Kaupunginhallitus, kokous 10.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 168 Työllisyysohjaajien, työllisyyspalveluiden koordinaattoreiden, yritysneuvojien, psykologien ym. virkojen perustaminen TE-palvelut 2024 uudistuksen yhteydessä

KAJDno-2022-563

Valmistelija

  • Risto Hämäläinen, Kehitysjohtaja, risto.i.hamalainen@kajaani.fi

Perustelut

Laissa työvoimapalveluiden järjestämisestä (23.3.2023/380) sekä laissa työvoimapalveluiden järjestämisestä annetun lain ja eräiden siihen liittyvien lakien toimeenpanosta (23.3.2023/383) säädetään kuntien järjestämisvastuulle kuuluvista julkisista työvoimapalveluista ja niihin liittyvistä tehtävistä 1.1.2025 alkaen. Kainuu-Koillismaan työllisyysalueen kuntien yhteistoimintasopimuksella on sovittu, että Kajaanin kaupunki toimii työllisyysalueen vastuukuntana ja samalla työvoimaviranomaisena. Työvoimaviranomaisen tehtävä on lisätty kaupunginvaltuuston päätöksellä kaupungin hallintosääntöön konsernipalvelujen elinvoimapalvelujen tulosyksikön tehtäväksi.

Myös laki kotoutumisen edistämisestä (681/2023) astuu voimaan 1.1.2025 alkaen ja sen myötä kotoutumispalveluiden kokonaisvastuu siirtyy kunnille. Kotoutumislain tavoitteena on vahvistaa maahan muuttaneiden työllisyyttä, työllisyyttä tukevia valmiuksia, kielitaitoa ja osallisuutta yhteiskuntaan. Lain tavoitteena on myös edistää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja myönteistä vuorovaikutusta eri väestöryhmien kesken. 

Työvoima- ja yrityspalveluiden uudelleen järjestämisen yhteydessä kuntien järjestämisvastuulle siirrettävien tehtävien ja tehtäviä hoitavan henkilöstön siirto työ- ja elinkeinotoimistoista, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista ja kehittämis- ja hallintokeskuksesta kuntiin ja kuntayhtymiin katsotaan liikkeenluovutukseksi.
 
Kainuu-Koillismaan työllisyysalueella on sovittu henkilöasiakas- ja työnvälitystyön tehtävien osalta toimivallan siirrosta vastuukunnan ja yksittäisten kuntien välillä Kuntalain (410/2015) 54 §:n mukaisilla toimivallansiirtosopimuksilla.
Työvoimaviranomaisen henkilöasiakas- ja työnvälitystyössä, yrityspalveluissa, kotolain mukaisissa tehtävissä ja em. johtamisessa käytetään julkista valtaa, jolloin tehtävien hoitaminen edellyttää virkasuhdetta. Tällaista tehtävää varten perustetaan virka (Kuntalaki 10.4.2015/410 § 87). Kajaanin kaupungin virkojen perustamisesta päättää kaupunginhallitus (Kajaanin kaupungin hallintosääntö 38 §).
 
Kajaanin kaupunki tuottaa 1.1.2025 alkaen työvoimaviranomaisen henkilöasiakas- ja työnvälityspalvelut pääosin kajaanilaisten asiakkaiden osalta sekä kotolain mukaiset palvelut kotoutuvien asiakkaiden osalta, jotka asuvat Kajaanissa. Kainuun-Koillismaan työllisyysalueen työvoimaviranomaisen tehtävät kuuluvat hallintosäännön mukaan elinvoimapalvelujen tulosyksikölle. Tarvittaessa vastuukunta tuottaa palveluita myös muiden Kainuu-Koillismaan työllisyysalueen kuntien asiakkaille.
 
TE-palvelujen uudelleen järjestämisen yhteydessä valtiolta kuntiin siirtyvälle julkista valtaa työtehtävissään käyttävälle henkilöstölle tulee perustaa virat. Osa henkilöistä tulee työskentelemään työllisyysalueen yhteisissä keskitetyissä palveluissa, joiden kustannuksiin työllisyysalueen kunnat osallistuvat työllisyysalueen yhteistoimintasopimuksessa sovitulla tavalla. Kaupungin henkilöasiakastyössä työllisyys- ja kansainvälisyyspalveluissa työskenteleviä on 22 htv, työllisyysohjaajat ja kaksi koordinaattorit. Muut siirtyvät henkilöt, joille on perustettava virka, työskentelevät yhteisissä keskitetyissä palveluissa.   
 
Esitys on että, Kajaanin kaupungin toimiessa työvoimaviranomaisena työllisyys- ja yrityspalveluiden tuottamiseksi 1.1.2025 alkaen Kajaanin kaupungille perustetaan seuraavat uudet virat:
•    20 htv työllisyysohjaaja
•    2 htv työllisyyspalveluiden koordinaattori 
•    2 htv palvelupäällikkö (yrityspalvelujen ja keskitettyjen palvelujen palvelupäälliköt)
•    5 htv yritysneuvoja
•    3 htv psykologi 
•    1 htv opinto- ja uraohjaaja 
•    5 htv asiantuntija (keskitettyjen palvelujen eri asiantuntijatehtävissä mm. maksatukset, koulutus- ja valmennuspalvelut)
 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus perustaa 1.1.2025 alkaen toistaiseksi voimassaolevat virat: 


•    20 työllisyysohjaajan virkaa 
•    2 työllisyyspalveluiden koordinaattorin virkaa  
•    1 yrityspalvelujen palvelupäällikön ja 1 työllisyyspalvelujen palvelupäällikön virka 
•    5 yritysneuvojan virkaa 
•    3 psykologin virkaa 
•    1 opinto- ja uraohjaajan virka 
•    5 työllisyyspalvelujen asiantuntijan virkaa  

Päätös

Hyväksyi.