Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto, kokous 21.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 47 Päätös poikkeamislupahakemuksesta 205-417-4-14, Uimaniemi

KAJDno-2022-984

Valmistelija

  • Kirsi Kyllönen, kaavasuunnittelija, kirsi.kyllonen@kajaani.fi
  • Enja Valkonen, Kaavasuunnittelija, enja.valkonen@kajaani.fi

Perustelut

Liitteet

Liite 1 Yleissijaintikartta

Liite 2 Ympäristökartta

Liite 3 Ote yleiskaavasta

Liite 4 Yleiskaavamääräykset

Liite 5 Asemapiirros 19.8.2022

 

KUVAUS

Kyseessä on Oulujärven rantayleiskaavan loppuun saattamisen Uimaniemen (nro 3) osa-alueen loma-asuntoalueella (RA) sijaitseva omarantainen rakennuspaikka, pinta-ala 139,06 ha, jolla on rantaviivaa noin 420 m.

Kyseisellä kiinteistöllä sijaitsee kaksi lomarakentamispaikkaa, josta idän puoleista paikkaa haetaan siirrettäväksi noin 190 m luoteeseen. Uusi paikka sijaitsee kohdassa, jossa etäisyydet kiinteistön rajoille ja rantaan ovat rakennuksen asemoinnin sekä jätevesijärjestelmien sijoittamisen kannalta tarkoituksen mukaiset. Uusi rakennuspaikka sijoittuu kiinteistöllä jo olemassa olevan tien viereen, jolloin voi välttää uuden tieliittymän rakentamisen.

Uudelle paikalle hakija suunnittelee uudisrakentamista, lomarakennus 100,5 k-m2 ja saunarakennus 25,0 k-m2.

Rakennuspaikka on mahdollista liittää Vuoreslahden vesiosuuskunnan verkkoon. Jätevesijärjestelmän toteuttamiseksi laaditaan jätevesisuunnitelma. Kulku rakennuspaikalle tapahtuu Vuoreslahdentieltä suoran tieliittymän kautta. Sähkölinja kulkee välittömässä läheisyydessä.

Poikkeamislupahakemus 12.8.2022 (saapunut 31.8.2022), oheisliite 1

Poikkeamislupahakemuksen täydennys (saapunut 15.9.2022), oheisliite 2

Rakennuspaikan sijoittuminen, oheisliite 3

 

POIKKEAMISEN TARVE

Maankäyttö- ja rakennuslain 43 §, 72 §, 171–172 §.

Hakija hakee poikkeamista oikeusvaikutteisen Oulujärven rantayleiskaavan loppuun saattamisen Uimaniemen (nro 3) osa-alueesta ja lupaa rakentaa loma-asunto ja saunarakennus alueelle, jolle ei ole osoitettu rakennuspaikkaa. Uusi haettu RA-rakennuspaikka sijaitsee kaavassa M-alueella.

Hakija hakee poikkeamislupahakemuksen täydennyksen mukaisesti myös poikkeamista kaavamääräyksen vaatimuksesta rakentaa loma-asunto vähintään 50 m ylimmän veden korkeudesta, kun loma-asuntoon rakennetaan vesikäymälä.

 

POIKKEAMISEN TOIMIVALTA

Poikkeamisen toimivalta on ympäristöteknisen lautakunnan lupajaostolla (Kajaanin kaupungin hallintosääntö 27 §, KV 29.5.2017, voimaantulo 1.6.2017; Kajaanin kaupungin hallintosäännön päivitys 31.5.2021, voimaantulo 1.8.2021).

 

KAAVATILANNE

Kainuun maakuntakaava

Valtioneuvoston 29.4.2009 vahvistamassa Kainuun maakuntakaava 2020:ssä ja 24.2.2020 voimaan tulleessa Kainuun vaihemaakuntakaava 2030:ssa aluetta koskee seuraava kaavamerkintä ja suunnittelumääräykset:

Maa- ja metsätalousvaltaiset alueet, M:

Suunnittelumääräys: Maa- ja metsätalouskäyttöön tarkoitettuja alueita voidaan käyttää alueen pääasiallista käyttötarkoitusta sanottavasti haittaamatta ja luonnetta muuttamatta myös erityislainsäädännön ohjaamana muihin tarkoituksiin, kuten luontais- tai muuhun elinkeinotoimintaan, turvetuotantoon, maa- ja kiviainestenottoon, haja-asutusluonteiseen pysyvään ja loma-asumiseen sekä jokamiehen oikeuden rajoissa ulkoiluun ja retkeilyyn. Alueelle voidaan perustaa yksityisiä suojelualueita. Ilman erityisiä perusteita hyviä ja yhtenäisiä peltoalueita ei tule ottaa taajamatoimintojen käyttöön. Maankäyttöä suunniteltaessa on tuettava metsätalousalueiden yhtenäisyyttä ja toimivuutta.

Rantojen käyttöä koskeva yleinen suunnittelumääräys:

Ranta-alueita tulee kehittää viihtyisinä asumisen ja virkistyksen alueina huomioon ottaen vapaa-ajan, osa-aika- tai pysyvän asumisen tarpeet. Alueiden suunnittelussa tulee kiinnittää huomiota sähköisten palvelujen saatavuuteen, olemassa olevaa infrastruktuuriin sekä ympärivuotisen käytön edellytyksiin. Yksityiskohtaisemmassa kaavoituksessa tulee ottaa huomioon yleisen virkistyskäytön tarpeet ja vesille pääsyn mahdollisuudet, luonnon- ja maisema-arvot sekä vesi- ja energiahuollon järjestäminen.
 

Yleiskaava

Alueella on voimassa 26.4.2005 vahvistettu Oulujärven rantayleiskaavan loppuun saattaminen. Hakemuksen kohdetta koskee seuraavat kaavamerkinnät ja -määräykset:

RA, Loma-asuntoalue:

Loma-asunnon kerrosala saa olla enintään 100 m2. Sauna- ja talousrakennusten kokonaiskerrosala saa olla enintään 50 m2, josta sauna saa olla enintään puolet. Rakennuspaikalle saa rakentaa enintään kolme erillistä kerrosalaan laskettavaa rakennusta.

Omarantaisella rakennuspaikalla loma-asunnon etäisyys säännöstelyn vedestä ylimmästä vedenkorkeudesta tulee olla vähintään 30 m, vastaavasti erillisen saunarakennuksen etäisyys tulee olla vähintään 15 m. Rakennuspaikan vähimmäiskoko on vähintään 3000 m2.

Mikäli loma-asuntoon rakennetaan vesikäymälä on rakennuspaikan vähimmäiskoko 5000 m2 ja loma-asunnon etäisyys säännöstelyn ylimmästä veden korkeudesta tulee olla vähintään 50 m.

M, Maa- ja metsätalousvaltainen alue

VV, Uimaranta tai uimapaikka

Alueelle saa rakentaa veneilyä palvelevia rakennelmia ja rakennuksia, joiden kokonaiskerrosala saa olla enintään 30 m2.
 

Asemakaava

Alueella ei ole asemakaavaa. Rakennuspaikasta noin 9,6 km etäisyydellä lounaaseen sijaitsee Otanmäen asemakaava-alue.
 

Rakennusjärjestys

Rakentaminen ranta-alueelle:

Rakentamisen sijoittuminen ja sopeuttaminen ympäristöön ranta-alueella:

Rakennettaessa ranta-alueille tulee erityistä huomiota kiinnittää rakennusten korkeusasemaan, muotoon, ulkomateriaaleihin ja väritykseen rakennuksen sopeuttamiseksi mahdollisimman hyvin ympäristöönsä. Rakennuspaikalla tulee rantavyöhykkeen puusto ja kasvillisuus pääosin säilyttää. Puuston tarkoituksenmukainen harventaminen on sallittua.

Rantaviivalla tarkoitetaan ylimmän veden korkeuden muodostamaa rantaviivaa tai vesistöillä missä sitä ei ole määritelty rantaviiva on luonnontilaisen kasvillisuuden rajassa. Rakennusten etäisyydet rantaviivasta ja sijainnit rakennuspaikalla tulevat olla sellaiset, että maiseman luonnonmukaisuus säilyy. Avoimeen puuttomaan rantamaisemaan ei sallita uudisrakentamista ilman asemapiirustuksessa esitettävää rannan suojapuuston istuttamista.

Mikäli edellä olevasta vaatimuksesta ei muuta johdu, tulee päärakennuksen (asuinrakennus tai loma-asunto), jonka kerrosala on enintään 120 m², etäisyyden tulee olla vähintään 30 m rantaviivasta. Suuremman päärakennuksen etäisyydet rantaviivasta tulee kuitenkin olla vähintään 40 m. Vähimmäisetäisyydet mitataan aina rakennuksen lähimmästä seinästä tai sen katosten kantavista pilarilinjoista.

 

LUONNONSUOJELU JA RAKENNETTU YMPÄRISTÖ

Oulujärven rantaosayleiskaavan liito-oravaselvityksen (2004) mukaan alueella on mahdollisia liito-oravahabitaatteja. Selvityksen mukaan suunnittelualueeseen sisältyy osin liito-oravalle soveliasta elinympäristöä. Kainuun ELY-keskuksen edustaja on tarkistanut alueen 14.9.2022 maastokäynnillä ja todennut ettei alueella ole merkittäviä luontokohteita.

Alueella ei sijaitse suojeltavia rakennuksia tai muinaismuistolain mukaisia kohteita. Alue ei ole pohjavesialuetta.

Rakennuspaikasta noin 330 m etäisyydellä lännessä ja noin 380 m etäisyydellä kaakossa sijaitsevat lähimmät loma-asunnot. Läheisyydessä ei ole vakituisia asuntoja.

Ote poikkeamislupakartasta, oheisliite 3
 

KUULEMINEN

Hakija on kuullut kirjeitse kolmea (3) rajanaapuria, joilla ei ole ollut huomautettavaa hankkeesta.

Kaavoituksesta on varmistettu 9.9.2022 yhden kiinteistön kuolinpesän osakkaat.
 

Lisätietoja asiasta antaa kaavasuunnittelija Kirsi Kyllönen, puh. 040 131 9437 tai kaavasuunnittelija Enja Valkonen, puh. 040 159 6873, sähköposti muodossa etunimi.sukunimi@kajaani.fi

 

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto myöntää poikkeamisluvan uuden asuinrakennuksen rakentamiselle seuraavin perustuin ja ehdoin:
 

Perustelut

Rakennuspaikka rajoittuu olemassa olevaan tiehen ja olemassa olevaan liittymään. Rakennuspaikka sijoittuu olemassa olevan loma-asutuksen yhteyteen ja tehostaa talousvesiverkoston käyttöä. Rakennuspaikka on liitettävissä välittömässä läheisyydessä oleviin vesiosuuskunnan talousveteen ja lisäksi sähkölinjaan. Pinta-alan osalta vähimmäisvaatimukset täyttyvät. Kaavan mitoitus ei kasva. Paikalle on mahdollista toteuttaa jätevesijärjestelmä Kajaanin ympäristösuojelumääräysten mukaisesti. Kiinteistön muoto ja ympäristön olosuhteet ei mahdollista rakennusten sijoittamista kaavan mukaisesti kauemmas rannasta.

 

 Edellä mainituin perusteluin poikkeaminen

-   ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteutumiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle

-   ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista

-   ei vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista

-   ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia

Siirrettäessä rakennuspaikka M-alueelle, Oulujärven rantaosayleiskaavan loppuunsaattamisessa kyseisen kiinteistön idän puolelle osoitetulla RA-alueen rakennuspaikalla ei ole enää rakennusoikeutta.

Haettavan poikkeamisen lisäksi lomarakennuksen rakentamisoikeus poikkeaa hieman kaavan osoittamasta 100 k-m2 (0,5 k-m2). Asia käsitellään vähäisenä poikkeamisena rakennusluvan yhteydessä.


Ehdot

Jätevesijärjestelmässä tulee noudattaa Kajaanin kaupungin ympäristösuojelumääräyksiä. Rakennusluvan yhteydessä rakennuspaikalle on tehtävä pohjatutkimus perustamistavan selvittämiseksi.

 

Sovelletut oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 43 §, 72 §, 171–174 §.



Päätöksen voimassaolo ja jatkotoimenpiteet

Poikkeamispäätöstä vastaava rakennuslupa on haettava kahden (2) vuoden kuluessa siitä, kun päätös on saanut lainvoiman.



Maksut

Myönteinen päätös 440 euroa. Kielteinen päätös 220 euroa.

Päätös

Hyväksyi.

Tiedoksi

Hakija, Kainuun ELY-keskus

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS   (Poikkeamisluvat)

 

Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen kirjallisella valituksella.

Valitusaika

Tämä päätös on annettu julkipanon jälkeen (päätöksen antopäivämäärä käy ilmi päätöksestä)  ja sen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon silloin kun se on annettu. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa lupajaoston päätöksen antopäivästä, sitä päivää lukuun ottamatta. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tahi arkilauantai, saa valituksen toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmässä ilmoitettava

- valittajan nimi ja kotikunta
 - postiosoite ja puhelinnumero, joihin asian käsittelyä koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä kohdin ja mitä muutoksia päätökseen vaaditaan tehtäväksi
 - perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä taikka jos valituksen laatijana on muu henkilö, on valituskirjelmässä ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituskirjelmään on liitettävä

- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen, jollei hän ole asianajaja tai yleinen oikeusavustaja, on liitettävä valitukseen valtakirja.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa Pohjois-Suomen  hallinto-oikeudelle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Valituskirjelmän ja muiden valitusasiakirjojen lähettäminen postitse, sähköisesti tai lähetin välityksellä tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.  Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa  https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituskirjelmän toimittamisesta faksina tai sähköpostina säädetään tarkemmin sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetussa laissa (13/2003).

Valitusviranomainen on Pohjois-Suomen hallinto-oikeus

 
 Käyntiosoite: Isokatu 4, 3. krs, 90100  OULU
 Postiosoite: PL 189, 90101  OULU
 Faksi: 029 56 42841
 Sähköposti: pohjois-suomi.hao@oikeus.fi
 Puh. 029 56 42800 (vaihde)
 Virka-aika: klo 8.00–16.15
 

Valituksista perittävät maksut

Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) mukaan peritään oikeudenkäyntimaksuja ja hakemusmaksuja korvauksena asian käsittelystä ja suoritetuista toimenpiteistä hallinto-oikeudessa 270 euroa, ellei valittaja edellä mainitun lain 7 §:n nojalla vapaudu maksuvelvollisuudesta. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei tuomioistuinmaksulain 9 §:n nojalla peritä. Maksua ei myöskään peritä tuomioistuinmaksulain 5 §.ssä erikseen säädetyissä asioissa eikä saman pykälän 15- kohdan perusteella myöskään asioissa, joiden käsittely tuomioistuimessa on muualla laissa säädetty maksuttomaksi. Maksuvelvollinen on tuomioistuinmaksulain 6 §:n nojalla vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.