Vuolijoen aluelautakunta, kokous 23.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Kehittämisrahan käyttösuunnitelma

KAJDno-2023-213

Valmistelija

  • Sirpa Pöppönen, Aluesihteeri, sirpa.popponen@kajaani.fi

Perustelut

Kehittämismäärärahan käyttösuunnitelmalla seurataan toiminta-alueelta esitettyjen hankkeiden ja kehittämisideoiden toteutumista.

Esitettyjen kehittämisideoiden toteuttamismahdollisuuksia valmistellaan aluelautakunnan kokoonpanolla suunnittelupalavereissa.  Tässä yhteydessä esityksiä tarkastellaan kaupunkistrategian, elinvoimaohjelman ja aluelautakunnan kehittämistavoitteiden kautta. Tällöin ne ideat, jotka toteuttavat kehittämistavoitetta viihtyisiin asuinympäristöihin, lapsiin ja nuoriin sekä nuoriin lapsiperheisiin ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksiin nostetaan kehittämimäärärahan käyttösuunnitelmaan. Kehittämisideoissa huomioidaan läpileikkaavana matkailuun liittyvät vaikutukset.

Kehittämismäärärahan käyttösuunnitelmaan kootaan vuosittain toiminta-alueelta esiin nousseet kehittämisideat. Kehittämisideoita voi esittää kyläyhdistyksille tai kylän nimeämille aluelautakunnan jäsenille tai suoraan aluesihteerille. 

Ideasta hankkeeksi saattaminen voi viedä sisällöstä riippuen pitkän ajan. Ensimmäisenä hankesuunnitteluun muodostetaan hanketyöryhmä aluelautakunnan jäsenistä ja kyläaktiiveista. Näin varmistetaan, että alueen asukkaiden näkemys tulee huomioitua. Rahoitushaun voi tehdä yhdistys yhteistyössä muiden yhdistysten ja organisaatioiden kanssa. Myös aluelautakunta voi toimia rahoituksen hakijana tai yhteistyökumppanina.

Kehittämismäärärahalla vuonna 2022 toteutettiin:

Oulujoen vesistön puitesopimuksella (OUMO) -rahoituksella Önkkörin retkeilyalueen jatkokehityshanke. Rahoittajina toimivat Vuolijoen aluelautakunta 50% ja Fortum Oyj 50 %.

Oulujärvi Leader ry -rahoituksella Ojanperän rannan kunnostushanke. Rahoittajina toimivat Oulujärvi Leader ry 70 %, Vuolijoen aluelautakunta 20 %, Ojanperän maaseutuyhdistys n. 10 %.

Kehittämismäärärahalla tuettiin Vuolijoen maaseutuyhdistyksen ylläpitämää VMP-Vuolijoen moottoripajan toimintaa ja Vuottolahden retkiluisteluradan ylläpitoa.

Vuodelle 2023 käyttösuunnitelmassa on:

Ounasjokisuun ruoppaushankkeen suunnitelman päivittäminen (toteutuksessa Oulujoen vesistön puitesopimuksen, OUMO -rahoituksella)

Vuottolahden Kirppuniemen rantarakennelmien kunnostushanke (rahoitushaussa Oulujoen vesistön puitesopimuksen, OUMO:n rahoitukseen)

Otanmäen frisbeegolfradan rakentamishanke (suunnittelussa)

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sirpa Pöppönen, Aluesihteeri, sirpa.popponen@kajaani.fi

Aluelautakunta täydentää kehittämisrahan käyttösuunnitelmaa ja päättää vuoden 2024 kehittämisrahan käyttökohteista valmisteluun otettavat hankkeet.

Päätös

Vuolijoen aluelautakunta päivitti kehittämisrahan käyttösuunnitelman. Päätettiin ottaa jatkovalmisteluun Kuusirannan kalasataman kunnostamis- ja ruoppaushanke, Otanmäen frisbeegolf-rata hanke ja Ounasjokisuun ruoppaushanke.