§ 3 Arvovesi2 - Suunnittelun välineitä ja työkaluja ilmastokestävyyden vahvistamiseksi Oulujoen vesistöalueella

Lataa  Kuuntele 

KAJDno-2020-84

Päätöspäivämäärä

23.2.2024

Päätöksen tekijä

Kaupunginjohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosääntö 17 §

Kuvaus

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) kirjeen mukaisesti Oulujoen vesistöalueen vesistövisiohanke (Arvovesi) on ollut päättymässä. Hankkeesta on julkaistu loppuraportti (https://helda.helsinki.fi/handle/10138/357036)  ja loppuseminaari on järjestetty 19.4.2023 klo 12-16 (Oulun kaupunginteatteri/Teams). Hanke tuotti SYKEn mukaan yli 60 tavoitteen ja toimenpide-ehdotuksen lisäksi paljon uutta tutkimustietoa muun muassa vesistön tilasta ja kehitysnäkymistä, kalakantojen tilasta ja vesivoiman merkityksestä sekä erilaisten toimenpiteiden vaikutuksista ja hyväksyttävyydestä. Neuvottelukunnan enemmistö, mukaan lukien Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset, piti Arvovesi-hankkeessa käytyjä keskusteluja ja toimenpide-ehdotuksia tärkeänä Oulujoen vesistöalueen tulevaisuuden kehittämisessä. Vesistövisiohankkeen ohjausryhmässä ja neuvottelukunnassa oli keskusteltu jatkotyön organisoinnista ja Iijoen toimintamallia, jossa Iin Mikropolis on ollut Iijoki-sopimuksen koordinoijana ja hankeveturina, on pidetty hyvänä mallina. Visiotyön aikana keskusteltiin mm. neuvottelukunnassa ja ohjausryhmässä sekä ELY-keskusten kesken visiohankkeen ja siihen liittyvien toimenpiteiden edistämisen ja hankkeistamisen organisoinnista. Työlle ei kuitenkaan vielä löytynyt jatkajatahoa. Visiotyössä määritettyjen toimenpiteiden toteutumisen varmistumiseksi tulisi hankkeen jatko varmistaa, jonka vuoksi ELY-keskukset pyysivät SYKEä valmistelemaan Arvovesi 2 -hankkeen. SYKEssä valmisteltiin hankehakemus ja -suunnitelma ”Suunnittelun välineitä ja työkaluja ilmastokestävyyden vahvistamiseksi Oulujoen vesistöalueella” (Arvovesi 2). Hankkeen suunnitelmissa oli valmistella vesistöalueen yhteistyösopimus sekä neuvotella sopimuksen koordinoivan tahon ehdokkaan/ehdokkaiden kanssa pyrkien löytämään hyvä taho vesistövision eteenpäin viemiseksi. Lisäksi hankkeen on tarkoitus järjestää Arvovesi-hankkeen neuvottelukunnan tapaamiset vuosina 2023–2024. Hankkeessa pilotoitaisiin maa- ja metsätaloudelle laadittavaa vesienhallinta- ja ilmastosuunnitelmaa kohdealueilla Oulujoen alueella ja Kainuussa sekä kehitettäisiin ja testattaisiin työkalua pienvesien ilmastonmuutosherkkyyden arvioimiseksi. Sopivaksi rahoitusvälineeksi katsottiin ympäristö-EAKR (Euroopan aluekehitysrahasto), jossa painopisteenä on muun muassa ilmastomuutokseen sopeutuminen. Arvovesi 2 –hankkeen omarahoitusosuuden kattamiseksi odotetaan alueen kunnilta ja yrityksiltä tukea hankkeelle seuraavan mallin mukaisesti:

• Valuma-alueen kunnat á 1 000 €, eli yhteensä 12 000 € ‒ Hyrynsalmi, Kajaani, Kuhmo, Muhos, Oulu, Paltamo, Puolanka, Ristijärvi, Sotkamo, Suomussalmi, Utajärvi, Vaala

• Valuma-alueen yritykset á 2 000 €, eli yhteensä 14 000 € ‒ Fortum Power and Heat, Kaicell Fibers, Kainuun Voima / Loiste Energia, Oulun Energia, Sotkamo Silver, Terrafame, UPM Energy

EAKR-hankkeen tuki voi olla maksimissaan 80 %, eli hanke voisi ehdotetulla omarahoituksella (26 000 €) olla 130 000 € suuruinen. Hankehakemus on jätetty EAKR-hankehakuun ja ELY-keskukselle 30.3.2023. SYKE on pyytänyt edellä mainituista organisaatioista sähköposti-ilmoituksen alustavasta kiinnostuksesta hankkeen tukemiseen ennen hakemuksen jättämistä. Jätettyä hankehakemusta tulee kuitenkin täydentää virallisilla rahoitussitoumuksilla. Mikäli hankkeelle ei myönnetä rahoitusta EAKRohjelmasta, myös rahoitussitoumus raukeaa. SYKE toivoo myönteistä suhtautumista jatkohankkeeseen ja sen osarahoitukseen. Omarahoitusosuuden kattaminen on välttämätöntä hankkeen toteutumiselle. On varmasti kaikkien vesistöalueen toimijoiden etu, että hyvään vauhtiin päässyt visiotyö jatkuisi ja omalta osaltaan tukisi vesistöalueen tilan ja alueen elinvoimaisuuden parantamista.

Päätös

Kajaanin kaupunki on antanut 8.5.2023 rahoitussitoumuksen em. hankkeen ”Suunnittelun välineitä ja työkaluja ilmastokestävyyden vahvistamiseksi Oulujoen vesistöalueella” (Arvovesi 2) rahoittamisesta esitetysti 1000 eurolla. Hanke on saanut  27.11.2023 myönteisen päätöksen ELY-keskukselta (Dnro: EURA 2021/402424/09 02 01 01/2023/POPELY). Päätöksen mukaan hankkeen rahoitus tulee EAKR:sta ja ELY-keskukselta. Kajaanin kaupungin osuus rahoituksesta maksetaan Elinvoimapalvelujen menokohdalta Elinvoimapalvelujen hankkeet 2911040008, projektinumero 29110204_00003 ja menotililtä Muut yhteistoimintaosuudet 446001.

 

Lisätietoja asiasta antaa kaupunginjohtaja Jari Tolonen, sähköposti muodossa etunimi.sukunimi@kajaani.fi

Allekirjoitus

Jari Tolonen, kaupunginjohtaja

Organisaatiotieto

Hallintopalvelut