Osallisuus- ja hyvinvointijaosto, kokous 20.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 33 Kulttuurijärjestöjen toiminta-avustukset 2023

KAJDno-2023-48

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Antti Mäkinen, Museonjohtaja, antti.makinen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupunki ilmoitti kulttuurin toiminta- ja kohdeavustukset haettaviksi 1.-28.2.2023 klo 12 mennessä. Osallisuus- ja hyvinvointijaosto on päättänyt uudesta Kajaanin järjestöavustusmallista sekä myöntämisperusteista kokouksessaan 17.10.2022. Jaoston hyväksymässä avustusmäärärahojen käyttösuunnitelmassa kulttuurin toiminta-avustuksiin on varattu 20 000 euroa ja kohdeavustuksiin 6000 euroa.
 
Määräaikaan mennessä kaupungille saapui yhteisöiltä 20 toiminta-avustushakemusta, joista 17 järjestölle esitetään annettavaksi avustus. Ilman avustusta ehdotetaan jätettäväksi Kainuun äidinkielen opettajain yhdistys ry, Matushka ry ja Veikko Sinisalon stipendirahasto. Avustusten yleisissä ehdoissa sanotaan, että järjestön toiminta-avustusta voi hakea siltä osa-alueelta, joka on järjestön päätehtävä. Täten kulttuuriavustusta voi saada järjestö, jonka päätehtävä on toimia kulttuurin alalla. Kainuun äidinkielen opettajain yhdistys ry:n päätarkoitus on toimia jäsentensä edunvalvontajärjestönä. Matushka ry on osittain yhteiskunnallinen järjestö ja osittain kulttuurijärjestö. Hakemuksessaan se on perustellut avustuksen tarvetta lasten keramiikkakerhon järjestämisellä, mutta kyseisen toiminnan järjestämisestä yhdistyksellä on sopimus nuorisopalveluiden kanssa. Veikko Sinisalon stipendirahasto on aiemmin saanut kulttuuriavustusta, mutta stipendirahasto on vuoden 2021 lopussa siirtynyt Kajaanin kaupungin ylläpitämäksi rahastoksi, joten se on ehdotuksessa sen vuoksi jätetty ilman avustusta.

Toiminta-avustusten hakemukset on arvioitu osallisuus- ja hyvinvointijaoston hyväksymien arviointikriteerien ja niiden pistetaulukon mukaisesti. Arviointiperusteiden kategoriat ovat: 1) toiminnan laajuus ja laatu), 2) toiminnan vaikuttavuus, 3) kehittäminen ja yhteistyö, 4) toiminnan rahoitus ja avustuksen tarve, 5) kaupunkistrategia ja elinvoima sekä 6) hyvinvoinnin ja osallisuuden edistäminen.

Toiminta-avustuksen saajiksi ehdotetut 17 hakijaa ovat hakeneet avustuksia 500 - 3500 euron välillä yhteensä 27 400 euroa. Ehdotuksen avustussummat ovat 500 - 2520 euron välillä yhteensä 20 260 euroa. Kohdeavustuksia ehdotetaan jaettavaksi määrärahavarausta vähemmän, joten toiminta- ja kohdeavustusten yhteissumma ei ylitä kulttuuriavustusten kokonaismäärärahaa. 
 

Päätösehdotus

Esittelijä

Veera Lintula, Hyvinvointikoordinaattori, veera.lintula@kajaani.fi

Osallisuus- ja hyvinvointijaosto myöntää kulttuurijärjestöjen toiminta-avustukset liitteen mukaisesti. 

Avustuksen saajan tulee raportoida avustuksen käyttö kaupungille toimittamalla hallituksen hyväksymä toimintakertomus ja tilinpäätös.  

Päätös

Jäsen Peppiina Hakkarainen esitti, varapuheenjohtaja Sanna Pakkala-Juntusen kannattamana, että kulttuurijärjestöjen toiminta-avustukset 2023 palautetaan uudelleen valmisteluun.

Jaosto hyväksyi esityksen yksimielisesti.

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Antti Mäkinen, Museonjohtaja, antti.makinen@kajaani.fi

Perustelut

Toiminta-avustuksen jakoa on muutettu osallisuus- ja hyvinvointijaoston edellisessä kokouksessa päättämällä tavalla. Ehdotuksen avustussummat ovat 546 - 2210 euron välillä yhteensä 20 358 euroa. Toiminta- ja kohdeavustusten yhteissumma ei ylitä kulttuuriavustusten kokonaismäärärahaa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Veera Lintula, Hyvinvointikoordinaattori, veera.lintula@kajaani.fi

Osallisuus- ja hyvinvointijaosto myöntää kulttuurijärjestöjen toiminta-avustukset liitteen mukaisesti. Avustuksen saajan tulee raportoida avustuksen käyttö kaupungille toimittamalla hallituksen hyväksymä toimintakertomus ja tilinpäätös. 

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kajaanin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kajaanin kaupunginhallitus

Postiosoite:  PL 133, 87101 Kajaani

Käyntiosoite: Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani

Sähköpostiosoite: kajaani@kajaani.fi

Puhelinnumero:  08 61551 (vaihde)

Kirjaamon aukioloaika: klo 8.00-16.00; perjantaisin ja juhlapyhien aattoina klo 8.00-15.00.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kajaanin kaupungin  kirjaamosta. Yhteystiedot; ks. edellä.