§ 6 ITSEOIKAISU_Kajaanin kaupunki toimistokalusteet 2023 - 2025 (1+1)

Lataa  Kuuntele 

KAJDno-2022-1264

Päätöspäivämäärä

14.2.2023

Päätöksen tekijä

Hallintojohtaja

Päätöksen peruste

JulkHankL 132 §

JulkHankL 134 §

Hallintosääntö 69 a §

Kuvaus

Tapahtumainkulku

Kajaanin kaupungin hankintapalvelut pyysi 8.12.2022 päivätyllä tarjouspyynnöllä tarjouksia toimistokalusteista (poislukien kaupungintalo) sopimuskaudelle 2023 - 2025. Määräaikaan, 19.1.2023 klo 12:00 mennessä jätettiin neljä (4) tarjousta. Tarjouksensa määräaikaan jättivät: Isku Interior Oy, Kinnarps Oy, Martela Oyj ja Praecom Oy. Kokonaistaloudellisen edullisuuden peruste on paras hinta-laatusuhde. Sopimustoimittajaksi valittiin suoritetun vertailun perusteella ja tarjouspyynnössä ilmoitettujen valintaperusteiden mukaisesti kaudelle 2023 - 2025 Praecom Oy.

Martela Oyj teki 3.2.2023 päivätyn hankintaoikaisun hankintayksikön 20.1.2023 päivätystä viranhaltijapäätöksestä esittäen, että:

  • Toimittajan julkisista tiedoista ei ole selvitettävissä ulkopuolisen sertifioimaa ympäristöjärjestelmää tai miten toimittaja vähentää systemaattisesti tuotteiden ympäristövaikutuksiaTarjouspyynnön sivu 10. Kohta: Ympäristövastuu. 
    • Minimivaatimus: Ulkopuolisen osapuolen sertifioiman ympäristöjärjestelmän avulla voidaan todentaa luotettavasti, että tarjoaja vähentää systemaattisesti tuotteiden/palvelujen ympäristövaikutuksia. Ympäristöjärjestelmä auttaa rakentamaan, ylläpitämään ja kehittämään tarjoajan ympäristönsuojelutoimia.
  • Kalusteissa käytettävien puumateriaalien alkuperästä ei ole myöskään tarkempia tietoja. Kalusteiden hiilijalanjälki laskelmia ei ole myöskään todennettavissa. Tarjouspyynnön sivu 11. Kohta: Hiilijalanjälki.

    • Minimivaatimus: Yritysten ilmastoteot matkalla kohti hiilineutraaliutta konkretisoituvat kalusteiden valmistamisen hiilijalanjäljen selvittämisellä luotettavan standardin mukaisesti (esimerkiksi GHG-protokolla) ja ulkopuolisen puolueettoman laskenta-asiantuntijan toimesta. Hiilijalanjälki kertoo, kuinka paljon kasvihuonekaasuja toiminnan elinkaaren aikana syntyy.

  • Kierrätyspalvelusta tai kierrätyskalusteista ei ole julkisista lähteistä löydettävää evidenssiä. Tarjouspyynnön sivu 11. Kohta: Kiertotalous.
    • Tarjoajalla on käytettyjen kalusteiden kierrätyspalvelu sekä omien tuotteidensa että muiden tuottajien kalusteille uusien toimitusten yhteydessä.

Praecom Oy:n selvitys:

  1. Toimittajan julkisista tiedoista ei ole selvitettävissä ulkopuolisen sertifioimaa ympäristöjärjestelmää tai miten toimittaja vähentää systemaattisesti tuotteiden ympäristövaikutuksia. 
  • Tarjoaja toimii Modeon alueellisena jälleenmyyjänä, jonka edustamilta valmistajilta löytyy tarjouspyynnön mukaiset sertifikaatit. Dokumentit ovat luottamuksellisia/liikesalaisuuksia ja eivät näin ollen löydy julkisista lähteistä. 
  1. Kalusteissa käytettävien puumateriaalien alkuperästä ei ole myöskään tarkempia tietoja. Kalusteiden hiilijalanjälki laskelmia ei ole myöskään todennettavissa.  
  • Tarjoaja toimii Modeon alueellisena jälleenmyyjänä, jonka edustamilta valmistajilta löytyy tarjouspyynnön mukaiset sertifikaatit. Dokumentit ovat luottamuksellisia/liikesalaisuuksia ja eivät näin ollen löydy julkisista lähteistä. 
  1. Kierrätyspalvelusta tai kierrätyskalusteista ei ole julkisista lähteistä löydettävää evidenssiä.
  • Tarjoaja toimii Modeon alueellisena jälleenmyyjänä, jolta löytyy tarjouspyynnön mukaiset selvitykset kierrätyspalvelusta ja kierrätyskalusteista. Dokumentit ovat luottamuksellisia/liikesalaisuuksia ja eivät näin ollen löydy julkisista lähteistä.

Hankintapäätös

Hankintayksiköllä oli kaikki tarpeellinen tieto alkuperäistä päätöstä tehdessään. Hankintayksikkö on kuitenkin pyytänyt Praecom Oy:ltä lisäselvityksiä liittyen Martela Oy:n vaatimuksiin.

Asiassa saadun selvityksen perusteella hankintayksikkö katsoi, ettei sillä ole syytä epäillä annettujen tietojen paikkansa pitävyyttä. Hankintapäätös KAJDno-2022-1264 2023-​2025 (1+1) § 3 jää voimaan ja hankintaoikaisuvaatimus ei edellytä toimenpiteitä. 

Lisätietoja antaa:

Antti-Jussi Help, antti-jussi.help@kajaani.fi

Päätös

Päätän, että asiassa annettua päätöstä KAJDno-2022-1264 Kajaanin kaupunki toimistokalusteet 2023-​2025 (1+1) 20.1.2023 § 3 ei ole syytä muuttaa, koska asiassa ei ole tullut sen antamisen jälkeen esille mitään sellaista seikkaa, mikä edellyttäisi päätöksen muuttamista. Näin ollen 20.1.2023 annettu päätös KAJDno-2022-1264 Kajaanin kaupunki toimistokalusteet 2023-​2025 (1+1) § 3 jää voimaan sellaisenaan.

 

Allekirjoitus

Tuija Aarnio, hallintojohtaja

Organisaatiotieto

Koulutusliikelaitos