Kaupunginhallitus, kokous 13.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Talouden sopeuttamissuunnitelman 2023-2026 päivittämiseen liittyvän yhteistoimintamenettelyn käynnistäminen

KAJDno-2023-1613

Valmistelija

  • Joni Partanen, Talousjohtaja, joni.partanen@kajaani.fi
  • Jyrki Komulainen, Henkilöstöjohtaja, jyrki.komulainen@kajaani.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2024 talousarvion käsittelemisen yhteydessä käynnistää talouden sopeuttamissuunnitelman 2023–2026 päivittämisen ja edellyttää toimialoja ja liikelaitoksia tarkastelemaan palveluverkkoon ja -​rakenteisiin liittyviä sopeuttamistarpeita ja mahdollisia lisätulolähteitä.

Talouden sopeuttamissuunnitelman päivittämisen tavoitteena on 3,​5 milj. euron pysyvät sopeutustoimet toimintakatteen vahvistamiseksi vuodesta 2025 alkaen. Sopeuttamisessa keskeistä on myös TE-​uudistuksen siirtyvien kustannusten ja siirtyvän valtionosuusrahoituksen täysimääräinen tasapainottaminen vuodesta 2025 alkaen. ​Pysyvät sopeutustoimet edellyttävät tekemisen määrän ja/tai laadun vähentämistä ja/tai tulojen lisäämistä vuodesta 2025 alkaen. Kaupungin palveluissa,​ joissa toimintakausi on muu kuin kalenterivuosi,​ sopeutustoimet on esitettävä siten,​ että ne vaikuttavat täysimääräisesti jo vuoden 2025 alusta lukien,​ käytännössä tarvittaessa 1.8.2024 alkaen. Sopeuttamistavoite on laskettu talousarvion 2024 ja taloussuunnitelman 2025–2026 mukaisilla investointitasoilla.

Talouden sopeuttamissuunnitelman laatimista ohjaavat talouden sopeuttamisen viitekehys ja periaatteet sekä sopeuttamissuunnitelman valmistelun prosessi ja aikataulutus on hyväksytty kaupunginhallituksessa 9.1.2024.

Yhteistoimintamenettelyn käynnistäminen:

Talouden sopeuttamissuunnitelman päivittämisen yhteydessä käydään läpi kaupungin palveluverkkotarpeet ja -rakenteet sekä tavoitellaan toimintojen edelleen kehittämistä ja tehostamista sekä yhteistyön tiivistämistä koko kaupunkikonsernissa.

Palveluverkon tiivistämisessä ja henkilöstöresurssin yhteensovittamisessa hyödynnetään henkilöstön eläköitymistä ja muuta poistumaa, mutta palveluverkkomuutosten myötä henkilöstön tehtäväkuviin ja työntekopaikkoihin voi tulla olennaisia muutoksia. Myös henkilöstön lomauttaminen tai irtisanominen voi olla mahdollista säästöjen aikaansaamiseksi. 

Talouden sopeuttamissuunnitelman päivittäminen ja sen käytännön toteuttaminen tulee todennäköisesti lähivuosina aiheuttamaan henkilöstöön kohdistuvia toimenpiteitä siinä määrin, että on tarpeen käynnistää kaupungin koko henkilöstöä koskeva yhteistoimintamenettely (Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella 449/2007).

Yhteistoimintaneuvottelut käydään kevään 2024 aikana ennen talouden sopeuttamissuunnitelman hyväksymistä kaupunginvaltuustossa kesäkuussa 2024.

Asia on käsitelty yhteistyötoimikunnassa 31.1.2024.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus päättää käynnistää talouden sopeuttamissuunnitelman 2023 - 2026 päivittämiseen liittyvän yhteistoimintamenettelyn. Yhteistoimintamenettely käydään kevään 2024 aikana. 

Päätös

Hyväksyi.

Henkilöstöjohtaja Jyrki Komulainen oli asiantuntijana kokouksessa asian esittelyn ajan.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §