Elinkeinojaosto, kokous 21.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Valtuustoaloite: Kansainvälisten korkeakouluopiskelijoiden työharjoittelujen tukeminen taloudellisesti ja harjoittelupaikkoja tarjoamalla

KAJDno-2024-196

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin varavaltuutettu Markus Leinosen (kok.) esittämä sekä muun Kajaanin Kokoomuksen valtuustoryhmän kannattama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

"Kansainvälisten korkeakouluopiskelijoiden työharjoittelujen tukeminen taloudellisesti ja harjoittelupaikkoja tarjoamalla

Kajaanin kaupungin asema kansainvälisenä korkeakoulukaupunkina ja yhteisönä on kasvanut viime vuosina Kajaanin Ammattikorkeakoulun englanninkielisten AMK- ja YAMK-tutkintojen myötä. Nämä opiskelijat tuovat kaivattua osaamista, monimuotoisuutta ja rikkautta paikalliseen yhteisöömme.  Kuntamme ja Kainuun työvoiman positiivisen kehityksen tueksi on tehtävä sitoutuneesti töitä. Opiskelijan polku työelämään aukeaa parhaiten opintoihin liittyvän työharjoittelun kautta. Työharjoittelussa luodaan verkostoja, kehitetään työssä tarvittavaa ammattialan ja -kielen osaamista sekä juurrutaan paikkakunnalle. Harjoittelut kehittävät samalla myös yritysten vastaanottokykyä ja perehdytysosaamista. Tämän vuoksi ehdotamme, että Kajaanin kaupunki ryhtyy tarjoamaan taloudellista tukea kansainvälisille korkeakouluopiskelijoille työharjoittelujen tukemiseksi.
 
Ehdotamme, että kohdennettu taloudellinen tuki kaupungin oman harkinnan mukaan myönnetään jokaiselle Kajaanin ammattikorkeakoulussa opiskelevalle kansainväliselle opiskelijalle, joka suorittaa työharjoittelunsa tällä alueella. Tämä tuki auttaisi opiskelijoille selviytymään elinkustannuksista harjoittelunsa aikana ja tekisi Kainuusta houluttelevamman harjoittelupaikan.
 
Lisäksi ehdotamme, että Kajaanin kaupunki sitoutuu ottamaan vuosittain harjoittelijoita tietyn määrän, joka määritellään yhteistyössä Hyvinvointialueen ja KAMKn kanssa. Kunta voi myös valita tietyt tehtävät, joihin harjoittelijoita otetaan vuosittain näin varmistaen perehdytysohjelman luomisen ja harjoittelijan sisäänoton helpottumisen ajan ja toistojen myötä.
 
Tämä aloite perustuu useisiin tärkeisiin perusteluihin. Kansainväliset opiskelijat kohtaavat usein haasteita työharjoittelupaikan löytämisessä ja verkostoitumisessa uudessa ympäristössään Kainuussa. Opintokustannusten ollessa korkeita on opiskelijoiden usein etsittävä palkallista työtä ja harjoitteluja. Tällaiset mahdollisuudet avautuvat useimmiten muualta kuin täältä. 
Taloudellisen tuen tarjoaminen auttaisi heitä keskittymään opintoihinsa ja harjoitteluun ilman ylimääräistä taloudellista stressiä. Samalla tämä auttaisi vähentämään painetta hakeutua suurempiin kaupunkeihin, missä työmahdollisuuksia saatetaan nähdä helpommin saatavilla olevan.
 
Toiseksi, Kainuun alue tarvitsee lisää osaamista ja monipuolisuutta. Kansainväliset opiskelijat tuovat mukanaan erilaisia näkökulmia ja osaamista, joka voi rikastuttaa paikallista työelämää ja yritystoimintaa. Tämä on erityisen tärkeää ottaen huomioon Kainuun väestörakenteen haasteet ja tarpeet tulevaisuuden osaajista.
 
Yhteenvetona ehdotamme, että Kajaanin kaupunki sitoutuu tulemaan kansainvälisiä korkeakouluopiskelijoita tarjoamalla taloudellista tukea työharjoittelujen aikana. Tämä hyödyttää paikallista yhteisöämme, edistää alueen osaamista ja tekee Kainuusta houkuttelevamman paikan kansainvälisille opiskelijoille."
 

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

 

Valmistelija

  • Risto Hämäläinen, Kehitysjohtaja, risto.i.hamalainen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kokoomuksen valtuustoryhmä on tehnyt valtuustoaloitteen: Kansainvälisten korkeakouluopiskelijoiden työharjoittelujen tukeminen taloudellisesti ja harjoittelupaikkoja tarjoamalla. 

KAMK:n ulkomaisten opiskelijoiden määrä on kasvanut viime vuosina, ja heidän harjoittelupaikkojen ja päättötyöpaikkojen saatavuus on tunnistettu haaste, jota KAMK:n johtokin on tuonut usein esille, myös julkisuudessa. Harjoittelu ja päättötyöt ovat opiskelijoille keskeinen väylä työelämään.

KAMK:lla ja kaupungilla on yhteistyösopimus, jonka perusteella kaupungin työllisyys- ja kansainvälisyyspalvelujen kv. rekrytoinnin asiantuntijat tekevät Kajaaniin tuleville ulkomaisille opiskelijoille alkukartoituksen, jossa selvitetään heidän aiemmin hankittu osaamisensa ja työkokemuksensa. Kartoituksista voi olla jatkossa hyötyä myös harjoittelupaikkojen haasteeseen vastaamisessa.

KAMK:n asiantuntija on pyydetty kokoukseen alustamaan asiasta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Jaosto käy valtuustoaloitteen valmistelusta lähetekeskustelun. 

Päätös

Esa Rimpiläinen saapui kokoukseen klo 13.08 asian käsittelyn aikana. Silja Keränen saapui kokoukseen klo 13.14 asian käsittelyn aikana. Mikko Keränen poistui klo 13.37 asian käsittelyn aikana. 

Jaosto kävi asiasta lähetekeskustelun ja antoi jatkovalmisteluohjeeksi selvittää ulkomaisten opiskelijoiden harjoittelupaikkakysymyksen keskeiset haasteet ja mahdolliset ratkaisut esiselvityshankkeella yhteistyössä KAMK:n kanssa. Edelleen jaosto katsoi, että Kajaanin kaupungin omien harjoittelupaikkojen tarjonta ulkomaisille opiskelijoille tulee selvittää. 


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §