Vuolijoen aluelautakunta, kokous 22.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 25 Lausunto Löytösuon tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta

KAJDno-2021-1327

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) valmistelee yhteysviranomaisena kannanottoa Ilmatar Kajaani Oy:n Löytösuon tuulivoimahanketta koskevasta ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta (YVA-selostus). ELY-keskus on pyytänyt YVA-selostuksesta lausuntoa eri viranomaisilta ja julkaistun kuulutuksen mukaan selostuksesta voi esittää mielipiteitä ja antaa lausuntoja kirjallisesti muutkin tahot. Kirjalliset lausunnot ja mielipiteet on toimitettava viimeistään 24.4.2024. 

Hankekuvaus ja -vaihtoehdot 

Ilmatar Kajaani Oy suunnittelee tuulipuiston rakentamista Löytösuon alueelle Kajaanin kaupungin länsiosaan. Hankealue rajautuu länsiosastaan Pyhännän kunnan rajaan. Tuulivoimahankealue sijaitsee noin 38 km Kajaanin keskustasta länteen, noin 23 km Pyhännän keskustaajamasta koilliseen ja 44 km Siikalatvan keskustaajamasta kaakkoon. Hankealue käsittää yhtenäisen alueen, jonka pinta-ala on noin 45 km2. 

Hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnissa (YVA) tarkastellaan seuraavia hankevaihtoehtoja:

VE0: Hanketta ei toteuteta.
VE1: Tuulivoimahankealueelle rakennetaan enintään 35 voimalaa, joiden kokonaiskorkeus on enintään 350 metriä.
VE2: Tuulivoimahankealueelle rakennetaan enintään 25 voimalaa, joiden kokonaiskorkeus on enintään 350 metriä.
VE3: Tuulivoimahankealueelle rakennetaan enintään 15 voimalaa, joiden kokonaiskorkeus on enintään 350 metriä.

Suunniteltujen tuulivoimaloiden yksikköteho on 6-10 MW. Tuulipuiston sisäinen sähkönsiirto toteutetaan maakaapelein ja alueelle rakennetaan kaksi sähköasemaa. Sähkönsiirron osalta tuulivoimapuiston liittämiseksi valtakunnanverkkoon tarkastellaan kahta vaihtoehtoa. SVEA-vaihtoehdossa sähkönsiirtoa varten rakennetaan noin 25 kilometrin pituinen 110 kV tai 400 kV voimajohto Vuolijoen sähköasemalle, kulkien 17,5 km Fingridin ja Kajave Oy:n olemassa olevien 400 kV:n ja 110 kV:n voimajohtojen vierellä. SVEB-vaihtoehdossa rakennetaan noin 7,3 km pitkä voimajohto kaakkoon Kajave Oy:n hallinnoimaan 110 kV:n voimajohtoon. 

Hankkeen aikataulu

Hankkeen YVA-menettely on käynnistynyt ennakkoneuvottelulla 24.3.2022. YVA-ohjelma jätettiin yhteysviranomaiselle eli Kainuun ELY-keskukselle kesäkuussa 2022. 

Yhteysviranomainen on asettanut kyseessä olevan YVA-selostuksen nähtäville sen valmistuttua. Nähtävillä olon jälkeen yhteysviranomainen antaa YVA-selostuksesta perustellun päätelmän.

Hankkeen edellyttämän rakentamiseen oikeuttavan tuulivoimaosayleiskaavan laadinta tehdään samanaikaisesti YVA-menettelyn kanssa.  Osayleiskaavoituksessa hyödynnetään YVA:n yhteydessä tehtyjä selvityksiä ja ympäristövaikutusten arviointeja. Tavoitteena on, että tuulivoimapuiston tuotanto alkaa vuonna 2027. 

Arviointityön toteutus

YVA-selostuksessa esitetään arvioitavat vaihtoehdot, ympäristön nykytila, hankevaihtoehtojen ympäristövaikutukset ja niiden merkittävyys sekä arvioitujen vaihtoehtojen vertailu.

Vaikutusarvioinnissa tarkastellaan tuulipuiston toimintojen sekä sähkönsiirron (sähköasema, maakaapelit, ilmajohdot) ympäristövaikutuksia rakentamisen, käytön ja käytöstä poiston aikana. Myös hankkeen toteuttamatta jättämisen vaikutukset arvioidaan (ns. nollavaihtoehto). 

Vaikutusarvioinnin painopiste on ollut merkittäviksi arvioiduissa ja koetuissa vaikutuksissa, joita tässä hankkeessa keskeisimmiksi tunnistettiin erityisesti vaikutukset maisemaan, linnustoon ja eläimistöön, ihmisten elinoloihin ja viihtyvyyteen, liikenteeseen ja yhdyskuntarakenteeseen ja maankäyttöön. Muita merkittäviksi koettuja tai muuten olennaisia vaikutuksia pyrittiin tunnistamaan YVA-menettelyn aikana selvitysten, lausuntojen, mielipiteiden ja sidosryhmätyöskentelyn kautta.

Arvioinnissa on tarkasteltu hankkeen aiheuttamia ympäristövaikutuksia yhdyskuntarakenteeseen ja maankäyttöön, maisemaan ja rakennettuun kulttuuriympäristöön, muinaisjäännöksiin, maa- ja kallioperään sekä pinta- ja pohjavesiin, ilmastoon, kasvillisuuteen ja arvokkaisiin luontokohteisiin, linnustoon, eläimistöön, Natura-alueisiin, luonnonsuojelualueisiin ja suojeluohjelmien kohteisiin, ihmisten terveyteen, elinoloihin ja viihtyvyyteen, liikenteeseen, elinkeinotoimintaan ja luonnonvarojen hyödyntämiseen, ilmailuturvallisuuteen, tutkien toimintaan ja viestintäyhteyksiin sekä turvallisuus- ja ympäristöriskeihin. Lisäksi on arvioitu hankkeen mahdollisia yhteisvaikutuksia suunnitteilla olevien muiden hankkeiden kanssa. Vaikutusten arvioinneissa on kuvattu niihin liittyvät epävarmuustekijät, toimenpiteet haittojen ehkäisemiseksi ja lieventämiseksi.

Vaikutusten arviointi on toteutettu asiantuntija-arvioina. Tämän hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin laatimisesta on vastannut konsulttityönä FCG Finnish Consulting Group. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tuija Kallio, tuija.kallio@lh.kajaani.fi

Vuolijoen aluelautakunta päättää jättää lausunnon ja laatii sen kokouksessaan. 

Päätös

Aluelautakunta antaa Löytösuon tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta liitteen mukaisen lausunnon. 

Tiedoksi

Kainuun ELY-keskus 

Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §