§ 12 Palveluverkkoselvitystyön käynnistäminen ja työryhmän nimeäminen

Lataa  Kuuntele 

KAJDno-2023-1312

Päätöspäivämäärä

27.10.2023

Päätöksen tekijä

Kaupunginjohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosääntö 17 §

Kuvaus

Kajaanin kaupungin lasten ja nuorten määrä vähenee voimakkaasti ikäluokkien pienenemisen seurauksena. Lasten ja nuorten määrän vähenemisellä on vaikutusta erityisesti varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palvelujen tarpeeseen, mutta myös muihin kaupungin tarjoamiin palveluihin.

Perusopetuksen oppilasmäärän väheneminen vaikuttaa suoraan Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionosuuteen sitä vähentävästi. Oppilasmäärän merkittävällä vähenemisellä on vaikutusta myös perusopetuksessa annettavaan tuntimäärään ja henkilöstömäärään. Samaan aikaan lasten ja nuorten tuen tarve kasvaa ja varhaiskasvatuksen osallistumisaste näyttäisi jatkavan nousuaan. Henkilöstön eläköitymisen hyödyntäminen siten, että henkilöstö vastaa tulevaan palvelutarpeeseen edellyttää huolellista ja pitkäjänteistä, ennakoivaa suunnittelua. Nykymallilla palveluja järjestetään sekä kaupungin omissa että vuokrakiinteistöissä. Kiinteistökustannukset ovat hintojen nousun seurauksena kasvussa. Lisäksi kiinteistöihin kohdistuu investointitarpeita.

Palveluverkkoselvityksessä on otettava huomioon palveluverkkoon liittyvät tekijät kokonaisuudessaan: missä palveluja järjestetään, miten palveluja voidaan kehittää pitäen samalla huolta talouden tasapainosta, miten tilojen käyttöä voidaan suunnitella ja toteuttaa mahdollisimman resurssiviisaasti jne. Lisäksi on otettava huomioon mahdollisuus yhdistää palveluja samoihin tiloihin ja luopua rakennuksista tavoitteena mahdollisimman tehokas tilojen käyttö. Lisäksi selvityksessä kiinnitetään huomiota rakennusten rakentamis-, käyttö-, peruskorjaus- ja purkukustannuksiin. Palveluverkon suunnittelussa huomioidaan olemassa olevien rakennusten ja tilojen sijainti ja kunto eri alueilla. Tulevia palveluverkkoratkaisuja suunniteltaessa tulisi ottaa huomioon kokonaistaloudellisuus siten, että palveluverkko ja palvelut on mitoitettu tulevaisuuden tarpeisiin siten, että palvelutuotannon kokonaiskustannukset ovat hallittavissa.

Palveluverkkoselvitys laaditaan eri toimialojen yhteistyössä kuntalaisia ja erityisesti palvelujen käyttäjäryhmiä osallistavasti ja avoimesti.

LIITE Tilastokeskuksen ennuste

Päätös

Kajaanin kaupungissa käynnistetään palveluverkkoselvityksen laatiminen, jonka keskeisenä lähtökohtana on ennustettu lasten ja nuorten määrän väheneminen.

Työryhmän tehtävänä on laatia palveluverkkoselvitys, jossa tarkastellaan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkon lisäksi näihin liittyviä tukipalveluita sekä muita erityisesti lapsille ja nuorille suunnattuja palveluita ja niiden laajuutta. Työryhmän on jätettävä selvityksensä viimeistään 30.4.2024, jotta palveluverkkoselvityksen sisältö voidaan ottaa huomioon vuoden 2025 talousarvion valmistelussa.

Nimeän työryhmään puheenjohtajaksi sivistysjohtaja Mari Lyyran, vs. perusopetuksen johtaja Kalle Komulaisen, varhaiskasvatuksen johtaja Mika Tiihosen, rehtori Jaakko Vehkaperän, tekninen johtaja Jussi Heikkisen, toimitilapäällikkö Markku Haverisen, kaupungininsinööri Matti Nousiaisen, talousjohtaja Joni Partasen, henkilöstöjohtaja Jyrki Komulaisen, Mamselli-liikelaitoksen johtaja Tuija Vuorisen ja henkilöstön edustajina Heikki Kallungin ja Hannele Rautiaisen. Työryhmän sihteerinä ja viestintävastaavana toimii viestintäsuunnittelija Jarkko Piirainen.

 

Lisätietoja asiasta antaa kaupunginjohtaja Jari Tolonen, sähköposti muodossa etunimi.sukunimi@kajaani.fi

Allekirjoitus

Jari Tolonen, kaupunginjohtaja

Organisaatiotieto

Hallintopalvelut