Kaupunginvaltuusto, kokous 6.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Valtuustoaloite: Kajaanista lapsiystävällinen kaupunki

KAJDno-2023-636

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettu Veli-Matti Karppisen (kesk.) esittämä sekä muun Kajaanin Keskustan valtuustoryhmän allekirjoittama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

"Kajaanin Keskusta esittää Kajaanin kaupungin hakeutuvan lapsiystävälliseksi kaupungiksi. Lapsiystävällinen kuntamalli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja kansainväliseen Child Friendly City- malliin ja se auttaa kuntia ja kaupunkeja edistämään lapsen oikeuksien toteutumista. Malli tukee tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja kaupungin hallinnossa ja lasten arjen palveluissa, erityisesti että heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeudet toteutuvat.

Kajaanin Keskusta haluaa toiminnan koskevan kaikkia Kajaanin kaupungin toimialoja. Lapsiystävällinen toimintamallin tulee vahvistaa ja kiinnittää huomiota erityisesti seuraavissa asioissa: lasten ja nuorten osallisuuden vahvistaminen, lasten ja nuorten hyvinvoinnin haasteisiin vastaaminen, harrastamisen tukeminen sekä lapsivaikutusten arviointi osaksi kaupungin päätöksentekoa.

Koordinaatioryhmänä toimii osallisuus ja hyvinvointi jaosto yhdessä nuorisovaltuuston, nuorisotoimen, hyvinvointialueen ja kolmannen sektorin edustajien kanssa. Mallin yhteyshenkilönä ja koordinaattorina toimii hyvinvointikoordinaattori Veera Lintula.

Kajaanin kaupungilla on mahdollista saada UNICEFin myöntämä tunnustus onnistuneesta työstään lapsiystävällisyyden edistämiseksi. Tunnustuksen edellytyksenä on, että työ on edennyt suunnitelmallisesti lapsen oikeuksia edistäen, ja että työtä jatketaan tavoitteellisesti.

Lisää UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallista www.lapsiystavallinenkunta.fi.

Kajaanin Keskustan valtuustoryhmä."

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

Veera Lintula, Hyvinvointikoordinaattori, veera.lintula@kajaani.fi
Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Keskustan valtuustoryhmä on tehnyt valtuustoaloitteen Kajaanista lapsiystävällinen kaupunki. Mallista on käyty keskustelua Kajaanin lasten ja nuorten kaupunki -strategiatiimissä. Asia on ollut esillä Kajaanin kaupungissa jo aiemmin, kun vuonna 2014 Suomen Unicef on pyytänyt kumppaneita Lapsiystävällinen kunta -mallin toteutukseen. Tuolloin Kajaanin kaupunki katsoi, ettei osallistu malliin riittämättömien resurssien takia (koordinaatioryhmä, yhteyshenkilö, verkostotapaamiset ja koulutukset).  
 
Lapset ja nuoret -strategiatiimi teki tutustumismatkan Kempeleen ja Oulun toimintaan ja matkalla kuultiin myös Lapsiystävällinen kunta (LYK) -mallista, jossa molemmat kunnat ovat mukana. Kesäkuussa toteutettiin kysely kaikille LYK-kunnille (53 kpl); vastauksia saatiin yhteensä 22 kpl. Kyselyssä kysyttiin mm. kuka LYK-toimintaa koordinoi ja millainen työpanos hänellä on käytettävissään, kuinka paljon mallin alkukartoitus sekä työ sen jälkeen konkreettisesti vaatii aikaa. Vastauksia pyydettiin myös koordinaatioryhmän kokoonpanosta, sekä mallista koetuista hyödyistä ja haasteista arjessa ja päätöksenteossa.  
 
Malliin sitoutuminen vaatii työtä ja siihen irrotettua työaikaa. Isommissa kaupungeissa on tätä tehtävää varten LYK-koordinaattori, joilla on tähän käytettävissä 100 % työaika. Kaikki vastaajat olivat sitä mieltä, että malli vaatii sekä koordinaattorin että koordinaatioryhmän työaikaa ja panostusta. Myös hallinnollisen työn määrän suuruus (mm. nykytilan arviointi, kehittäminen, arviointi- ja seurantatapaamiset) nostettiin esille. Vastauksissa tuotiin esille myös, että malli on hyvin systemaattinen ja vaatii paneutumista, eikä siihen voi sitoutua vain ns. toisella kädellä. 
 
Malli kuitenkin tukisi nykyistä strategiaa, se on myös systemaattinen sekä konkreettinen ja sen kautta kaupunki olisi mukana laajassa verkostossa. Mallin hallinnollinen työ on kuitenkin työllistävää ja vaatii tämän kokoisessa kaupungissa tehtävään merkityltä koordinaattorilta paljon työaikaa, jotta tarvittavat toimet saadaan tehtyä ja hyötyisimme mukana olemisesta. Mallissa tärkeässä roolissa on myös koordinaatioryhmä, jolta myös tarvitaan työaikaa tämän toteuttamiseen. 

Aloitteessa on tuotu esille, että lapsiystävällinen toimintamalli tulisi vahvistamaan ja kiinnittämään huomiota erityisesti seuraaviin asioihin: 1) lasten ja nuorten osallisuuden vahvistaminen, 2) lasten ja nuorten hyvinvoinnin haasteisiin vastaaminen, 3) harrastamisen tukeminen sekä 4) lapsivaikutusten arviointi osaksi kaupungin päätöksentekoa.  
 
Kajaanin kaupungin strategian yhtenä kärkiteemana on lasten ja nuorten kaupunki, jonka toimeenpanoa koko kaupunki toteuttaa. Tässä mallissa kaupunki pystyy itse vapaammin suuntaamaan toimintaansa tarvittaviin suuntiin. Tällä hetkellä Kajaanin kaupunki tekee jo paljon lapsiystävällisen Kajaanin eteen. Tästä esimerkkeinä mm. seuraavat asiat:

  • Lasten ja nuorten -kaupunki strategiatiimin järjestämät oppilaskuntien tapaamiset ja muut lasten ja nuorten kuulemistilaisuudet 
  • Jokavuotiseksi käytännöksi otettu osallistuva budjetointi 
  • Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma osana laajaa hyvinvointisuunnitelmaa
  • 1.1.2024 käyttöön otettu uusi Liiku Kajaanissa -junioriranneke
  • Harrastamisen Suomen malli
  • Päätösten vaikutusten ennakkoarviointia (EVA) ollaan systematisoimassa ja siinä yhtenä kohtana on lapsivaikutusten arviointi.  

Kajaanin kaupungin liittyminen Lapsiystävällinen kunta -verkostoon vaatisi lisäresurssia verkoston edellyttämän toimintatavan saavuttamiseksi. Kaupunki toteuttaa lasten ja nuorten kaupunki -teemaa toiminnassaan laajalla rintamalla. Lapsiystävällinen kunta -verkostosta saatavat hyödyt eivät ole niin suuria, että siihen kannattaisi liittyä vain sen tuottaman statuksen takia. 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle esittelytekstin mukaisen lausunnon ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Hyväksyi.

Hyvinvointikoordinaattori Veera Lintula oli asiantuntijana kokouksessa asian esittelyn ajan.

 

 

 

 

 

Valmistelija

  • Veera Lintula, Hyvinvointikoordinaattori, veera.lintula@kajaani.fi
  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle esittelytekstin mukaisen lausunnon ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §