§ 11 Tutkimuslupa *********

Lataa  Kuuntele 

KAJDno-2022-103

Päätöspäivämäärä

11.10.2022

Päätöksen tekijä

Perusopetuksen tulosalueen johtaja

Päätöksen peruste

Sivistyslautakunnan delegointipäätös 21.2.2018 § 15

Kuvaus

Asianosainen: *********

Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen opiskelija ********* pyytää tutkimuslupaa pro graduaan varten. Se on nimeltään Opettajien valmiudet kohdata sukupuolivähemmistöön kuuluvia oppilaita ja opiskelijoita. Tutkimuksen päätarkoituksena on selvittää millaisia tietoja, asenteita, käsityksiä ja uskomuksia opettajilla on transoppilaisiin ja -opiskelijoihin liittyen.

Tutkimus on kyselylomaketutkimus, jonka vastaamiseen menee noin 15–25 minuuttia. Kyselyssä ei ole yhtäkään pakollista avointa kysymystä, mutta arvostetaan, jos opettajat pystyvät täydentämään omia vastauksiaan vastaamalla myös niihin. Kyselyssä ei kerätä henkilötietoja (nimiä), mutta kerätään ja käsitellään seuraavia henkilötietoryhmätietoja: sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, ikä, työskentelyvuodet opettajana (asteikkomuodossa), opetuskoulutusaste, opetusmaakunta, opetuskunnan asukasluku (asteikkomuodossa) ja poliittinen mielipide (vasemmisto-oikeisto-janamuodossa).

Kuntia ei mainita tutkimusraportissa ja mahdolliset maantieteelliset erot raportoidaan maakuntayhdistelmätasolla. Vastausaineistosta lasketaan erilaisia tilastotieteellisiä tunnuslukuja, tehdään ryhmien välisiä vertailuja ja mahdollisesti esitetään joitain sitaatteja ilman tunnistettavuutta. Aineistoa käsitellään luottamuksellisesti vain tutkielman tekijän toimesta ja tarpeen vaatiessa yhdessä Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen kvantitatiivisten menetelmien asiantuntija ********* kanssa. Aineistoa säilytetään huolellisesti Turun yliopiston palvelimella eikä sitä luovuteta ulkopuolisille. Aineistoa säilytetään Seafilessa viisi (5) vuotta sen jälkeen, kun tutkielma on hyväksytty kasvatustieteen opinnäytetyöksi.

Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista.

Tutkimuksen tarkoituksena on antaa tietoa siitä, millaisena kasvava transilmiö näyttäytyy koulumaailmassa opettajien näkökulmasta ja toisaalta, millaisia ympäristöjä suomalaiset koulut ovat transoppilaille ja -opiskelijoille. Tutkimukseni ohjaajana toimii historiallis-yhteiskunnallisen kasvatuksen professori *********. 

Päätös

Myönnän ********* pyytämänsä tutkimusluvan Kajaanin kaupungin perusopetuksen opettajien kyselyyn.

Lisätietoja asiasta antaa perusopetuksen tulosalueen johtaja *********, p. 044 7100 611, sähköposti muodossa etunimi.sukunimi@kajaani.fi

Allekirjoitus

Perusopetuksen tulosalueen johtaja Päivi Rissanen

Organisaatiotieto

Perusopetus