Kuvaus
Kajaanin kaupunki pyytää lausuntoa Luolakankaan tuulivoimapuiston osayleiskaavan luonnoksesta. Kajaanin kaupunginhallitus on päättänyt 18.6.2024 § 132 asettaa yleisesti nähtäville Luolakankaan tuulivoimapuiston osayleiskaavan kaavaluonnoksen. Luolakankaan tuulivoimapuiston osayleiskaava laaditaan oikeusvaikutteisena osayleiskaavana.
Kaavaluonnos ja siihen liittyvä kaavaselostus liitteineen on nähtävillä 3.7. – 30.8.2024 Kajaanin kaupungintalon 3. kerroksen aulassa (Pohjolankatu 13), Kajaanin pääkirjaston lukusalissa (Seminaarinkatu 15) ja Otanmäen kirjastossa (Uunimiehentie 6) sekä Kajaanin kaupungin verkkosivuilla -> Asuminen ja ympäristö -> Kaupunkisuunnittelu ja kaavoitus -> Vireillä olevat kaavat.
Kaavaluonnosta koskeva yleisötilaisuus on pidetty Otanmäen koululla 7.8.2024 klo 17:00-19:00 osoitteessa Uunimiehentie 10. Tilaisuutta on voinut seurata myös etäyhteydellä.
Luolakankaan tuulivoimapuiston osayleiskaavaluonnosta koskevat lausunnot on jätettävä kirjallisena Kajaanin kaupunginhallitukselle osoitettuna viimeistään 30.8.2024 klo 16.00 mennessä sähköisenä kajaani(at)kajaani.fi tai Kajaanin kaupungin kirjaamoon PL 133, 87101 Kajaani.
Päätös
Hyväksyi.
LAUSUNTONAAN VUOLIJOEN ALUELAUTAKUNTA ESITTÄÄ SEURAAVAA:
Vaikutukset asukkaiden terveyteen, elinoloihin ja viihtyvyyteen
Vuolijoen aluelautakunta näkee tärkeäksi muistuttaa asukkaiden esiin nostamia huolia Luolakankaan tuulivoimahankkeesta ja sen kaavaselosteesta. Asukaskysely ja kuulemistilaisuuden mielenilmaukset tuovat esiin suurta huolta ja vastustusta tuulivoimarakentamista kohtaan. Suurimpana haittana pidetään liian läheistä etäisyyttä vakituisiin ja loma-asuntoihin sekä siitä johtuvaa meluhaittaa ja elinympäristön viihtyisyyden merkittävää laskua. 2–3 kilometrin etäisyydellä tuulivoimaloista sijaitsee 35 vakituista asuinrakennusta ja 12 vapaa-ajan asuinrakennusta.
Saaresmäen, Leppikylän, Ryynäsenjoen ja Kytökosken kylät sekä Otanmäen taajama ja sen korkeat kerrostalot ovat lähellä rakennettavaa tuulivoimapuistoa ja näin ollen riski asukkaiden meluhaitalle on suuri. Olemassa olevista Piiparinmäen ja Metsälamminkankaan tuulivoimapuistoista on kummastakin meluhaittaa: Piiparinmäen tuulipuiston osalta asukkaat ovat raportoineet meluhaitasta ja voimalat ovat usein pysähdyksissä tai ne pysäytetään, kun melu on voimistunut. Metsälamminkankaan tuulipuiston voimaloista on havaittu, että melutaso on voimakas ja niiden vaikutukset ovat aistittavissa asuinrakennuksen sisätiloissa jopa yli 5 kilometrin etäisyydellä voimalasta. Piiparinmäen suunnitellut melumittaukset eivät ole edelleenkään toteutuneet, joten luotettavaa tietoa mallinnuksen ja todellisen melun välillä ei vieläkään ole. Kajaanin kaupungin tulisi tunnistaa riski melutason ylittymiselle ja varovaisuuteen perustuen vaatia Pohjan Voima Oy:tä pidentämään etäisyyttä asuinrakennuksiin. Lisäksi Kajaanin kaupungin tulisi vaatia ympäristöluvan hakeminen hankkeelle, jotta riskeihin voidaan paremmin varautua ja reagoida.
Vuolijoen alueelle, Kajaanin etelä- ja länsiosiin on suunnitteilla useita tuulivoimahankkeita Luolakankaan hankkeen lisäksi: Löytösuon, Harsunlehdon, Katajamäen, Kivikankaan, Kokkosuon ja Ylihongikon hankkeet. Lisäksi Piiparinmäen ja Metsälamminkankaan jo toteutetut hankkeet ovat lähellä suunniteltuja hankealueita, vaikkakin ne sijoittuvat kokonaan tai osittain toisen kunnan alueelle. Tuulipuistojen yhteisvaikutukset tuovat merkittäviä muutoksia maisemaan. Alueemme asukkailla on suuri huoli asumisviihtyvyydestä ja tuulipuistojen vaikutuksista ihmisten terveyteen, luontoon, maisemaan, kulttuuriympäristöön sekä kiinteistöjen arvoon.
Maisemavaikutukset
Oulujärvi ympäristöineen ja ranta-alueineen on merkittävä matkailukohde. Jo nyt esimerkiksi Ärjän Lentohiekan näköalapaikan maisema on hyvin pitkälti tuulivoimaloiden täyttämä. Luolakankaan voimalat täyttäisivät yhden, vielä voimaloista vapaan alueen maisemasta. Oulujärven erämaista rantamaisemaa tulee suojella niin, ettei horisontti ole täynnä teollisia tuulivoimaloita.
Lisäksi hankkeella on maisemallisia vaikutuksia myös Ryynäsen- ja Saaresjärven sekä Talaskankaan Natura 2000 -alueen maisemaan ja erämaan rauhaan. Kainuun matkailustrategian mukaan Kainuun matkailun vetovoima perustuu erityisesti maisema-arvoon, luontoon ja luontoperusteisiin aktiviteettipalveluihin. Hankealuetta ja sen lähialueita käytetään mm. matkailuun, metsästykseen, sienestykseen ja marjastukseen.
Lentoestevalot aiheuttavat myös maisemahaittoja. Koska Liikenne- ja viestintävirasto Traficom määrittää lopullisen lentoestevalojen määrän ja voimakkuuden, pitäisi vaikutuksia arvioida pahimman vaihtoehdon mukaisesti.
Kajaanin ekologisten reittien selvitys
Kajaanin kaupungin tilaama Kajaanin ekologisen verkoston selvitys on valmistunut keväällä 2024. Kaavaehdotuksessa hankealue menee osittain ekologisten reittien päälle ja hankealueella on myös yksi ekologinen ydinalue. Vaikka voimala itsessään sijoittuisi reitin reuna-alueelle, on voimalan ympäristö kuitenkin laajemmin teollisuusaluetta. Näin ollen liian läheinen tai sijoittuminen ekologiselle reitille tai ydinalueelle vaarantaa ekologisen reitin toteutumisen tai ydinalueen riittävän luonnonrauhan.
Vuolijoen aluelautakunta esittää, että Kajaanin kaupunki ottaa tiukan linjan ekologisten reittien ja ydinalueiden turvaamiseen ja varovaisuusperiaatteen mukaisesti ei ala löyhentämään selvityksessä tunnistettujen reittien ja alueiden käyttöä teollisuusalueena.
Vaikutukset luontoon, linnustoon ja eläimiin
Hankealueella on havaittu metsäpeuroja, jotka kulkevat Kajaanin metsien muodostaman vihervyöhykkeen kautta niin itä-länsi kuin pohjois-etelä -suunnassa. Metsäpeurakantojen geneettisen monimuotoisuuden turvaamiseksi tulee näiden merkittävimpien ekologisten yhteyksien säilyminen varmistaa voimaloiden sijoittelussa.
Vuolijoen aluelautakunta muistuttaa YVA-ohjelmassa linjatusta suojaetäisyydestä (perusteltu päätelmä s. 45) ja sen varmistamisesta kaavassa:
“Luonnonvarakeskus on lausunnossaan sitä mieltä, että metsäpeuralle tärkeiden suo- ja metsävaltaisten Natura 2000 -alueiden ja tuulivoiman väliin tulisi jättää n. 5 km suojavyöhyke. Suoja- ja metsävaltaisten Natura 2000 -alueiden sisälle tai läheisyyteen on vältettävä rakentamasta teitä, sähkölinjoja tai muita infraa, koska ne heikentävät ko. alueen luontoarvoja erityisesti metsäpeuran näkökulmasta. Mitä enemmän alueella tai sen välittömässä läheisyydessä (5 km) säteellä on erilaisia lineaari- tai muita rakenteita, sitä enemmän luonnontilainen alue ja sen laatu metsäpeuran elinympäristönä heikkenee. Yhteysviranomainen (Kainuun ELY) katsoo, että luonnonvarakeskuksen lausunnon näkemys suojaetäisyydestä tulee hankkeen jatkosuunnittelussa ottaa huomioon. Tämä tulee ottaa huomioon myös muiden hankkeiden osalta.”
Lisäksi aluelautakunta esittää muidenkin perustellussa päätelmässä yhteysviranomaisen esittämien suositusten huomioimista kaavan valmisteluvaiheessa sekä soveltuvin osin sisällyttämistä kaavaan ja/tai rakennuslupaan (Perusteltu päätelmä, linnusto ja eläimistö, s. 40-):
- Yhteysviranomaisen mielestä metsäkanalintujen törmäyskuolleisuutta pitää pyrkiä vähentämään kaikin keinoin, koska sillä on mahdollisesti pysyvä paikallisia kanalintukantoja alentava vaikutus. Yhteysviranomainen kannattaakin Luken ehdotusta tornien alaosien maalaamisesta tummiksi.
- Useiden voimajohtojen rakentaminen samaan johtokäytävään mahdollisesti lisää sekä pesimä- että muuttolinnuston törmäysriskiä varsinkin huonoissa valaistusolosuhteissa. Arviointia tältä osin on perusteltua täydentää ja esittää se yleiskaavan vaikutusten arvioinnin yhteydessä.
- Yhteysviranomainen katsoo, että jos hankkeen toteutus etenee, toimivien lievennystoimien suunnittelua (voimalapaikkojen poistoa) varten reviirin tilannetta ja mahdollisia tuntemattomia pesäpaikkoja tulee vielä selvittää erityisesti lajin lisääntymiskauden aikana ja esittää arviointi yleiskaavan yhteydessä (maakotka)
- Vaikutukset suteen ja susireviirin osalta vaaditut lisäselvitykset ja niiden huomioiminen
- Vesien suojelusta kiintoaineksen osalta on rakennuslupahakemukseen liitettävä esitys.
Maanomistajien tasapuolinen kohtelu
Vuolijoen aluelautakunta esittää, että voimaloiden ja sähkönsiirtolinjan maanomistajia on kohdeltava tasapuolisesti ja sähkönsiirtolinjan maanlunastuksissa perustetaan maanomistajien neuvottelukunta turvaamaan tasapuolista kohtelua. Lisäksi Vuolijoen aluelautakunta esittää, että Kajaanin kaupunki edellyttää maanomistajien tasapuolista kohtelua ja huomioi sen kaavan valmisteluvaiheessa.
Haittojen kompensaatio
Vuolijoen aluelautakunta esittää, että Pohjan Voima Oy kompensoi tuulivoiman vaikutusalueen asukkaille syntyvää haittaa kompensaatiorahaston kautta.
Lisäksi aluelautakunta esittää, että tuulipuiston kiinteistöveroista ohjataan 10 % Vuolijoen alueen kehittämiseen ja elinolojen ylläpitämiseen.
Seurantaohjelma ja jälkivaikutukset
Hankkeen seurantaohjelmaan on esitetty saukkoseurantaa, toiminnanaikaisia melumittauksia, selvitystä hankkeen vaikutuksista lähiasukkaiden elinoloihin ja viihtyvyyteen sekä yleisemminkin virkistyskäyttöön ja maisemaan sekä Talaskankaan luontomatkailuun.
Näiden lisäksi Vuolijoen aluelautakunta esittää, että jos hanke toteutuu, seurataan vaikutuksia alueella liikkuvaan susilaumaan, metsäpeuraan, maakotkaan ja metsäkanalintujen esiintyvyyteen alueella sekä ekologisten yhteyksien toteutumista. Lisäksi aluelautakunta ehdottaa, että alueen mikromuovipitoisuutta seurataan ja mikromuovin lähtötaso alueella määritetään seurantaa varten jo hankkeen jatkosuunnitteluvaiheessa.
Vuolijoen aluelautakunta esittää, että toiminnan päätyttyä voimaloiden perustukset tulee purkaa ja purkuun varaudutaan perustamalla purkurahasto, jossa kullekin voimalalle on määritetty realistinen, indeksiin sidottu vakuus purkukustannuksille. Purkurahaston tulee olla rakennusluvan kriteerinä.