Kaupunginhallitus, kokous 28.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 49 Kumppanuussopimuksista 2023 tehty oikaisuvaatimus, Kajaanin Päiväkeskus ry

KAJDno-2022-1400

Valmistelija

  • Veera Lintula, Hyvinvointikoordinaattori, veera.lintula@kajaani.fi
  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Päiväkeskus ry on tehnyt kaupunginhallituksen alaisen osallisuus- ja hyvinvointijaoston päätöksestä 24.1.2023 § 7  liitteen mukaisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksessa pyydetään Kajaanin kaupunkia avustamaan Päiväkeskus ry:n toimintaa anotulla summalla (78.000 euroa) toiminnan turvaamiseksi.
 
Lisäksi oikaisuvaatimuksessa esitetään:

- Yhdistyksen rahoituksen tarve/vuosi on 78.000 euroa. Yhdistyksen järjestämän laajamittaisen lakisääteisen toiminnan järjestäminen ei ole mahdollista tämänhetkisellä rahoituksella. Viiden vuoden aikana ei ole tullut korotuksia. 

- Yhdistys on saanut avustusta myös sotelta (nykyinen hyvinvointialue), joka on ollut vuositasolla 30.000 euroa. Yhdistyksellä ei ole tietoa tulevasta avustuksesta. 

- Sosiaalihuoltolain 24 b § (29.12.2022/1280) Päiväkeskus erityisenä palveluna tulee voimaan 1.7.2023. Tämän vaikutusta toimintaan/ käytäntöön ei voi ennustaa. 

- Kunnan on järjestettävä ennalta ehkäisevä toiminta. Korjaava työ kuuluu hyvinvointialueelle, tosin Päiväkeskus ry tekee tätäkin.

- Osallisuus- ja hyvinvointijaosto on pudottanut avustussumman perustelematta päätöstään millään lailla.

- Päiväkeskus ry:n rahoituksen tarve vuodelle 2023 on 78.000 euroa. 

- Päiväkeskus ry on ainoa toimija Kajaanissa, joka toimii laissa määrätyllä tavalla ennaltaehkäisevän päihdetyön osalta.
 

Todetaan seuraavaa:
 
Ehkäisevällä päihdetyöllä tarkoitetaan toimia ja tapoja, joilla edistetään terveyttä, turvallisuutta ja hyvinvointia vähentämällä päihde- ja pelihaittoja. Ehkäisevää päihdetyötä tehdään kaiken ikäisten ja taustaisten ihmisten arjessa, palveluissa ja elinympäristöissä erilaiset elämäntilanteet ja tarpeet huomioiden. Ehkäisevän päihdetyön tavoitteena on, että ihmiset voivat hyvin. 

Laissa ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä (523/ 2015) 1 §ssä todetaan: Julkinen valta huolehtii tämän lain mukaisesti alkoholin, tupakan, huumausaineiden ja muiden päihtymiseen käytettävien aineiden sekä rahapelaamisen aiheuttamien haittojen ehkäisystä yhteistyössä yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa.

Kyseisen lain 5 §ssä todetaan, että kunta huolehtii ehkäisevän päihdetyön tarpeen mukaisesta organisoinnista alueellaan ja nimeää ehkäisevän päihdetyön tehtävistä vastaavan toimielimen. Kajaanin kaupungilla lain velvoittamaksi toimielimeksi on nimetty osallisuus- ja hyvinvointijaosto. Toimielimen tehtävänä on: 
1) huolehtia kunnan päihdeolojen seurannasta ja niitä koskevasta tiedotuksesta;
2) huolehtia siitä, että päihdehaittoja ja niiden vähentämistä koskevaa tietoa tarjotaan yksityisille henkilöille ja koko väestölle;
3) lisätä ja tukea päihdehaittoja ehkäisevien toimien osaamista kaikissa kunnan tehtävissä;
4) esittää ja edistää ehkäisevän päihdetyön toimia kunnan hallinnossa, erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa, sivistys-, liikunta- ja nuorisotoimessa sekä elinkeinotoimessa;
5) huolehtia siitä, että 4 kohdassa tarkoitetut kunnan toimet sovitetaan yhteen poliisin, alkoholilain (1143/1994) ja tupakkalain (693/1976) noudattamisen valvonnan, elinkeinoelämän ja erityisesti ehkäisevään päihdetyöhön osallistuvien yleishyödyllisten yhteisöjen ehkäisevään päihdetyöhön kuuluvien ja sitä tukevien toimien kanssa.

Kaikki Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut on tuottanut vapaaehtoisesti perustettu Kainuun Sote -kuntayhtymä vuodesta 2013 alkaen. Tällöin osa velvoitteista, jotka mainitaan lainsäädännössä "kunnan" velvoitteiksi, on siirretty perussopimuksella Kainuun Soten hoidettavaksi. Kajaanin kaupunki ja Kainuun Sote ovat molemmat osallistuneet ehkäisevän päihdetyön hoitamiseen myöntämällä avustusta Päiväkeskus ry.lle. Sekä kaupunki että Sote ovat myöntäneet avustusta vuonna 2022 30.000 euroa. 

Sote-uudistuksen myötä laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä uudistuu koskemaan jatkossa myös hyvinvointialueita (HE56/2021). Myös oikaisuvaatimuksessa viitatun sosiaalihuoltolain (29.12.2022/1280) 14 § ja 25 § mukaan hyvinvointialueen on järjestettävä päihteitä ongelmallisesti käyttäville henkilöille päiväkeskuspalvelua, jossa perustarpeisiin vastaamisen lisäksi tarjotaan sosiaaliohjausta.
 
Osallisuus- ja hyvinvointijaosto ei ole pudottanut avustussummaa, vaan osallisuus- ja hyvinvointijaosto ei ole myöntänyt yhdistyksen hakemaa avustusta täysimääräisenä. Aikaisempina vuosina Kajaanin kaupungin avustus Päiväkeskus ry:lle on ollut vuositasolla 30.000 euroa. Kumppanuussopimuksissa kyseessä on kumppanuusmuotoinen järjestöavustus ja avustuksessa on aina kyse osarahoituksesta. Kumppanuussopimuksella ei osteta palvelua Kajaanin kaupungille. Mikäli Kajaanin kaupunki maksaisi Päiväkeskus ry:lle heidän vuosibudjettinsa suuruisen sekä anomansa 78.000 euron summan, kyse ei ole enää avustuksesta.  
 
 
 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus hylkää tehdyn oikaisuvaatimuksen perusteettomana. 

Päätös

Kaupunginhallitus hylkäsi sille tehdyn oikaisuvaatimuksen perusteettomana. 

Pasi Kilpeläinen poistui kokouksesta asian käsittelyn ajan esteellisenä, yhteisöjäävi.

Hyvinvointikoordinaattori Veera Lintula esitteli asiaa kokouksessa.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä 

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:

– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
– kunnan jäsen.

Hallinto-oikeus ei ota tutkittavaksi valitusperustetta päätöksen työsopimuslain vastaisuudesta.

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi tietoverkkoon.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

  Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

– päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
– päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
– päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.


Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite:  PL 189, 90101 Oulu
Käyntiosoite:  Isokatu 4, Oulu 
Sähköpostiosoite:  pohjois-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero:  029 56 42841
Puhelinnumero:  029 56 42800 (vaihde)

Hallinto-oikeuden kirjaamon aukioloaika: klo 8.00–16.15 

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet  .


Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:


– päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
– miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
– vaatimuksen perustelut;

– mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.


Valitukseen on liitettävä:

– valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
– selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
– asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään


Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kajaanin kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite:  PL 133, 87101 Kajaani 
Käyntiosoite:  Pohjolankatu 13, Kajaani
Sähköpostiosoite:  kajaani@kajaani.fi
Puhelinnumero:  08 61551 (vaihde) 

Kirjaamon aukioloaika: klo 8.00–16.00. Juhlapyhien aattoina klo 8.00-15.00.