Konsernijaosto, kokous 28.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Konserniohjeen päivittäminen

KAJDno-2023-277

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Joni Partanen, Talousjohtaja, joni.partanen@kajaani.fi

Perustelut

Hallintosäännön (§ 26) mukaan konsernijaosto ohjaa ja valvoo omistajana, että:

  • tytäryhteisöt toimivat kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden mukaisesti.
  • Valvoo, että tytäryhteisöjen toimintapolitiikat ovat kaupungin päämäärien mukaisia.
  • Seuraa ja arvioi tytäryhteisöjen hallitustyöskentelyn edellyttämää asiantuntemusta, toimialatuntemusta, kokemusta sekä riippumattomuutta.

Konsernijaosto voi tehdä esityksiä kaupunginhallitukselle omistajapoliittisista linjauksista ja konserniohjauksen periaatteista.

Kuntalain 14 §:n mukaan valtuusto päättää omistajaohjauksen periaatteista ja konserniohjeesta. Konserniohje on omistajaohjauksen keskeinen väline.

Kaupungin konserniohjeella luodaan puitteet omistajaohjaukselle kaupungin tavoitteiden mukaisesti. Konserniohjeen tarkoituksena on yhdenmukaistaa ohjauksen menettelytapoja ja tehostaa kaupunkikonsernin johtamisen edellytyksiä siten, että kaupunkikonsernia ja kaupungin muuta toimintaa voidaan johtaa kokonaisuutena yhtenäisin periaattein ja kaupunkikonsernin kokonaisetu huomioon ottaen. Konserniohje täydentää liikelaitoksille ja tytäryhteisöille niiden perustamisvaiheessa ja yhtiöjärjestyksessä asetettuja kunnan toimintaan liittyviä tavoitteita, joten niistä poikkeamiseen tai noudattamatta jättämiseen tytäryhteisön johdon on esitettävä perusteltu syy. Konserniohjeen tavoitteena on kaupunkikonserniin kuuluvien yhteisöjen toiminnan läpinäkyvyyden lisääminen, kaupungin yhteisöistä saaman tiedon laadun parantaminen ja tiedonkulun tehostaminen.

Kajaanin kaupungin konserniohje on hyväksytty valtuustossa 25.9.2017 § 66. Liitteenä konserniohje.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Konsernijaosto käynnistää Kajaanin kaupungin konserniohjeen päivittämisen.

Päätös

Hyväksyi. Konserniohje päivitetään kevään 2023 aikana.

Valmistelija

  • Joni Partanen, Talousjohtaja, joni.partanen@kajaani.fi

Perustelut

Konsernijaosto päätti käynnistää Kajaanin kaupungin konserniohjeen päivittämisen 24.2.2023 (§ 11) kokouksessaan.

Konserniohjetta on valmisteltu huomioimalla Kuntaliiton hyvän hallinnon ja johtamistavan suositus kuntakonserneissa, benchmarkkaamalla Oulun ja Kuopion konserniohjeet ja pyytämällä vapaamuotoiset lausunnot tytäryhteisöiltä ja tarkastuslautakunnalta konserniohjeeseen. Konserniohjeen keskeiset sisällölliset muutokset koskevat:

  • konserniohjausta ja johtamista, lisätty konsernijaoston rooli,
  • yhtiön hallituksen roolia,
  • hallituksen jäsenen, hallituksen puheenjohtajan ja toimitusjohtajan ja muun johdon roolia,
  • keskitettyjä konsernitoimintoja, joihin lisätty mm. henkilöstöpolitiikka.
  • konsernivalvonnan ja riskienhallinnan järjestämistä.

Konsernijohdon ennakkokäsityksen hankkimista ja tiedottamisvelvoitetta (huolellisuusvelvoitetta) on täydennetty. Konsernijohdon ennakkokäsityksen antaa konsernijaosto tai kaupunginhallitus.

Liitteenä konserniohje.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Konsernijaosto esittää liitteen mukaan konserniohjeen kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

 

Konsernijaosto esittää liitteen mukaan konserniohjeen kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Konsernijaosto teki kokouksessa ohjeeseen teknisiä korjauksia ja päivitti liitteeseen tarkastuslautakunnan tehtävät tarkastuslautakunnan lausunnon perusteella.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §