Kaupunginhallitus, kokous 26.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 98 Ukrainan ja Ukrainan pakolaisten tukeminen

KAJDno-2022-447

Valmistelija

  • Risto Hämäläinen, Kehitysjohtaja, risto.i.hamalainen@kajaani.fi

Perustelut

Ukraina joutui sotaan Venäjän hyökättyä maahan 24.2.2022. Sotatilanne ja aseellisen voiman käyttö on synnyttänyt Ukrainaan humanitääriseen kriisin. Heti sodan alettua Ukrainan valtio teki kansainvälisen vetoomuksen maan ja sen kansalaisten kiireellisestä tukemisesta. Ukrainan suurlähetystö lähestyi välittömästi Tampereen, Helsingin, Lahden ja Oulun kaupunkeja avunpyynnöllä. Kaupungeilla on Ukrainassa ystävyyskaupunki. Tampereen kaupunki lähetti suomalaisille suurempien kaupunkien C21 ryhmälle kyselyn osallistumisesta Ukrainan tukemiseen. Kyselyn perusteella iso joukko kaupunkeja teki jo helmikuun loppuun mennessä päätöksen Ukrainan rahallisesta tukemisesta kansainvälisten avustusjärjestöjen kautta.

Myös Kuntaliitto on avustanut Ukrainaa rahallisesti, ja on kehottanut suomalaisia kuntia ja maakuntaliittoja osallistumaan avustamiseen. Kuntaliiton kartoituksen mukaan kaikkiaan noin sata Suomen kuntaa on jo päättänyt lahjoittaa rahallista tukea Ukrainaan 24.3.2022 mennessä. Suurin osa kuntien tuesta kohdistetaan Ukrainaan suurten kansainvälisten avustusjärjestöjen kautta. Kuntien ja kaupunkien lahjoitusten kokonaissumma on jo yli 2,5 miljoonaa euroa. Kuntaliiton kansainvälisten asioiden päällikön Laura Parsaman antaman tiedon mukaan käytännössä eniten avustuksia on tehty Punaisen Ristin tai Unicefin kautta. Kuntaliiton avustus esimerkiksi osoitettiin Punaiselle Ristille ja Joensuun kaupungin avustus Unicefille.

Ukrainalaisten avuntarve on suuri niin Ukrainassa kuin jo Kajaaniin saapuneilla. Tällä hetkellä ukrainalaisia vastaanottokeskuksen asiakkuudessa olevia talouksia on Kajaanissa yli 80, noin 200 henkilöä. Lisäksi toiset 300 henkilöä on vastaanottokeskuksen laajalla toimialueella yksityismajoituksessa, heistä noin 50 Kajaanissa. Kaupungin kansainvälisten palvelujen vastaanottokeskus on vastaanottanut pakolaisia ensimmäisten kaupunkien joukossa, ja auttanut heitä asettautumaan ja saamaan arkipäivän palveluja. Kaupungin perusopetus on käynnistänyt kouluikäisten lasten valmistavan opetuksen ja varhaiskasvatus varautuu päivähoito tarpeeseen, jos alle kouluikäisten lasten vanhemmat työllistyvät tai aloittavat opiskelun. Vastaanottokeskuksen 300 paikan kapasiteetti alkaa täyttyä, ja keskus keskittyy avustamaan ja tukemaan sen asiakkuuksissa olevia. Uusia pakolaisryhmiä ohjataan lähimpiin maakuntakeskuksiin perustettuihin uusiin vastaanottokeskuksiin.

Pakolaisille tarjotun avun ja palvelujen lisäksi esitetään, että kaupunki osallistuisi Kuntaliiton suosituksen mukaan myös rahallisesti Ukrainan tukemiseen kansainvälisten avustusjärjestöjen kautta 30.000 eurolla siten, että avustus ohjautuu lapsien ja lapsiperheiden auttamiseen Ukrainassa. Siksi avustuskohteeksi esitetään Unicefia https://www.unicef.fi/tue-tyotamme/ukraina/ Avustukseen ehdotetaan käytettäväksi Kajaanin kehittämisrahaan tehtyä talousarviovarausta 30.000 euroa, koska paikallisen yritystoiminnan kehittämiseen kaupungilla on käytössä myös yrityspalveluseteli, johon on varattu 70.000 euroa.

Kaupungin suoran avustuksen rinnalla Kajaanin kaupunki toivoo, että kajaanilaiset yritykset auttaisivat avuntarvitsijoita Kajaanissa, sekä ukrainalaisia että myös muita avun tarpeessa olevia vastaanottokeskuksen asiakkaita.  Kainuun Yrittäjät, Kajaanin Kauppiasyhdistys ja Kajaanin Yrittäjät ovat ilmoittaneet ottavansa kaupungin haasteen vastaan ja kannustavat paikallisia yrityksiä auttamaan Kainuuseen saapuneita pakolaisia. Tarve on suurin monenlaisille kodin ja arjen tarvikkeille sekä palveluille; kodinkoneille, lasten tarvikkeille, vaatteille, harrastus- ja vapaa-ajan välineille ja parturi-kampaajapalveluille.  Yrittäjien paras keino auttaa ukrainalaisia paikallisesti on ostaa lahjakortteja kajaanilaisiin yrityksiin. Lahjakortit toimitetaan International Infoon kaupungintalolle, josta vastaanottokeskuksen moniammatillinen henkilöstö jakaa ne edelleen eniten apua tarvitseville.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus päättää avustaa ukrainalaisia lapsia ja lapsiperheitä Ukrainassa Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman humanitäärisen kriisin takia 30.000 eurolla, joka kohdistetaan Unicefille sen Ukrainan avustustyöhön. Rahoitus myönnetään toiminta-avustuksena talousarviokohdasta 190214487 Kajaanin kehittämisraha.

Päätös

Kaupunginjohtajan muutettu päätösesitys: Päätökseen lisätään virke "Kaupunginhallitus haastaa paikalliset yrittäjät tukemaan Kajaanissa asuvia pakolaisia paikallisten yritysten lahjakorteilla." 

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan esityksen siihen tehdyllä lisäyksellä.

Kehitysjohtaja Risto Hämäläinen oli asiantuntijana kokouksessa asian esittelyn ajan.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kajaanin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kajaanin kaupunginhallitus

Postiosoite:  PL 133, 87101 Kajaani

Käyntiosoite: Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani

Sähköpostiosoite: kajaani@kajaani.fi

Faksinumero: 08 6155 2510

Puhelinnumero:  08 61551 (vaihde)

Kirjaamon aukioloaika: klo 8.00-16.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kajaanin kaupungin  kirjaamosta. Yhteystiedot; ks. edellä.