Työllisyysjaosto, kokous 11.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Kainuun Opiston, Spartakin ja Vaara Kollektiivin Luovat Linnut -hanke

KAJDno-2023-1531

Valmistelija

  • Milla Tikkanen, Työllisyyspäällikkö, milla.tikkanen@kajaani.fi

Perustelut

Luovat Linnut -hanke

Luovat linnut on vertaistukea ja luovan toiminnan menetelmiä yhdistelevä nuorten aikuisten ohjauspaja, jossa tarjotaan mahdollisuutta etsiä vastauksia tärkeisiin kysymyksiin. Samalla tuetaan kohderyhmän elämänhallintaa ja rohkaistaan suunnittelemaan tulevaisuutta.   

Kuka olen? Onko minulla ja tällä ilmastonmuutoksen kourissa olevalla maailmalla tulevaisuutta? Kuunteleeko minua kukaan? Ottaako kukaan minua tosissaan? Mihin kuulun? Millainen osa yhteiskuntaa voisin olla?  

Hanke on suunnattu yhteiskunnan palveluihin heikosti kiinnittyville nuorille ja aikuisille. Hankkeeseen on tavoitteena palkata viisi työntekijää: koordinaattori (100%), kaksi vertaisohjaajaa (Spartak, 50%) ja kaksi taidetoiminnan ohjaajaa (Vaara-kollektiivi, 50%).  

Mitä hankkeessa tehdään ?

·        erilaisia taidetoiminnan menetelmiä hyödyntäviä työpajoja kerran viikossa (Sukevan vankilassa, Kajaanissa sekä Kainuun Opistolla) ajalla elokuu 2024-lokakuu 2026 

·        3 esittävän taiteen produktiota toisen hankevuoden aikana 

·        tutkimus esimerkiksi Kamkin opiskelijatyönä hankkeen vaikutuksista 

·        Laaja-alaista ja uutta luovaa yhteistyötä Spartakin (vertaistuki, nuorisotyö), Vaara-kollektiivin (taidetoiminnan menetelmät) ja Kainuun Opiston (koordinointi, maahanmuuttajayhteistyö) välillä 

·        Mahdollinen osallistuminen Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 tarjontaan kohderyhmän tuottamien produktioiden voimin 

Kenelle hanke on suunnattu?

·        yhteiskunnan palveluihin heikosti kiinnittyneet nuoret ja aikuiset  

·        Erityisesti kohderyhmät, joiden haasteena on osallisuus ja sosiaalisen integraation ongelmat (mm. päihteitä käyttävät, rikoksilla oireilevat nuoret sekä hitaasti kotoutuvat maahanmuuttajanuoret)    

Mikä on hankkeen tavoite?

·        vahvistetaan nuorten oman toimijuuden kehittymistä ja kasvua 

·        sosiaalisten taitojen, ilmaisu- ja vuorovaikutustaitojen vahvistaminen 

·        ehkäistä nuorten syrjäytymistä, yhteenkuuluvuuden ja osallisuuden kokemusten lisääminen 

·        tuetaan oman paikan löytymistä yhteiskunnassa 

·        tuottaa rikoksia ennaltaehkäiseviä palveluita 

·        tuotteistaa menetelmät hankekauden aikana Hyvinvointialueelle ja Riselle tarjottaviksi tuotteiksi 

Kaupungilta haettava omarahoitusosuus 

Hanke hakee omarahoitusosuutta kaupungin työllisyysjaostolta yhteensä 45 000 euroa, jakautuen kolmelle vuodelle,15 000e per vuosi. Lisäksi omarahoitusosuutta ollaan hakemassa rikosseuraamuslaitokselta ja hyvinvointialueelta, joiden neuvottelut ovat vielä kesken.

 

Oheisliitteenä on hankkeen tämänhetkinen hankeaihion kuvaus. Hanketta on esitelty työllisyysjaostolle iltakouluasiana 12.12.2023 ja tuolloin työllisyysjaosto kannatti hankkeen suunnittelun jatkamista.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Milla Tikkanen, Työllisyyspäällikkö, milla.tikkanen@kajaani.fi

Työllisyysjaosto myöntää Luovat linnut-hankkeelle yhteensä 45 000 euron suuruisen rahoituksen, mikäli se saa hakemansa ESR-rahoituksen. Rahoitus jaetaan vuosille 20 000€/v.2024, 15 000€/v.2025 ja 10 000€/v.2026). Kuntarahoituksesta päätetään lopullisesti kunkin vuoden talousarvion yhteydessä. Yhdistyksen on toimitettava kaupungin työllisyysjaostolle raportit hankkeen etenemisestä kaksi kertaa vuodessa ja loppuraportti hankkeen päätyttyä. Mikäli hankkeen kustannukset eivät toteudu suunnitellusti, yhdistys palauttaa kaupungille sen mahdollisesti liikaa maksaman rahoitusosuuden.

Päätös

Hyväksyi.