Tarkastuslautakunta, kokous 19.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 54 Tarkastuslautakunnan arviointitapaaminen_Kajaanin Vesi -liikelaitos

KAJDno-2023-164

Valmistelija

  • Taina Juntunen, Hallintosuunnittelija, taina.h.juntunen@kajaani.fi

Perustelut

Tarkastuslautakunnan arviointitapaaminen pidetään Kajaanin Vesi -liikelaitoksen toimitiloissa Onnelantie 10. Johtaja Juha Nurminen esittelee liikelaitoksen toiminnan ja talouden toteumaa v. 2023. Hänelle on toimitettu arviointilomakepohja etukäteen (oheismateriaali).

Talousarvion 2023 mukaan Kajaanin Vesi -liikelaitoksen

"Perustehtävät

Kajaanin Vesi -liikelaitos vastaa toiminta-alueellaan vesihuoltolain mukaisesta vesihuoltolaitostoiminnasta taloudellisesti ja kilpailukykyisesti yhdyskuntakehityksen tarpeita vastaavasti. Huolehtii toiminta-alueellaan asutuksen ja siihen rinnastuvan elinkeino- ja vapaa-ajan toimintojen veden hankinnasta, käsittelystä ja jakelusta sekä jäteveden viemäröinnistä ja käsittelystä kaikissa olosuhteissa. Huolehtii tarvitsemiensa laitosten laitteiden ja johtojen suunnittelusta, rakentamisesta, huollosta ja ylläpidosta sekä toimintansa kehittämisestä.

Toimintaympäristön muutos

Energian hintakehitys on vaikeasti ennustettavissa ja sen saatavuudessa saattaa olla ongelmia. Energian säästö näkynee lämpimän veden käytön vähenemisenä, mikä kiihdyttää laskutetun talous- ja jäteveden myynnin vähenemistä. Vesihuollon kuluista vain noin 10 % on sidoksissa myyntimäärään.

Huoltovarmuuden ja varautumisen painoarvo kasvaa erityisesti elintärkeiden peruspalvelujen osalta epävakaan maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi.

Vesihuoltoammattilaisten määrä on rajallinen ja Kajaanin Vesi joutunee kilpailemaan osaavasta työvoimasta entistä enemmän. Myös erityisosaamista ja -kalustoa vaativien palveluiden saatavuus kohtuulliseen hintaan muuttunee entistä haasteellisemmaksi.

Tahto tuottaa jätevesilietteestä biokaasua paikallisesti on kasvanut, mutta sivutuotteena syntyvän mädätejäännöksen käsittely / markkinointi haastavaa."

Merkittävimmät riskit talousravion 2023 mukaan:

Myyntivolyymin vähentyminen, josta seuraa tulojen supistuminen (riskiluku 15)

Kriittisten varaosien tai tarvikkeiden saatavuusongelmat (riskiluku 12)

Hyödykehintariski; materiaalien hinnan nousu (riskuluku 12)

Talousrarvio v. 2023 Kajaanin Vesi -liikelaitoksen osalta on jaettu lautakunnan jäsenille oheismateriaalina.

Lisätietoja asiasta antaa liikelaitoksen johtaja Juha Nurminen, puh. 044 7100258  tai sähköposti muodossa: etunimi.sukunimi@kajaani.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Teemu Niva, teemu.niva@lh.kajaani.fi

Lautakunta merkitsee saadun katsauksen tiedoksi ja vuotta 2023 koskevassa arviointikertomuksessa huomioon otettavaksi. 

Päätös

Merkittiin, että Raili Myllylä poistui kokouksesta klo 17.33 asian esittelyn aikana.

Lautakunta merkitsi saadun katsauksen tiedoksi.

Juha Nurminen poistui kokouksesta klo 18.09.