnan järjestämistä siten, ​että siitä saattaa aiheutua ympäristön pilaantumista.

Tosiseikat ja johtopäätökset

Edellä mainittujen säännösten, ​tarkastusten ja asiassa saatujen selvitysten perusteella lupajaosto katsoo,​ ettei vireillepanon kohteena oleva toiminta aiheuta sellaista ympäristön pilaantumista,​ ympäristön pilaantumisen vaaraa tai kohtuutonta haittaa,​ joka edellyttäisi määräysten antamista ympäristönsuojelulain 175 §:n perusteella tai muitakaan toimenpiteitä ympäristönsuojeluviranomaiselta.

Sovelletut oikeusohjeet

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 5 §, 172 §, 175 §,186 §, 190 §, 191 §

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Täytäntöönpano

Päätösote + valitusosoitus

- toiminnanharjoittaja

- asianosaiset

- terveydensuojeluviranomainen.

Päätös

Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto palautti asian uudelleen valmisteluun.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §