Osallisuus- ja hyvinvointijaosto, kokous 12.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 63 Hyvinvoinnin edistämisen ajankohtaiset asiat

KAJDno-2023-258

Valmistelija

  • Veera Lintula, Hyvinvointikoordinaattori, veera.lintula@kajaani.fi

Perustelut

  • Osallistuvan budjetoinnin vuoden 2024 ideointivaihe käynnistyy loka-marraskuussa. Kajaanin kaupungin poikkihallinnollinen hyvinvointiryhmä keskusteli teemasta vuoden 2024 osalta ja päädyttiin teemaan "liikkuminen". Sillä tarkoitetaan kaikkea, mikä kannustaa meitä lisäämään liikuntaa arjessamme. Teema on ajankohtainen, sillä liikkumattomuus on kasvava ilmiö, joka näkyy mm. MOVE-mittausten tuloksissa.
     
  • Kouluterveyskyselyn tulokset julkistettu:
    • https://thl.fi/fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/kouluterveyskysely/kouluterveyskyselyn-tulokset
       
  • TEA-tiedonkeruun vuoden 2023 tiedot julkaistu TEAviisari -verkkopalvelussa: teaviisari.fi
     
  • Yhdyspintatyö hyvinvointialueen kanssa hyvinvoinnin edistämisen teemoista. Kainuun hyvinvointialueen hyvinvointisuunnitelma 2023 - 2025  etenee aluehallitukseen ja -valtuuston hyväksyntään syksyn aikana. Suunnitelman tavoitteet ovat: 1. Tuemme asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta, 2. Sovimme kuntien kanssa yhdyspinnoilla tehtävästä hytetu –työstä, 3. Tehostamme sairauksien ennaltaehkäisyä ja palveluja ja 4.Kehitämme kuntien kanssa järjestöyhteistyötä ja uudistamme järjestöjen tukemisen sisältöjä.
     
  • HYTE-kerroin
    Vuoden 2023 alusta otettiin käyttöön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen valtionosuuden lisäosa eli HYTE-kerroin. Kyseessä on taloudellinen kannustin hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi ja sen suuruus määräytyy kahdenlaisten indikaattoreiden perusteella. Tulosindikaattorit (6 kpl) kuvaavat muutosta, eli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tuloksellisuutta väestötasolla. Prosessi-indikaattorit (15 kpl) kuvaavat nykytilaa, eli kunnan toimenpiteitä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Valtionosuuksien ennakollisten laskentatietojen perusteella Kajaanin saamaa HYTE-lisäosa vuodelle 2024 on 642 000 euroa. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Veera Lintula, Hyvinvointikoordinaattori, veera.lintula@kajaani.fi

Jaosto merkitsee tiedoksi.

Päätös

Merkitsi tiedoksi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §