Kaupunginvaltuusto, kokous 13.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Valtuustoaloite: Kiintiöpakolaisten määrä laskettava nollaan Kajaanissa (lisäpykälä)

KAJDno-2023-265

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettu Tea Heikkisen (ps) esittämä sekä muun Kajaanin Perussuomalaisten valtuustoryhmän kannattama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

"Kajaani ottaa vuosittain EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta 100 kiintiöpakolaista, joihin ei lasketa ukrainalaisia sotaa pakenevia ihmisiä. Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu, ja sisäministeriön alustavien arvioiden mukaan Suomeen on odotettavissa tänä vuonna jopa 40 000 ukrainalaista tilapäistä suojelua hakevaa ihmistä. 

Maaliskuussa 2022 Kajaanin vastaanottokeskuksen majoituspaikkoja oli 150 ja Migri antoi toimeksiannon tuplata majoituspaikkamäärä 300 paikkaan. Vuoden 2022 lopulla Kajaanin vastaanottokeskuksen asiakkaana oli 600 ukrainalaista. Kapasiteetti on moninkertaistunut ukrainalaisten tilapäistä suojelua hakevien henkilöiden vuoksi. Kajaaniin on saapunut paljon lapsia, joiden palvelut, kuten perusopetus ja varhaiskasvatus, on kyettävä järjestämään.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää, että kiintiöpakolaisten kuntapaikkojen määrä lasketaan kuluvana vuonna nollaan. Etenkin sivistystoimen rajallisten resurssien vuoksi on keskityttävä ukrainalaisten auttamiseen ja varmistettava, että vastaanottopalvelut voidaan järjestää lain edellyttämällä tavalla Kajaanissa jo oleskeleville. 

Perussuomalaisten Kajaanin valtuustoryhmä."

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §