§ 2 Korvausvaade viemäritukoksesta 6/2022

Lataa  Kuuntele 

KAJDno-2022-857

Päätöspäivämäärä

15.8.2022

Päätöksen tekijä

Kajaanin Veden johtaja

Päätöksen peruste

Kajaanin Vesi -liikelaitoksen toimintasääntö 6 §, Kajaanin Vesi -liikelaitoksen yleiset toimitusehdot.

Kuvaus

Asiakas vaatii 28.6.2022 päivätyllä korvausvaatimuksella (sähköposti)  hyvitystä kiinteistönsä kellarissa 17.6.2022 tapahtuneesta vesivahingosta. Vahinko aiheutui, kun kellarin lattialle nousi lattiakaivon kautta vettä noin 15 cm:n korkeudelle.  Asiakas kertoo veden tulvineen kunnallisesta viemäriverkosta (kiinteistön jätevesiviemärin tonttijohto), joka on vedetty kiinteistön hulevesiviemärikaivojen lävitse.

Liitteet:

Korvaushakemus 26.6.2022, liite (ei julkinen)

Lasku, hulevesikaivojen tyhjennys ja desinfiointi, liite 27.6.2022 (ei julkinen)

Viemätukos johtui Nuohoojantien tarkastuskaivoon kertyneestä kiintoaineksesta, josta johtuen Saunapuistossa sijaitsevaan runkolinjaan muodostui padotustilanne. Padotustilanteesta johtuen ko. kiinteistön hulevesiviemärikaivon lävitse johdetun jätevesiviemäritonttijohdon tarkastusaukon kautta vesi pääsi nousemaan hulevesikaivoon kytketyn kellaritilan lattiakaivon kautta kellarin lattialle. Kyseisessä kellaritilan viemärissä ei ole padotustilanteen suojaavaa padotusventtiiliä vaan jätevesiviemärillä on suora yhteys tarkastusaukon kautta hulevesiviemäriin.

Kellaritilan korkeustaso on +142,349 ja kiinteistön jätevesiviemärin padotuskorkeus on +142,398 (korkeudet Euref 2000 korkeusjärjestelmä), joten kiinteistön padotuskorkeus jätevesiviemärin osalta ei täyty eli kiinteistössä on viemäröityjä tiloja padotuskorkeuden alapuolella. Myöskään hulevesiviemärin padotuskorkeus ei täyty ko. kiinteistön kellarikerroksen osalta, koska Nuohoojantien korkeusasema on +143,52 m + 0,1 m = +143,63.

Lisäksi yhteys jätevesiviemärin tonttijohdon tarkastusaukon kautta kiinteistön hulevesiviemärijärjestelmään mahdollistaa myös jatkossa tulvimisvaaran kellaritilaan sekä hulevesien pääsyn Kajaanin Veden jätevesiverkostoon, mikä on kiellettyä.  
 
Lisätietoja asiasta antaa verkostopäällikkö Markku Piirainen puh. 0447100276 tai sähköposti muodossa etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi. 
 

Päätös

Kajaanin Vesi -liikelaitos hylkää kiinteistön viemärivahinkoa koskevan vahingonkorvausvaatimuksen perusteettomana, koska kiinteistön viemärilaitteiston padotuskorkeus ei täyty, eikä korvaa jätevesiviemärin padotuksen kiinteistölle aiheuttaman viemärivahingon kustannuksia.

Kyseessä ei ole vesihuollon virhe. Kiinteistön alin viemäröity tila sijaitsee Rakentamismääräyskokoelma D1:n mukaisesti määritetyn, padotuskorkeuden alapuolella, jolloin vesihuoltolaitos ei vastaa padotuksesta mahdollisesti aiheutuvasta haitasta tai vahingosta.

Lisäksi kiinteistön omistajaa kehotetaan muuttamaan kiinteistönsä kellaritilan viemärijärjestelmää siten, että niin jätevesiviemärin ja hulevesiviemärin padotustilanteessa vesien pääsy kellaritilaan estyy sekä hulevesien pääsy jätevesiviemärin tarkastusaukon kautta Kajaanin Veden jätevesiviemäriverkostoon ei ole mahdollista.

Allekirjoitus

Juha Nurminen, johtaja

Organisaatiotieto

Kajaanin Vesi