§ 3 Luontolähete - vaikuttavien luontoavusteisten toimintatapojen kehittäminen ja kokeilut kunnissa -hankkeeseen osallistuminen

Lataa  Kuuntele 

KAJDno-2023-774

Päätöspäivämäärä

8.6.2023

Päätöksen tekijä

Hallintojohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosääntö 28 §

Kuvaus

Hankkeen tarve on noussut havainnosta, että kunnissa ei vielä riittävästi tunnisteta luonnon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille. Tämän lisäksi terveysmetsäpaikkakunnilla tarvitaan tiedon lisäämistä terveysmetsän hyödyistä ja hyödyntämisestä. Hankkeen tavoitteena on vaikuttavien luontolähtöisten menetelmien käyttöönotto kunnissa osallisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi sekä eriarvoisuuden kaventamiseksi. Hankkeen toimenpiteitä ovat yleiset ja räätälöidyt koulutukset eri ryhmille ja eri tarkoituksiin, tiedottaminen ja digitaaliset viestintämateriaalit, vertaiskehittäminen ja oppiminen.

Hankkeen suunnitellut tulokset:
- Kuntalaisten ja ammattilaisten yleinen tietoisuus luonnon hyödyistä terveyden edistämisessä lisääntyy. 
- Kunnassa olevan terveysmetsän tai muiden sopivien luontoalueiden hyödyntäminen tehostuu ja eri ammattilaiset ja muut toimijat löytävät niiden mahdollisuudet helpommin. 
- Hankekumppanit saavat näkyvyyttä ja imagohyötyä osallistuessaan edelläkävijöinä valtakunnalliseen luontoavusteisen hyte-toimintatavan kehittämiseen. 
- Luontoavusteisten toimintatapojen pilotointikokemukset ja juurruttaminen kuntaan voi tuoda kunnalle uuden toimintatavan hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. 

Hankkeelle haetaan rahoitusta STM:n myöntämästä Terveyden edistämisen määrärahasta. Määrärahalla tuetaan kunnissa toteutettavaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintaa ottaen huomioon sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen mukanaan tuomat muutokset. Hankkeiden tulee tukea Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen 2030 – valtioneuvoston periaatepäätöksen toimeenpanoa.

Hankkeen päätoteuttaja on Luonnonvarakeskus (Luke) ja verkostokumppaneita ovat Kajaanin, Lahden ja Kouvolan kaupungit. Näissä kaikissa kaupungeissa on terveysmetsä, terveysmetsätoimintaa tai vastaavaa luontoavusteista terveyden edistämisen toimintaa. Hankkeen suunniteltu kesto on 2,5 vuotta, hankeaika 1.3.2024 - 1.9.2026

Terveyden edistämisen määrärahasta rahoitettavissa hankkeissa tulee olla 10 - 20 % omarahoitusosuus. Kajaanin kaupunki rahoittaa hanketta yhteensä 10.000 eurolla. Omarahoitus jakautuu koko 2,5 vuoden hankeajalle. Kajaanin kaupungilta hankkeen yhdyshenkilönä toimii hyvinvointikoordinaattori.

Lisätietoja asiasta antaa hyvinvointikoordinaattori Veera Lintula, sähköposti muodossa etunimi.sukunimi@kajaani.fi

Päätös

Kajaanin kaupunki osallistuu Luontolähe - vaikuttavien luontoavusteisten toimintatapojen kehittäminen ja kokeilut kunnissa -hankkeeseen, mikäli hanke saa myönteisen rahoituspäätöksen.

 

Allekirjoitus

Hallintojohtaja Tuija Aarnio

Organisaatiotieto

Hallintopalvelut