Kaupunginvaltuusto, kokous 2.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 26 Kajaanin kaupungin laaja hyvinvointikertomus 2018–2021 ja laaja hyvinvointisuunnitelma 2022–2025

KAJDno-2022-324

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jarmo Kinnunen, Liikuntapäällikkö, jarmo.kinnunen@kajaani.fi

Perustelut

Kunnan on valmisteltava vähintään kerran valtuustokaudessa laaja hyvinvointikertomus sekä tehtävä hyvinvointisuunnitelma tulevalle valtuustokaudelle. Hyvinvointikertomuksessa arvioidaan edellisen valtuustokauden osalta hyvinvoinnin tilaa ja hyvinvointisuunnitelmassa suunnitellaan tavoitteet ja toimenpiteet tulevalle valtuustokaudelle. Kajaanin kaupungin aikaisempi laaja hyvinvointikertomus on tehty vuosilta 2013–2017 ja hyvinvointisuunnitelma vuosille 2018–2021. Vuosittainen kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin raportointi on Kajaanissa toteutettu osana kaupungin talousarviota.

Kajaanin kaupungin laajan hyvinvointikertomuksen 2018–2021 ja hyvinvointisuunnitelman 2022–2025 valmistelusta on vastannut monialainen hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden (HYTETU)- työryhmä.

Laajan hyvinvointikertomuksen 2018–2021 ja hyvinvointisuunnitelman 2022–2025 indikaattoritiedot on koottu erilliseen asiakirjaan ”Indikaattoritieto Kajaanin kaupungin laajassa hyvinvointikertomuksessa ja -suunnitelmassa vuosille 2022–2025”. Indikaattoritiedot päivitetään osana vuosittaista hyvinvointisuunnitelmaa.

Laajassa hyvinvointikertomuksessa 2018–2021 arvioidaan kulunutta valtuustokautta, tunnistetaan keskeisiä eri ikäryhmien hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ja arvioidaan indikaattoritietoon peilaten kajaanilaisten hyvinvoinnin tilaa. Hyvinvointikertomustyötä on ohjannut Kajaanin kaupungin strategia ”Luontokaupunki Kajaani – kasvun kärjessä 2022”. Strategian neljä kasvuteemaa ovat 1. Asukkaiden tyytyväisyys, 2. Luonto ja ympäristö, 3. Nuoret keskiössä ja 4. Elinvoima ja osaaminen.   

Laajassa hyvinvointisuunnitelmassa 2022–2025 määritellään meneillään olevan valtuustokauden hyvinvoinnin edistämisen painopisteet ja tavoitteet Kainuun alueellisen hyvinvointisuunnitelman painopisteiden mukaisesti: 1) Hyvinvoivat lapset ja lapsiperheet, 2) Hyvinvoivat nuoret työelämään, 3) Hyvinvoivana työssä ja eläkkeelle, 4) Hyvinvoiva ikäihminen ja turvallinen arki ja 5) Vaikuttava HyTeTu -työ.

Painopisteisiin liittyvät tavoitteet, toimenpiteet, resurssit ja arviointimittarit määritellään kaupunkistrategiaa ja hyvinvointikertomusta toteuttavissa ohjelmissa ja suunnitelmissa. Hyvinvointisuunnitelmaa toteutetaan kaupungin eri toimialoilla yhteistyössä ja kumppanuudessa eri järjestöjen, sidosryhmien, viranomaisten ja Kainuun soten kanssa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jarmo Kinnunen, Liikuntapäällikkö, jarmo.kinnunen@kajaani.fi

Osallisuus- ja hyvinvointijaosto hyväksyy laajan hyvinvointikertomuksen 2018-2021 ja laajan hyvinvointisuunnitelman 2022-2025 ja lähettää sen kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

Jarmo Kinnunen, Liikuntapäällikkö, jarmo.kinnunen@kajaani.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Osallisuus- ja hyvinvointijaosto hyväksyy laajan hyvinvointikertomuksen 2018-2021 ja laajan hyvinvointisuunnitelman 2022-2025 ja lähettää sen kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Päätös

Kaupunginjohtajan muutettu päätösehdotus:

Kaupunginhallitus hyväksyy laajan hyvinvointikertomuksen 2018-2021 ja laajan hyvinvointisuunnitelman 2022-2025 ja lähettää sen edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi. Kaupunginhallitus edellyttää, että laaja hyvinvointisuunnitelma 2022-2025 päivitetään hyvinvointikoordinaattorin toimesta kevään 2023 aikana.

Hyväksyi.

Liikuntapäällikkö Jarmo Kinnunen esitteli asiaa ja oli kokouksessa läsnä asian käsittelyn ajan.

Valmistelija

  • Jarmo Kinnunen, Liikuntapäällikkö, jarmo.kinnunen@kajaani.fi

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto hyväksyy laajan hyvinvointikertomuksen 2018–2021 ja laajan hyvinvointisuunnitelman 2022–2025. 

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku


Valitusoikeus ja valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

 

Valitusviranomainen ja valitusaika

Valitusviranomainen on Pohjois-Suomen hallinto-oikeus.

Postiosoite: PL 189, 90101  OULU
Käyntiosoite: Isokatu 4, 90100  OULU
Faksi: 029 56 42841
Puh. 029 56 42800
Sähköposti: pohjois-suomi.hao@oikeus.fi
Virka-aika: klo 8.00 - 16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet  .

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.  Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Käytettäessä sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen päätöksestä tiedon kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

 

Valituskirja

Valituskirjassa on ilmoitettava

- valittajan nimi, ammatti, asuinkunta ja postiosoite

- päätös, johon haetaan muutosta

- miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi

- muutosvaatimuksen perusteet.

Valituskirja on valittajan tai valituskirjan muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjan, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, asuinkunta ja postiosoite.

Valituskirjaan on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna jäljennöksenä sekä todistus siitä päivästä, josta valitusaika on luettava.

 

Valitusasiakirjojen toimittaminen valitusviranomaiselle

Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa valitusviranomaiselle ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä. Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

 

Valituksista perittävät maksut
  

Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) mukaan peritään oikeudenkäyntimaksuja ja hakemusmaksuja korvauksena asian käsittelystä ja suoritetuista toimenpiteistä hallinto-oikeudessa 270 euroa, ellei valittaja edellä mainitun lain 7 §:n nojalla vapaudu maksuvelvollisuudesta. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei tuomioistuinmaksulain 9 §:n nojalla peritä. Maksua ei myöskään peritä tuomioistuinmaksulain 5 §.ssä erikseen säädetyissä asioissa eikä saman pykälän 15- kohdan perusteella myöskään asioissa, joiden käsittely tuomioistuimessa on muualla laissa säädetty maksuttomaksi. Maksuvelvollinen on tuomioistuinmaksulain 6 §:n nojalla vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.