Konsernijaosto, kokous 27.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 51 Ilmastonmuutoksen vaikutukset sijoitustoiminnassa

KAJDno-2018-570

Valmistelija

  • Joni Partanen, Talousjohtaja, joni.partanen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupungin varainhankinnan ja sijoitustoiminnan periaatteissa on kuvattu sijoitustoiminnan eettiset periaatteet. Eettisen eli vastuullisen sijoittamisen periaatteiden noudattamisen tavoitteena on, että taloudellisten tekijöiden lisäksi huomioidaan ympäristövastuuseen (mm. vähähiilisyys), yhteiskuntavastuuseen ja hallintotapaan liittyvät asiat (ESG-asiat = Environmental, Social ja Governance). Eettisesti hyväksyttävä sijoitustoiminta huomioi ympäristöystävällisyyden ja kestävän kehityksen, ihmisoikeuksien noudattamisen, tasa-arvon ja lapsityövoiman käytön estämisen sekä työelämän perusoikeuksien noudattamisen.

Sijoituskohteen toimiala tai toimintatavat eivät saa olla ristiriidassa kaupungin tehtävien ja toimintaperiaatteiden kanssa. Sijoituskohteen eettisyys ja vastuullisuus arvioidaan mahdollisuuksien mukaan ennen sijoituksen tekemistä. Palveluntarjoajilta edellytetään YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteiden hyväksymistä. Sijoituskohteista suljetaan pois toimialat, kuten kiistanalaisten aseiden valmistus, uhkapelit, aikuisviihde, lapsityövoiman käyttö, eläinkokeita käyttävät yritykset ja tupakan valmistus, tai muu sellainen vastaava liiketoiminta, joka rikkoo yleisesti hyväksyttyjä kansainvälisiä sopimuksia ja periaatteita. Yhtiö suljetaan pois sijoitusuniversumista, mikäli yhtiön liikevaihdosta yli 5 % kertyy poissuljetuilta toimialoilta. Indeksirahastojen ja vastaavien tuotteiden osalta tällä hetkellä hyväksytään se, ettei kaikkia poissulkemisia voida niissä huomioida.

Evli Oyj esittelee kokouksessa ilmastonmuutoksen vaikutuksia sijoitustoiminnassa ja varainhoitostrategiaa ilmastonmuutokseen liittyen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Merkitään tiedoksi Evlin esittely ilmastonmuutoksen vaikutuksista sijoitustoiminnassa.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Hildebrandt Tomas, Turto Henna ja Rissanen Anna-Liisa Evlistä osallistuivat kokoukseen etäyhteydellä asian käsittelyn ajan.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §