Sivistyslautakunta, kokous 29.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 96 Valmistavan opetuksen enimmäisryhmäkoon muuttaminen

KAJDno-2023-1403

Valmistelija

  • Kalle Komulainen, Vs. perusopetuksen tulosalueen johtaja, kalle.komulainen@kajaani.fi

Perustelut

 

Perustelut esitykselle

Perusopetukseen valmistavalla opetuksella on iso merkitys oppilaan ja koko perheen kotoutumisprosessissa. Laadukkaan valmistavan opetuksen järjestäminen vaatii toimia päättäjiltä ja opetuksen järjestäjiltä. Lasten ja nuorten Kajaani haluaa noudattaa opetushallituksen ja oikeuskanslerin (Dnro OKV/2/50/2015) suositusta jossa ryhmäkoko ei ylitä 8–10 oppilasta/ryhmä.

Valmistavan opetuksen rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Rahoitus määräytyy oppilasta kohden määrätyn yksikköhinnan perusteella (n.1300 €/kk) läsnäolo kuukausien mukaan. Laadukas ja yksilöllinen valmistava opetus antaa paremmat lähtökohdat perusopetukseen ja vähentää todennäköisesti tuen tarvetta myöhemmin yleisopetuksessa, erityisopetuksessa ja pienryhmissä. Opetushallitus on ohjeistanut oppilaiden siirtymissä yleisopetukseen toteuttamaan pääsääntöisesti ikätason mukaista luokka-astetta, mikä tulee luultavasti lisäämään tuen tarvetta.

Nykyinen paikallinen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma määrittelee keskeisiksi tekijöiksi Kajaanin kaupungin valmistavassa opetuksessa oppilaan koulunkäyntitaidot, suomen kielen taidon tason ja luku- ja kirjoitustaidon sekä edellyttää näiden pohjalta eriyttämistä oppilasryhmässä (OPS).  Jotta tämän toteuttaminen on mahdollista, on ryhmäkoko määriteltävä suositusten mukaiseksi.

Valmistavan opetuksen oppilasaines on muuttunut suuresti vuodesta 2009. Määrät ovat kasvaneet ja myös syyt ja taustat maahantuloon ovat hyvin erilaisia ja näin myös lasten ja nuorten lähtötasot vaihtelevat paljon, osa heistä on luku- ja kirjoitustaidottomia osa taas opiskellut jo pitempäänkin kotimaassaan. Tämä vaatii opettajalta huomattavaa eriyttämistä ja moninkertaista etukäteissuunnittelua sekä ammattitaitoa ja hyvää oppilaan tuntemusta. Nykyisellä maksimitasolla 15 oppilasta ryhmässä tämä ei ole mitenkään mahdollista, eikä edistä oppilaiden kotoutumista. Uudessa hallitusohjelmassa on kirjattu esitys valmistavan opetuksen pidentämisestä kaksivuotiseksi, mikä lisää eriyttämisen tarvetta entisestään.

Opettajan merkitys koko perheen kotoutumisessa on suuri, opettaja auttaa usein harrastuksen aloittamisessa mikä tukee vapaa-ajankin hyvinvointia. Harrastukset tukevat kaverisuhteiden ja kaveri-suomen kehittymistä ja näin tukevat myös koulunkäyntiä. Opettaja on usein se aikuinen, jonka puoleen perhe kääntyy kaikenlaisilla arjen kysymyksillään. Valmistavan opetuksen opettaja on aina myös suomalaisen yhteiskunnan tapojen ja kulttuurin tulkki perheelle.

Ryhmäkoolla on vaikutus myös opettajantyön houkuttelevuuteen ja suoraan rekrytointiin. Valmistavan opetuksen opetus on vaativaa ja tarvitsee laaja-alaista ammattitaitoa. Opettajalle tehtävä on myös tunnetasolla usein kuormittava. Ryhmäkoko vaikuttaa suoraan opettajan työssä jaksamiseen. Esimerkkinä naapurikunnassa Sotkamossa ylimmäksi ryhmäkooksi valmistavallekin on määritelty pienryhmäkoon maksimi 10 oppilasta. Ammattitaitoisista opettajista on tärkeää pitää kiinni ja lisätä Kajaanin kaupungin vetovoimaa työnantajana tulevaisuudessakin.

Laskevan syntyvyyden Kainuussa maahanmuutto on tärkeä tulevaisuuden tekijä. Hyvä kotoutuminen ja hyvän ja laadukkaan koulutuksen tarjoaminen on tärkeää kaikenlaista maahanmuuttoa ajatellen.

Lisätietoja asiasta antaa vs. perusopetuksen tulosalueen johtaja Kalle Komulainen, kalle.komulainen@kajaani.fi tai p. 044 7100 142.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mari Selin, Sivistysjohtaja, mari.selin@kajaani.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy valmistavan opetuksen ryhmien enimmäisryhmäkoon laskemisen kymmeneen oppilaaseen.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku


Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus


Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika


Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kajaanin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.


Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.


Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen


Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kajaanin kaupungin sivistyslautakunta.


Postiosoite:  PL 133, 87101 Kajaani
Käyntiosoite: Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani
Sähköpostiosoite: kajaani@kajaani.fi
Puhelinnumero:  08 61551 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: klo 8.00-16.00; perjantaisin ja juhlapyhien aattoina klo 8.00-15.00.


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö


Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja


Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kajaanin kaupungin  kirjaamosta. Yhteystiedot; ks. edellä.