Työllisyysjaosto, kokous 14.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Työllisyysavustusten puolivuosiraportti 1.1.- 30.6.2022

KAJDno-2021-1059

Valmistelija

  • Milla Tikkanen, Työllisyyspäällikkö, milla.tikkanen@kajaani.fi

Perustelut

Työllisyysavustuksen saajia vuodelle 2022 oli yhteensä yhdeksän kumppanuusyhdistystä. Allekirjoitetun kumppanuussopimuksen mukaan yhdistysten tulee perustaa kirjanpitoon oma kustannuspaikka työllisyysavusteisen toiminnan kustannusten seurantaa varten. Avustettavasta toiminnasta ja toiminnasta aiheutuneista kustannuksista raportoidaan sopimuksen mukaisesti seuraavasti:

  • 1.1.- 30.6.2022 väliseltä ajalta toimitetaan raportti ja kustannusseuranta 1.8.2022 mennessä
  • 1.7. - 31.12.2022 väliseltä ajalta toimitetaan raportti ja kustannusseuranta 13.1.2023 mennessä

Raportoinnissa käytetään kaupungin laatimia raportointipohjia, jotka toimitetaan yhdistysten käyttöön. Raportista käy ilmi toiminnassa mukana olleiden henkilöiden nimi ja syntymäaika sekä työllistymisen jatkopolut. Raportti ja kustannusseuranta toimitetaan sähköpostilla osoitteeseen: milla.tikkanen@kajaani.fi

Avustettavaa toiminnan laadullisia ja määrällisiä vaikutuksia sekä kumppanuuden toimivuutta arvioidaan kaupungin koolle kutsumissa yhteisissä palavereissa vuoden 2022 aikana. Vaikutuksia arvioidaan sekä inhimillisin että kuntataloudellisin perustein. Arvioinnin perusteella tehdään johtopäätökset kumppanuustoiminnan jatkosta.

Määräaikaan mennessä raportin toimitti kahdeksan yhdistystä. Kainuun Nuotta ei ole toimittanut määräaikaan mennessä, eikä muistutuksesta huolimatta työllisyysavustuksen raportointia, eikä kustannusseurantaa. Sopimuksen mukaan työllisyysavustuksen toisen erän laskutuksen edellytyksenä on puolivuosi raportoinnin toimittaminen työllisyyspalveluille ennen laskuttamista. Sopimuksen mukaan jo laskutettu avustus voidaan periä takaisin, mikäli toiminta ei ole kohdistunut sovitusti pitkäaikaistyöttömien työllistämisen edistämiseen. 

Oheisliitteenä yhteenveto raportista ja asiakkaiden jatkopoluista. Yhteensä asiakkaita oli eri työllistämistä edistävissä toimenpiteissä 204 henkilöä. Näistä positiivisia jatkopolkuja oli 80 henkilöllä (työ, opiskelu tai muu jatkopolku). Neutraaleja siirtymiä (palvelusta toiseen palveluun) oli yhteensä 63 asiakkaalla. Negatiivisia siirtymiä tai jatkopolku puuttui yhteensä 53 asiakkaalta. Heidän tilanne säilyi ennallaan, eikä palvelulla ollut vaikuttavuutta.

Yleisesti voidaan sanoa, että asiakkaskohde ryhmä on hyvin haasteellista ja useammat asiakkaat ovat olleet jo vuosia työttömänä työnhakijana. Palvelupolut ovat pitkiä ja välttämättä vielä puolen vuoden aikana tai sitä lyhyemmässä ajassa ei saada pysyviä tuloksia. Siksi myös neutraalit siirtymät ovat tavanomaista ja asiakkaat voivat vielä edetä palvelun jatkuessa kohti avoimia työmarkkinoita taikka opintoja. Suuremmalta osin kumppanuusyhdistykset yltivät heille asetettuihin tavoitteisiin ja osa jopa ylittivät tavoitteen, kuten Spartak Kajaani Ry (tuplasi lähes tavoitemäärän) sekä Kajaanin Venäjä Seura Ry tuplasi heille asetetun asiakasmäärän tavoitteen. Molempien yhdistysten asiakkaista yli puolet löysivät positiivisen jatkopolun. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Milla Tikkanen, Työllisyyspäällikkö, milla.tikkanen@kajaani.fi

Työllisyysjaosto merkitsee tiedoksi yhdistysten raportit. Työllisyysjaosto totetaa sopimuksen perusteella, että Kainuun Nuotta ry ei voi laskuttaa työllisyysavustusten toista erää ja mikäli raportointia asiakasmääristä ei toimiteta vuoden 2022 aikana, voidaan jo myönnetty avustus periä yhdistykseltä takaisin. 

Päätös

Hyväksyi.