Kuvaus
Perusopetuksen jälkeisessä yhteishaussa haetaan ammatillisiin perustutkintoihin, lukiokoulutukseen, vaativan erityisen tuen perusteella järjestettävään ammatilliseen koulutukseen, tutkintokoulutukseen valmentavaan TUVA- koulutukseen, työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaan TELMA - koulutukseen sekä kansanopistojen oppivelvollisille suunnattuihin vapaan sivistystyön linjoille.
Kevään 2025 peruskoulun päättävän ikäluokan koko on Kainuussa 777 (keväällä 2024: 751) oppilasta ja Kuusamossa 189 (keväällä 2024: 181) oppilasta. Luvut on otettu vuoden 2023 perusopetuksen laskentapäivän (20.9.2023) 8-luokkalaisten määrästä.
Kainuun ammattiopisto
KAOn opetustarjontaa säätelevä asiakirja on opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä järjestämislupa. Järjestämisluvassa on määritelty tutkinnot, mitä koulutuksen järjestäjä voi myöntää ja millä alueella koulutuksen järjestäjä on velvollinen järjestämään koulutusta ensisijaisesti. Muita keskeisiä tietoja ovat opetus- ja tutkintokieli, lupa järjestää koulutusta laajennettuna oppisopimuksena, sekä rahoituksen perusteena olevan vuosittaisen tavoitteellisen opiskelijavuosimäärän vähimmäismäärä.
Ammatilliseen koulutukseen hakeutumisessa on kaksi väylää: yhteishaku ja jatkuva haku. Yhteishakuun esitetään ne tutkinnot, mihin oppilaitoksella on järjestämislupa sekä valmius toteuttaa opinnot. Yhteishaussa oppilaitokseen haetaan keväällä, jatkuvan haun kautta hakijoita voi tulla tutkintoihin ympäri vuoden. Mikäli haettaviin koulutuksiin on runsaasti hakijoita yhteishaussa, yhteishakujärjestelmä ohjaa opiskelijoita varasijojen kautta muihin opintoihin tai opiskelija voi hakeutua jatkuvan haun avulla haluamiinsa opintoihin.
Työvoiman kysyntä on tällä hetkellä alueen elinkeinoelämässä suurta. Kainuun työttömyysaste oli heinäkuussa 2024 maan 4. alhaisin (10,1 %). KAO:n yhteishaun koulutustarjonnassa huomioidaan ensisijaisesti alueellinen ja osittain myös kansallinen työvoimatarve.
Yhteishaun aloituspaikkoja KAOn perustutkintoihin on kokonaisuudessaan 556 (vuoden 2024 haussa oli 579), joista Kajaanissa 438, Vuokatissa 18 ja Kuusamossa 100. Lisäksi yhteishaun yhteydessä toteutetaan tutkintoon valmistavaan (TUVA) -koulutuksen haku, johon paikkoja on Kuusamoon 12 ja Kajaaniin 35 kpl.
Kainuun ammattiopiston opiskelijoista suuri määrä hakeutuu opiskelemaan jatkuvan haun kautta. Jatkuva haku on edelleen merkittävä hakeutumisväylä ammatillisessa koulutuksessa ja KAO:ssa. Laajennetun oppisopimuksen avulla KAO:n on ollut mahdollista hankkia osaamista niihin tutkintoihin, joihin oppilaitoksella ei ole omaa järjestämislupaa. Tämä on ollut joustava tapa hankkia osaamista alueen työvoimatarpeisiin.
Vuoden 2025 tavoitteelliset opiskelijavuodet täytetään yhteishaun, jatkuvan haun ja laajennetun oppisopimuskoulutuksen yhdistelmänä, joka huomioidaan talousarvion suunnittelussa.
Oppilaitoksen toiminnassa huomioimme tulevat ammatillisen koulutuksen rahoitusleikkaukset vuodelle 2025 ja vuoden 2026 rahoitusuudistuksen. Tämä tarkoittaa, että tulevien vuosien koulutustarjontaa on kohdennettava niin, että se vastaa entistä paremmin alueen osaamistarpeisiin. Huomioitavina asioina ovat koulutusten vetovoima ja vaikuttavuus, työllistyminen ja jatko-opinnot. Ammatti- ja erikoisammattitutkinto tarjontaa ja koulutusten toteuttamismallit tulevat myös yhteisesti tarkasteltavaksi.
Kajaanin lukio
Lukiokoulutuksen osalta valtiovalta ei rajoita koulutuspaikkojen määrää. Kajaanin lukioon tulee 200 aloituspaikkaa, joista yleislinjalle 180 ja musiikkilinjalle 20.
Kokonaisuudessaan Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksessa on tarjolla vuoden 2025 kevään yhteishaussa yhteensä 803 opiskelupaikkaa.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Anni Miettunen, Koulutusliikelaitoksen johtaja, anni.miettunen@kao.fi
Johtokunta hyväksyy edellä esitetyt aloituspaikkamäärät ja valtuuttaa koulutusliikelaitoksen johtajan tekemään aloituspaikkojen määrään pieniä muutoksia.