§ 8 Strateginen kumppanuus ja omistajaohjaus ammatillisessa koulutuksessa - OMA 2 -verkostohanke 2024-2026

Lataa  Kuuntele 

KAJDno-2024-889

Päätöspäivämäärä

17.6.2024

Päätöksen tekijä

Koulutusliikelaitoksen johtaja

Päätöksen peruste

Toimintasääntö (johtokunta 22.2.2023)

Kuvaus

Työelämän tarpeita vastaava ammatillinen koulutus on keskeinen yritysten kasvua ja julkisorganisaatioiden toimintakykyä mahdollistava tekijä ja sillä on keskeinen rooli osana TE24-uudistusta. Kuntien rahoitusvastuu työttömyysetuuksista kasvaa uudistuksen myötä, mikä vahvistaa työelämän tarpeiden mukaan kohdentuvan koulutuksen vaikutusta kuntatalouteen. Ammatillisen koulutuksen rooli ja valmius toimia työvoiman osaamisen kehittäjänä yhdessä työelämän toimijoiden kanssa sekä työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton lisääminen ja paikallisen pitovoiman synnyttäminen ovat uudistuksen keskiössä.

Strateginen kumppanuus ja omistajaohjaus ammatillisessa koulutuksessa - Oma 2 -verkostohanke tukee alueellista elinvoimatavoitteiden saavuttamista sekä omistajakuntien ja koulutusten järjestäjien yhteistyötä sen edistämisessä. Uudenlaista strategista kumppanuutta rakentamalla ja omistajaohjausta terävöittämällä pystytään vahvistamaan alueen elinvoimaa ja hyödyntämään tehokkaammin ammatillista koulutusta työvoiman saatavuuden helpottamiseksi ja työllisyysasteen nostamiseksi.  

Oma 2 -verkostohankeen toiminta-aika on 2024-2026. Hankkeeseen osallistuvat ammatillisen koulutuksen järjestäjät, omistajakunnat sekä käynnistyvien työllisyysalueen edustajat. Sisällöistä vastaavat Kuntaliiton, FCG:nja yhteistyökumppaneiden kokeneet asiantuntijat.

Kuntaliitto ja opetus- ja kulttuuriministeriö tukevat kuntia ammatillisen koulutuksen kytkeytymistä osaksi työllisyyden edistämisen ekosysteemiä omistajaohjauksen ja strategisen kumppanuuden keinoin. Kuntaliitto tukee verkostohanketta TKI-rahoituksella. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Kuntaliitolle verkostohankkeen ajaksi (vuosille 2024-2026) valtionavustusta kuntataustaisten ammatillisen koulutuksen järjestäjien omistajaohjauksen menettelyjen ja strategisen kumppanuuden kehittämiseksi. Opetus- ja kulttuuriministeriön edustaja osallistuu hankkeen ohjausryhmään. Järjestäjäkohtainen osallistumismaksu vuodessa on 8000 euroa vuodessa. 

Päätös

Päätän, että Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitos osallistuu yhdessä Kajaanin kaupungin kanssa Strateginen kumppanuus ja omistajaohjaus ammatillisessa koulutuksessa - OMA 2 -verkostohankkeeseen ajanjaksolla 2024-2026.

Lisätietoja antaa Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen johtaja Anni Miettunen, sähköposti muodossa anni.miettunen@kao.fi.

Organisaatiotieto

Koulutusliikelaitos