§ 8 Liittyminen Suomen Vetylaakso ry:n jäseneksi

Lataa  Kuuntele 

KAJDno-2023-1537

Päätöspäivämäärä

28.6.2024

Päätöksen tekijä

Kaupunginjohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosääntö 17 §

Kuvaus

Suomen Vetylaakso ry -yhdistyksen tarkoituksena on edistää uusiutuvan energian ja vetytalouden tuotantopotentiaalin taloudellisen hyödyntämisen edellytyksiä sekä niihin pohjautuvan liiketoiminnan kehittymistä Suomessa ja erityisesti Itä- ja Kaakkois-Suomessa. Yhdistykseen kuuluu teollisuusyrityksiä, energia-alan yrityksiä, vetytalouteen liittyviä teknologia- ja palvelualan yrityksiä, alueen kuntia sekä tutkimus- ja koulutuslaitoksia. Yhdistyksen kotipaikka on Lappeenranta, mutta sen toimialue kattaa laajasti itäisen Suomen aina Itä-Lappiin saakka.

Kaupungeista yhdistyksen jäseniä ovat mm. Lappeenranta, Mikkeli ja Pieksämäki sekä kehitysyhtiöidensä kautta mm. Kotka ja Hamina, Kouvola ja Joensuu. Korkeakouluista jäseninä ovat Lappeenrannan LUT yliopisto ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK. Jäseninä on useita energiayhtiöitä kuten esimerkiksi Abo Wind, jolla on tuulivoimahankkeita Kajaanissakin. Voikkaan ja Kajaanin paperitehtaiden yritysalueet omistava Redeve on yhdistyksen jäsen. Kuntien, kaupunkien kehitysyhtiöiden, joiden väkiluku on yli 30.000 vuotuinen jäsenmaksu on 5.000 euroa.

Kaupungin elinvoimaohjelmassa on yhtenä tavoitteena uusiutuvan energian tuotanto ja sen ympärillä tapahtuva TKI-toiminta sekä sen uusien liiketoimintamahdollisuuksien hyödyntäminen. Etelä-Kajaanissa on useita tuulipuistohankkeita sekä myös aurinkopuistohankkeita. Vihreän sähkön tuotanto liittyy kiinteästi vetytalouteen. Kainuu Wind -hankkeella on haettu paikallisille pk-yrityksille alihankintaliiketoiminnan mahdollisuuksia tuulipuistoinvestoinneista. Varsinaisia vetytalouden hankkeita ei tällä hetkellä ole Kajaanissa tiedossa, mutta uusiutuvan energian tuotannon kasvu voi avata mahdollisuuksia hankkeille.

Kainuussa on käynnistynyt uusi metallialan yritysten yritysryhmä hanke KUMEA. Hankkeen eräs tavoite on saada yritysryhmän yritykset mukaan uusiutuvan energian hankkeisiin, myös nimeltä mainiten vetytalouden hankkeet. Yritysryhmän ensimmäisessä kokouksessa yritykset esittivät, että Kajaanin kaupungin tulisi liittyä Suomen Vetylaakso ry:n jäseneksi, että vetytalouden kehityksestä saadaan tuoretta ajankohtaista tietoa, ja että yhdistyksen jäsenyys tarjoaa hyvän mahdollisuuden saada kontakteja potentiaalisiin vetytalouden investoreihin.

Päätös

Päätän, että Kajaanin kaupunki liittyy Suomen Vetylaakso ry:n jäseneksi. Vuotuinen jäsenmaksu 5.000 euroa maksetaan talousarviokohdasta 2911040001elinvoimapalvelujen hallinto.

 

Lisätietoja asiasta antaa kaupunginjohtaja Jari Tolonen, sähköposti muodossa etunimi.sukunimi@kajaani.fi

Allekirjoitus

Jari Tolonen, kaupunginjohtaja

Organisaatiotieto

Hallintopalvelut