Ympäristötekninen lautakunta, kokous 31.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Asemakaavan ajanmukaisuuden arviointi

KAJDno-2024-87

Valmistelija

  • Anne Siltavuori, Kaupunginarkkitehti, anne.siltavuori@kajaani.fi

Perustelut

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kunnan tulee seurata asemakaavojen ajanmukaisuutta ja tarvittaessa ryhtyä toimenpiteisiin vanhojen asemakaavojen uudistamiseksi. Sellaisen asemakaavan alueella, joka on ollut voimassa yli 13 vuotta ja joka merkittävältä osaltaan on edelleen toteutumatta, rakennuslupaa ei saa myöntää sellaisen uuden rakennuksen rakentamiseen, jolla on alueiden käytön ja ympäristökuvan kannalta olennaista merkitystä, ennen kuin kunta on arvioinut asemakaavan ajanmukaisuuden.

UPM Kymmene Oyj:n omistaman tontin 205-7-4-1 asemakaavan ajanmukaisuuden arviointi on ajankohtainen tontin rakennusluvan käsittelyä varten. Tontille suunnitellaan konesalihanketta. Hanke on todettu asemakaavan mukaiseksi.

Asemakaava nro: 358, johon tontti 205-7-4-1 kuuluu, on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 23.4.1990, vahvistettu ympäristöministeriössä 19.2.1993 ja tullut voimaan korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 11.5.1994. Asemakaavassa on osoitettu laaja teollisuus- ja varastorakennusten korttelialue, joka on edelleen toteutumatta lukuun ottamatta korttelialueen itäosassa sijaitsevia Laania Oy:n bioterminaalia sekä L&T Ympäristöpalvelut Oy:n ja Energiahake Huurinainen Oy:n Sokajärventien jätteiden käsittelylaitosta. Bioterminaalin alue on pelkkä käsittely- ja varastointikenttä, eikä sillä sijaitse rakennuksia. Jätteiden käsittelyalueella on kaksi käsittelyhallia. Tontin pohjoisosaan on vuonna 2015 myönnetty toimenpidelupa varastoalueelle (650 000 m2), jonka nojalla alueen puusto on poistettu. Varastoaluetta ei ole toteutettu. Konesalihanke on sijoittumassa tälle alueelle.  

Asemakaava on toteutunut pääasiassa Sokajärventien rannan puoleiselta osalta lukuun ottamatta kaupungin puutarhaa, jonka toiminta on päättynyt sekä loma-asuntotonttia, jota ei ole rakennettu. Pääosin ranta-alue on suojaviheraluetta, johon on osoitettu korttelialue olemassa olevalle Kajaanin Veden jätevedenpuhdistamolle, ET sekä Uittoyhdistyksen telakalle, LS-2.

Voimassa olevassa asemakaavassa tontti 205-7-4-1 (pinta-ala 1 934 806 m2) on osoitettu teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi, T. Asemakaava on alun perin laadittu Pohjan Sellu Oy:n sellutehdashanketta varten. KHO on päätöksessään todennut, että tällaisena ympäristöministeriön päätös sekä vahvistettu asemakaava eivät salli puunjalostuslaitoksen rakentamista alueelle ilman terveydenhoitolain ja nykyisin ympäristölupamenettelylain mukaista ympäristölupaa hanketta varten. Tässä lupamenettelyssä ratkaistaan, voidaanko puheena olevalle teollisuus- ja varastoalueelle sijoittaa kyseinen teollisuuslaitos, minkä lisäksi siinä on annettava korttelialueelle mahdollisesti rakennettavien teollisuusrakennusten sijaintia sekä alueelle sijoitettavan laitoksen toiminnasta aiheutuvia päästöjä ja muita häiriötekijöitä koskevat tarpeellisiksi osoittautuvat tarkemmat määräykset. Tontin tehokkuusluku on 0,05 (96 740 km2) ja tontin noin 50 metrin levyinen reuna-alue on suojaviheraluetta, joille voi osin sijoittaa ilmakuljettimia.

                                    

Maakuntakaava

Voimassa olevassa maakuntakaavassa (Kainuun maakuntakaava 2020, voim. 20.2.2013, Kainuun vaihemaakuntakaava 2030, voim. 26.2.2020) alue on osoitettu taajamatoimintojen alueeksi, A, jolla osoitetaan asumisen, hallinnon, palveluiden, teollisuuden ym. työpaikka-alueiden ja taajamatoimintojen sijoittumista niihin liittyvine liikenne-, virkistys-, puisto- ja erityisalueineen. Lisäksi tontilla 205-7-4-1 on kohdemerkintä teollisuus- ja varastoalue, jolla on merkittävä, vaarallisia kemikaaleja valmistava tai varastoiva laitos, t/kem. Korttelin lounaisreunassa on tieliikenteen yhteystarvemerkintä, jolla osoitetaan uusia tieyhteyksiä, joiden tarve on todettu, mutta joiden sijaintiin liittyy huomattavaa epävarmuutta. Uittoyhdistyksen telakka on merkitty maakunnallisesti merkittäväksi kulttuurihistorialliseksi kohteeksi.

 

Yleiskaava

Voimassa olevassa yleiskaavassa (14.12.2022) teollisuus- ja varastorakennusten tontti 205-7-4-1 on osoitettu teollisuus- ja varastorakennusten alueeksi, jolle voidaan sijoittaa merkittäviä, vaarallisia kemikaaleja valmistavia tai varastoivia laitoksia, T/kem. Tontilla on luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeitä alueita. Tontin eteläosassa on luo-1 aluemerkintä: Alueella on mahdollisia metsälain 10 §:n määrittelemiä erityisen arvokkaita elinympäristöjä tai Vesilain 2 luvun 11 §:n suojaamia pienvesiä, tai kohde sisältää osaltaan näitä luontotyyppejä tai uhanalaisten tai direktiivilajiston elinympäristöjä. Alueen käyttöä suunniteltaessa ja toteuttaessa on otettava huomioon luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeiden elinympäristöjen, eliölajiesiintymien ja luontokohteiden säilymisedellytykset. Tontin keskiosassa on kaksi luo-2 aluemerkintää: Alueella on luonnonsuojelulain 49 §:n perusteella suojeltuja liito-oravan esiintymis- ja/tai levähdyspaikkoja. Liito-oravan elinympäristön ja liikkumisen kannalta tarpeellinen puusto tulee säilyttää. Sokajärventien rantakaista on suojaviheraluetta, jossa on kaksi luo-2 -merkintää. Teollisuustontin lounais- ja eteläreuna rajautuvat suojaviheralueeseen, johon on merkitty tieliikenteen yhteystarve. Telakka on satama-aluetta, LS ja jätevedenpuhdistamo yhdyskuntateknisen huollon aluetta, ET.

Kaupungin lähtökohtana on ollut säilyttää ja mahdollistaa laajan teollisuus- ja varastoalueen sijoittuminen ns. Pohjan Sellun tontille ja tämä on huomioitu alueen kaavoituksessa ja ympäröivässä maankäytössä. Voimassa olevissa maakunta- ja yleiskaavoissa on mahdollistettu ja huomioitu tontin 205-7-4-1 käyttö teollisuus- ja varastotoimintaan sekä vielä laajemmin teollisuuteen, joka valmistaa tai varastoi vaarallisia kemikaaleja. Voimassa olevan asemakaavan kortteleiden käyttötarkoitukset ovat myöhemmin laadittujen maakunta- ja yleiskaavan mukaisia.

Yleiskaavassa tontille on merkitty yleiskaavatasoisten luontoselvitysten perusteella luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeitä alueita. Näitä luontoarvoja ei ole huomioitu voimassa olevassa asemakaavassa, mutta ne tulee huomioida rakennuslupamenettelyssä. Suunnitelmien mukainen konesalihanke kohdistuu tontin pohjoisosaan, josta on aiemmin poistettu puusto ja jossa ei ole yleiskaavassa todettuja luontoarvoja. Aikaisempaan varastoalueen toimenpidelupamenettelyyn liittyen laadittiin tontin luontoselvitys, jonka perusteella Kainuun ELY-keskus ei ole nähnyt lausunnossaan estettä varastoalueen toteuttamiselle. Luontoselvitysten ajanmukaisuutta ei ole tarkoituksenmukaista pitää asemakaavan ajanmukaisuuden mittana, koska luontoarvot voivat vaihdella ajallisesti ja paikallisesti huomattavastikin mm. liito-oravan osalta. Rakennuslupavalmistelun yhteydessä on luontoselvitykset päivitettävä ja huomioitava luonnonsuojelulain mukaisesti. Nämä seikat huomioon ottaen tontin 205-7-4-1 asemakaava on edelleen ajanmukainen.

Lisätietoja asiasta antaa kaupunginarkkitehti Anne Siltavuori, p. 044 7100 834 tai sähköposti muotoa etunimi.sukunimi@kajaani.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristötekninen lautakunta päättää, että tontin 205-7-4-1 voimassa oleva asemakaava (11.5.1994) on ajanmukainen.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Päätökseen, jolla asemakaavan on todettu olevan ajanmukainen, ei saa maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 60 §:n 2 momentin perusteella hakea muutosta valittamalla.