§ 1 Väärinkäytösilmoitusten käsittelijöiden nimeäminen

Lataa  Kuuntele 

KAJDno-2022-1339

Päätöspäivämäärä

9.2.2023

Päätöksen tekijä

Kaupunginjohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosääntö § 17

Kuvaus

EU:n ilmoittajansuojeludirektiivin ja kansallisen lainsäädännön tavoitteena on mm. luoda tehokas suoja väärinkäytösten ilmoittajille, jotka työnsä yhteydessä havaitsevat Euroopan unionin tai kansallisten säädösten rikkomisia esimerkiksi julkisissa hankinnoissa, ympäristönsuojelussa, elintarvikkeiden turvallisuudessa tai kuluttajansuojassa

Pääsääntöisesti vähintään 50 työntekijää työllistävillä yksityisen ja julkisen sektorin organisaatioilla on velvollisuus perustaa sisäinen ilmoituskanava, jonne ilmoitukset mahdllisista väärinkäytöksistä ensisijaisesti tehdään. Lain tarkoittama suojelu koskee vain laissa määriteltyyn soveltamisalaan kuuluvia ilmoittajia (mm. työ- tai virkasuhteessa työskentelevät henkilöt) .Organisaatio voi sallia myös muille  henkilöille ilmoittamisen sisäisen ilmoituskanavan kautta.

Kajaanin kaupungille on hankittu sisäinen ilmoituskanava laajantamalla käytössä olevaa riskienhallintajärjestelmää väärinkäyttöilmoitus-kanavalla (hallintojohtajan päätös 29.9.2022 § 19). Hankittu ilmoituskanava mahdollistaa ilmoituksen tekemisen nimettömänä.

Sisäisen ilmoituskanavan perustaneen organisaation on nimettävä ilmoituksen käsittelystä vastaavat henkilöt, joiden on voitava hoitaa tehtävänsä puolueettomasti ja riippumattomasti. Ilmoituksia saavat käsitellä vain organisaation tähän tehtävään nimeämät henkilöt.

Päätös

Nimeän väärinkäytöksiä koskevien ilmoitusten käsittelystä vastaaviksi henkilöiksi hallintojohtajan, riskienhallintapäällikön, tietoturvapäällikön ja asianhallintapäällikön.

 

Lisätietoja asiasta antaa hallintojohtaja Tuija Aarnio, puh. 044 7100 216, sähköposti muodossa etunimi.sukunimi@kajaani.fi

Allekirjoitus

Kaupunginjohtaja Jari Tolonen

Organisaatiotieto

Hallintopalvelut