Ympäristötekninen lautakunta, kokous 24.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 72 Oikaisuvaatimus kaupungingeodeetin päätökseen kerrostalotontin nro 205-5-2-*********, Lehtikangas) vuokra-ajan jatkamisesta

KAJDno-2022-665

Valmistelija

  • Jari Säkkinen, Kaupungingeodeetti, jari.sakkinen@kajaani.fi

Perustelut

Vuokralainen on tehnyt oikaisuvaatimuksen kaupungingeodeetin tontin vuokra-ajan jatkamispäätöksestä 13.6.2022 § 60, jossa asemakaavan mukaisen kerrostalotontin nro 205-5-2 ********* Lehtikangas) vuokra-aikaa on päätetty jatkaa 1.1.2023 alkaen viidelläkymmenellä (50) vuodella 31.12.2072 saakka. Uusi tontin vuokra elinkustannusindeksissä 1951:10 = 100 indeksin arvolla 2017 olisi 2924,23 euroa vuodessa. Aiempi vuokra on ollut viimeisimmän perityn laskun mukaisesti 768,11 euroa vuodessa. Vuokra nousisi uuteen vuokratasoon vähitellen vuodesta 2023 alkaen ja uuden sopimuksen mukaista täyttä vuokraa perittäisiin vuodesta 2026 alkaen.

Oikaisuvaatimuksessa esitetään vuokran kohtuullistamista sillä perusteella, että tontilla ei ole kerrostaloa, vaan omakotitalo ja sen lisäksi vanha asumaton hirsirunkoinen rakennus. Lisäksi oikaisuvaatimuksessa todetaan, että lämmityskustannusten nousu ja epävarma maailmantilanne aiheuttaa yhdessä vuokrankorotuksen kanssa merkittävän taloudellisen riskin vuokralaiselle.

Kajaanin kaupunki vuokraa omistamiaan asemakaava-alueen tontteja kaupunginvaltuustossa hyväksytyin vuokrausehdoin ja vuokrasopimuspohjin. Vuokrataso määrittyy tontin asemakaavamääräyksen mukaisesti siten, että omakotitontilla vuokra lasketaan maapohjan pinta-alan ja pinta-alayksikölle eri hinta-alueille määritetyn vuokratason tulona. Kerrostalo- ja rivitalotontilla vuokraan lasketaan tämän lisäksi tontin asemakaavan mukaisen kokonaisrakennusoikeuden ja sille määritetyn rakennusoikeuden arvon tulo, josta vuosivuokra on 4,5 %. Lisäksi rajoittuminen puistoon voi korottaa hintaa korkeintaan 10 % ennalta määritetyin laskentaperustein. 

Oikaisuvaatimuksen kohteena olevassa päätöksessä tontin tuleva vuokra on määritetty valtuuston päättämin perustein Lehtikankaan alueen kerrostalotontin vuokrana. Edellä mainittuun vuokraan päädytään, kun tontin pinta-ala on 1703 neliömetriä ja tontin rakennusoikeus asemakaavassa kyseistä tonttia koskevan tehokkuusluvun e=0,7 mukaisesti 1192 k-m2. Maapohjan arvo on Lehtikankaalla n. 18,61 euroa/m2 ja rakennusoikeuden n. 27,92 €/m2 vuoden 2022 hinnaston mukaisesti. Vuokra on 4,5 % edellä mainittujen arvojen avulla määritetystä tontin arvosta.

Määritetty vuokra perustuu kaupungin lainvoimaisiin päätöksiin ja käytäntöä on sovellettu jo muutaman vuosikymmenen ajan. Vuokrasta ei voida antaa alennusta, koska kunnan on hallintolaissa määritettyjen hallinnon oikeusperiaatteiden mukaisesti kohdeltava kaikkia osapuolia tasapuolisesti, eikä perusteita poiketa voimassa olevista päätöksistä tai käytännöistä ole.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristötekninen lautakunta hylkää tehdyn oikaisuvaatimuksen ja pitää voimassa kaupungingeodeetin vuokra-ajan jatkamispäätöksen 13.6.2022 § 60.

Päätös

Hyväksyi.

Tiedoksi

Asianosaiset

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen.

Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:

– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
– kunnan jäsen.

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi tietoverkkoon.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

  Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

– päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
– päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
– päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.


Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite:  PL 189, 90101 Oulu
Käyntiosoite:  Isokatu 4, Oulu 
Sähköpostiosoite:  pohjois-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero:  029 56 42841
Puhelinnumero:  029 56 42800 (vaihde)

Hallinto-oikeuden kirjaamon aukioloaika: klo 8.00–16.15 

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet  .


Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:


– päätös, johon haetaan muutosta
– miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
– perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite, puhelinnumero ja muut tarvittavat yhteystiedot. Jos valitusviranomaisen päätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.


Valitukseen on liitettävä:

– päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
– todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
– asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Oikeudenkäyntimaksu

Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) mukaan peritään oikeudenkäyntimaksuja ja hakemusmaksuja korvauksena asian käsittelystä ja suoritetuista toimenpiteistä hallinto-oikeudessa 270 euroa, ellei valittaja edellä mainitun lain 7 §:n nojalla vapaudu maksuvelvollisuudesta. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei tuomioistuinmaksulain 9 §:n nojalla peritä. Maksua ei myöskään peritä tuomioistuinmaksulain 5 §:ssä erikseen säädetyissä asioissa eikä saman pykälän 15- kohdan perusteella myöskään asioissa, joiden käsittely tuomioistuimessa on muualla laissa säädetty maksuttomaksi. Maksuvelvollinen on tuomioistuinmaksulain 6 §:n nojalla vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.


Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kajaanin kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite:  PL 133, 87101 Kajaani 
Käyntiosoite:  Pohjolankatu 13, Kajaani
Sähköpostiosoite:  kajaani@kajaani.fi
Faksinumero:  08 6155 2510 
Puhelinnumero:  08 61551 (vaihde) 

Kirjaamon aukioloaika: klo 8.00–16.00