§ 1 Kajaanin kaupungin osallistuminen yhdenvertainen Oulu2026-projektiin

Lataa  Kuuntele 

KAJDno-2022-974

Päätöspäivämäärä

3.10.2023

Päätöksen tekijä

Sivistysjohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosääntö 18 §, 152 §    

Kuvaus

Yhdenvertainen Oulu2026 -projektin (rahoitus- ja yhteistyöhanke)

Tavoitteet ja sisältö
Hankkeen tavoitteena on: 
1. Kehittää kunnan ja kolmannen sektorin kyvykkyyttä toteuttaa yhdenvertaisia kulttuuripalveluja ja lisätä osallisuutta.
2. Tunnistaa ja kartoittaa osallistumisen esteitä ja kehittämistarpeita moninaisuuden edistämisessä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.
3. Tarjota työkaluja ja resursseja moninaisuuden edistämiseksi sekä toteuttaa yhdessä kuntien kanssa toimenpiteitä kehittämistarvekartoituksen pohjalta. 
4. Kulttuuripalveluiden yhdenvertaisen saavutettavuuden ja osallisuuden parantaminen. 
5. Varmistaa että Oulu2026-kulttuuriohjelma on sisällöiltään ja tekijöiltään heterogeeninen. 
6. Huomioida erityisesti vähemmistöt ja saada heidät tuntemaan Oulu2026-kulttuuriohjelman suunnittelu ja toteutus itseään koskevaksi, merkitykselliseksi asiaksi, jonka avulla he voivat ilmaista itseään ja kokea omien kulttuuristen sisältöjensä olevan tasavertaisesti arvostettuja ohjelman sisältöjä.Hankkeen kohderyhmänä ovat alueen kunnat ja kuntien virkamiehet, työntekijät ja luottamushenkilöt. Moninaisuuden huomioiminen kunnassa on laaja-alainen asia, jonka turvaamisessa tarvitaan uutta osaamista ja työkaluja kaikkien kuntapalveluiden tuottamiseen. 
Tässä hankkeessa keskitytään erityisesti kuntien kulttuuripalveluihin, siksi kohderyhmänä voivat olla myös kulttuuripalveluita tuottavat kolmannen sektorin toimijat ja Oulu2026-kulttuuriohjelman projektien vetäjät. Kunnille tarjotaan koulutusta, työpajoja ja muuta toimintaa yleisellä tasolla ja/ tai keskittyen tiettyyn teemaan. Lisäksi valitaan 8-10 tahoa, joissa tehdään tarkempi alkukartoitus, tarveselvitys, toimenpiteet ja toimien arviointi.

Hankkeen toinen kohderyhmä ovat alueen asukkaat ja erityisesti vähemmistöryhmät. Euroopan kulttuuripääkaupunkitoiminnassa pitää varmistaa, että kansalaiset, varsinkin nuoret, vapaaehtoiset, syrjäytyneet ja muita heikommassa asemassa olevat sekä vähemmistöt, voivat osallistua kulttuuritoimintaan. Erityishuomiota pitää kiinnittää siihen, että vammaiset ja iäkkäät pystyvät osallistumaan toimintaan. Alueella asuu myös huomattava määrä maahanmuuttajia, romaneja ja saamelaisia, joita tavoitellaan mukaan Euroopan kulttuuripääkaupunkitoimintaan. 
Hankkeessa toteutetaan kohdennettua osallistamistyötä vaikeasti tavoitettavien ryhmien osalta ja luodaan matalan kynnyksen osallistumismahdollisuuksia Oulu2026-kulttuuriohjelman suunnitteluun ja toteutukseen. Tavoitteena on, että 
Oulu2026-kulttuuriohjelma kuvastaa sekä tekijöiden että sisältöjen osalta sitä elämänkirjoa, joka on alueellamme ja kulttuuriohjelmasta koetaan omistajuutta eri taustaisten asukkaiden parissa.


Työpaketti 1: Moninaisuuden edistäminen Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa

  • Tiedonjakamisen taso
  • Koulutuspaketit
  • Pilotit

Työpaketti 2: Vähemmistöryhmien ja kulttuuripalveluiden ei-kävijöiden osallistaminen Oulu2026-kulttuuriohjelman suunnitteluun ja toteutukseen
 

Projektin nimi: Yhdenvertainen Oulu2026 - Moninaisuuden edistäminen ja vähemmistöryhmien osallistaminen Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa
Projektin toteuttaja: Oulun Kulttuurisäätiö rs
Projektin yhteyshenkilöt: Oulun Kulttuurisäätiön talousasiantuntija Päivi Poikela sekä toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen ja yhteisöpäällikkö Heli Metsäpelto, Oulun kaupungilla kulttuurijohtaja Sami Ylisaari ja  Kajaanin kaupungilla sivistysjohtaja Mari Lyyra (Kaupunginjohtaja Jari Tolonen on viranhaltijapäätöksellä 29.6.2023 § 4 nimennyt projektin ohjausryhmään kaupungin edustajaksi sivistysjohtaja Mari Lyyran).​​​
Hlö-resurssit: Koordinaattorina Kainuussa on 2.5.2023 aloittanut Kajaaniin sijoittuva Minna Härkönen Oulun kulttuurisäätiöstä. 
Toteutusaika: 1.4.2023-31.3.2025

Päätös

Päätän, että Kajaanin kaupunki osallistuu Yhdenvertainen Oulu2026 –projektiin. Myönteinen rahoituspäätös on saapunut 4.4.2023.

Kajaanin kaupungin rahoitusosuus on yhteensä enintään 23 800 euroa. Projektin Kajaanin kaupungin rahoitus katetaan sivistystoimen hallintoon varatusta/varattavasta määrärahasta, ja se jakaantuu seuraavasti: 11 900 € vuonna 2023 ja 11900 € vuonna 2024.

Sivistystoimen hankkeisiin on avattu laskentatunnus 291104100_00001 Yhdenvertainen Oulu26-hankkeeseen.  Rahoitus edellyttää projektin tavoitteiden toteutumista sekä raportointia. Projektin tulokset raportoidaan projektin päätyttyä.

Lisätietoja asiasta antaa sivistysjohtaja Mari Lyyra, puh. 044 7100235 tai sähköposti muodossa etunimi.sukunimi@kajaani.fi

Allekirjoitus

Sivistysjohtaja Mari Lyyra

Organisaatiotieto

Hallintopalvelut