Elinkeinojaosto, kokous 16.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Osallistuminen Koillisväylän kaapelihankkeen kehitysvaiheeseen

KAJDno-2020-1563

Valmistelija

  • Risto Hämäläinen, Kehitysjohtaja, risto.i.hamalainen@kajaani.fi

Perustelut

Koillisväylän kaapelihankkeen edistäminen on ollut yksi Kainuun edunajamisen kohteista. Kaupunki on osallistunut vuosina 2018 ja 2019 Kainuun liiton johtamaan paikalliseen toimijakonsortioon, joka osallistui Cinia Oy:n Arctic Connect –merikaapelin esivalmisteluhankkeeseen. Alueen toimijoiden keskeisenä intressinä tehdyssä yhteistyössä oli osallistua Koilliskaapelin sisämaan runkotietoverkkojen yleissuunnitteluun, tavoitteena yhden runkotietoverkon reititys Kajaanin ja Renforsin Rannan datakeskuskeskittymän kautta.

Cinia Oy jatkoi Koilliskaapelin valmistelua yhteistyössä venäläisen teleoperaattorin Megafonin kanssa. Kesäkaudella 2020 toteutettiin Koillisväylän kaapelin reitin luotaus. Cinia ehdotti marraskuussa 2020 Kajaanin kaupungille ja Kainuun liitolle liittymistä Cinia Alliance Oy:öön, joka vei hanketta eteenpäin.

Kaupunki ja Kainuun Liitto kokosivat paikallisen konsortion osallistuakseen Koillisväylän kaapelihankkeen kehitysvaiheeseen ja Cinia Alliance Oy:n toimintaan. Kaupungin ja Liiton lisäksi siihen osallistuvat CSC Oy ja KPO-konserni, Kaisanet Oy ja Herman IT Oy. Kaupunginhallitus päätti osallistumisesta konsortioon kokouksessaan 15.12.2020.

Koska Cinia edellytti, että Cinia Alliancen osakkaaksi liittyvä Kainuun konsortion edustaja on oltava yhtiö, niin sovittiin, että Kainuun konsortion edustaja on CSC. CSC ja konsortion osapuolet ovat tehneet keskinäisen sopimuksen mm. siitä miten CSC pitää konsortion osapuolet tietoisina Cinia Alliancen toiminnasta ja muista Cinian Koilliskaapeli-hankkeeseen liittyvistä kehittämistoimenpiteistä kuten Suomen sisäisten uusien runkotietoverkkojen edistämisestä.

Keväällä 2021 Cinian kumppani Megafon teki päätöksen irtautua Koillliskaapelin hankkeesta. Toukokuussa 2021 osapuolet päättivät pysäyttää projektin.

https://www.cinia.fi/uutiset/arctic-connect-kaapelihanketta-arvioidaan-uudelleen

Sen jälkeen Cinia on kartoittanut mahdollisuutta toteuttaa datayhteyshanke läntistä reittiä pitkin. Lokakuussa 2022 julkistettiin tieto, että Cinia on mukana kansainvälisessä konsortiossa, joka valmistelee arktista merikaapelia Euroopan ja Aasian välille Luoteisväylää hyödyntäen. Hanketta varten on perustettu kehitysyhtiö Far North Fiber, Inc. Yhtiössä on mukana Cinia Oy, yhdysvaltalainen Far North Digital ja japanilainen ARTERIA Networks Corporation. Merikaapelijärjestelmän arvioidaan olevan valmis käyttöön vuoden 2026 lopulla ja maksavan noin 1,1 miljardia euroa. Nokian omistama ASN (Alcatel Submarine Networks) on valittu järjestelmän ja toteutusprojektin pääsuunnittelijaksi.

https://www.cinia.fi/uutiset/kolme-mannerta-yhdistavaa-merikaapelia-varten-perustettiin-kehitysyhtio

Pekka Uusitalo CSC:stä esittelee Luoteisväylän datakaapelihankkeen tilanteen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Merkitsee tiedoksi.

Päätös

Hyväksyi.

Pentti Malinen ja Paula Karppinen olivat mukana kokouksessa asian käsittelyn aikana 15.00 - 15.35.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §