§ 2 Sitoumus PUMA-hankeen osarahoittajaksi

Lataa  Kuuntele 

KAJDno-2022-948

Päätöspäivämäärä

26.8.2022

Päätöksen tekijä

Tekninen johtaja

Päätöksen peruste

Hallintosääntö § 28

Kuvaus

Puma-hanke, purkujätteestä materiaaliksi, on KAMK:n kuntapalveluiden, Sotkamon kunnan ja Kajaanin kaupungin yhdessä valmisteleva hanke, jonka tavoitteena on lisätä purkamisesta syntievien jätteiden hyödyntämistä Kajaanissa ja Sotkamossa. Tavoitteena on, että mahdollisimman suuri osa erilaisista purettavista kohteista tulevista jätteistä pystytään kierrättämään ja muuttamaan uusien kohteiden materiaaleiksi. Näin purkamisesta syntyvä hiilijalanjälki olisi mahdollisimman pieni.

Hankkeen toimenpiteet jakautuvat viiteen työpakettiin, joista ensimmäisessä tehdään kuntakohtaisille lähivuosina purettaville pilottikohteille yksityiskohtainen purkukohteen kierrättämissuunnitelma. Tavoitteena on, että ainakin yksi kohteista myös puretaan hankkeen aikana, jolloin saadaan arvokasta käytännön toteutustietoa. Nämä pilotit sekä muut taustalla tehtävät selvitykset toimivat pohjana laajana kuntakohtaisten purku- ja kierrättämissuunnitelmien tekemiselle työpaketissa kaksi. Työpaketissa kolme testataan erilaisia teknologisia sovelluksia, joita voitaisiin käyttää osana purkutyötä ja näin nopeuttaa jätteiden lajittelua ja jatkokäsittelyä. Työpaketissa neljä perehdytään purkujätteestä saatavien materiaalien kaupallistamis- ja liiketoimintamalleja, jotta toiminnalle ja hankkeen löydöksille saataisiin kaupallinen toteutus soveltuvin osin. Työpaketissa viisi keskitytään viestintään.

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 248 000 € ja omarahoituksen osalta Kajaanin kaupungin osuus on 15 000 €, Sotkamon kunnan osuus on 15 000 € ja Kajaanin ammattikorkeakoulun osuus 18 000 €. Hankkeen arvioitu toteuttamisaika on 2023-2024.

PUMA-hanke on konkreettinen toimenpide kaupunkistrategian teemaan 3 "Kestävä kehitys ja resurssiviisas luontokaupunki".

Liite:      Sitoumuslomake projektiin osallistumisesta

Lisätietoja asiasta antaa Matti Nousiainen, 044 7100 176, sähköposti muodossa etunimi.sukunimi@kajaani.fi

Päätös

Hyväksyn ympäristöteknisen toimialan sitoutumisen osarahoittajaksi Kajaanin ammattikorkeakoulun PUMA - hankkeeseen.

Allekirjoitus

Jussi Heikkinen, tekninen johtaja

Organisaatiotieto

Kunnallistekniikka ja liikunta