Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen johtokunta, kokous 14.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 54 Koulutusliikelaitoksen strategiapäivitys

KAJDno-2023-1501

Valmistelija

  • Anni Miettunen, Koulutusliikelaitoksen johtaja, anni.miettunen@kao.fi

Perustelut

Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen henkilöstö ja johtokunta ovat arvioineet koulutusliikelaitoksen nykyisen vuoteen 2025 ulottuvan strategian – perustehtävän, vision, arvojen ja strategisten tavoitteiden –  toteutumista ja toimivuutta sekä päivitystarpeita suhteessa Kajaanin kaupungin uuteen vuosien 2023-2026 strategiaan, koulutusliikelaitoksen toimintaan vaikuttaviin merkittävimpiin muutosvoimiin sekä toimintaympäristön tarpeisiin nähden. Koulutusliikelaitoksen strategian arviointi toteutettiin kyselyn avulla 22.5.-31.5.2023. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 193 henkilöä, vastausprosentin ollessa 53. Arvioinnin toteutti kilpailutuksen perusteella asiantuntijayhteisö BroadScope.

Kyselyn tuloksia ja strategian päivittämistä on käsitelty henkilöstön kanssa erilaisin osallistamisen ja yhteiskehittämisen menetelmin syksyn 2023 aikana. Myös koulutusliikelaitoksen johtokunta sekä Kajaanin kaupungin laaja johtoryhmä ovat käsitelleet kyselyn tuloksia ja strategian päivittämistä. Päivittämisessä on otettu huomioon kyselyn tulosten ohella toimintaympäristön muutokset ja tarpeet ennakoivalla otteella, uuden hallitusohjelman vaikutukset koulutuksen järjestämiseen sekä erilaiset ja yhtä mahdolliset tulevaisuuden kuvat ja kehityssuunnat. Päivittämisen tavoitteena on ollut yhtenäisen ja yhdessä sovitun toimintakulttuurin vahvistaminen sekä organisaatiorakenteen perustan luominen, mikä tukee toimintakulttuurin toteutumista. Tavoitteena on ollut myös ulkoisen kilpailukyvyn ja sisäisen suorituskyvyn vahvistaminen. 

Strategia päivitetään kyselyn tulosten ja yhteisten käsittelyjen perusteella seuraavasti vuosille 2024-2026:

• Perustehtävä: Oppimisen, osaamisen ja sivistyksen mahdollistaja
• Visio: Vastuullisen tulevaisuuden tekijä
• Kolme strategista tavoitetta: Osaavat opiskelijat ja kehittyvä työelämä, opiskelija- ja asiakaslähtöinen toiminta ja pedagogiikka sekä hyvinvoiva ja uudistuva yhteisö.

Strategia viedään arjen toiminnaksi yhdessä henkilöstön ja johtokunnan kanssa vuoden 2024 alusta alkaen toimeenpanosuunnitelman avulla siten, että toiminnan keskeisiä painopisteitä ovat käsittelyjen perusteella:

• Osaamisen kehittäminen opiskelijoiden omista lähtökohdista
• Opetushenkilöstön jatkuva ammatillinen kehittyminen
• Vahva yhteistyö työelämän kanssa.

Organisaatiorakennetta, johtamisjärjestelmää ja toimintakulttuuria sekä niiden toimivuutta tukevia arvoja muotoillaan keväällä 2024 samassa yhteydessä. Lisäksi strategian käytännön toimeenpanoa käsitellään yhdessä oppilaitosten opiskelijakuntien, työelämän toimijoiden ja eri sidosryhmien, kuten Kainuun liiton kanssa. 

Strategian ja sen sisällön visualisointi tuodaan kokoukseen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anni Miettunen, Koulutusliikelaitoksen johtaja, anni.miettunen@kao.fi

Johtokunta hyväksyy koulutusliikelaitoksen strategian.

Päätös

Hyväksyi