Kaupunginhallitus, kokous 10.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 107 Kajaanin vesihuollon kehittämissuunnitelma 2022 - 2032

KAJDno-2021-217

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jari Kauppinen, Suunnittelupäällikkö, jari.kauppinen@kajaani.fi

Perustelut

Vesihuoltolain (681/2014) 5 §:n mukaan kunnan tulee kehittää vesihuoltoa alueellaan yhdyskuntakehitystä vastaavasti vesihuoltolain tavoitteiden toteuttamiseksi yhteistyössä alueensa vesihuoltolaitosten, laitoksille vettä toimittavien ja niiden jätevesiä käsittelevien sekä muiden kuntien kanssa sekä osallistua vesihuollon alueelliseen yleissuunnitteluun. Vesihuollon kehittämissuunnitelma on tarkoituksenmukainen väline tähän. Edellinen kehittämissuunnitelma on vuodelta 2011.

Kehittämissuunnitelma ei ole kuntaa sitova oikeusvaikutteinen suunnitteluväline, vaan luonteeltaan tavoitteellinen asiakirja, joka osoittaa, millä tavoin kunnan alueen vesihuolto aiotaan järjestää. Kehittämissuunnitelmassa tarkastellaan vesihuollon nykytilaa ja tulevaisuuden tarpeita sekä taajamassa että haja-asutusalueilla.

Kajaanin kaupunki on päivittänyt Kajaanin vesihuollon kehittämissuunnitelman vuosille 2022-2032. Kehittämissuunnitelman on laatinut ympäristötekninen toimiala, konsulttina työssä on toiminut Ramboll Finland Oy. Kehittämissuunnitelmassa esitetään vesihuollon nykytilanne sekä sen järjestämisen lähtökohdat kuten väestön ja rakennuskannan kehittyminen sekä pohjavesialueiden ja vesistöjen tila kunnassa. Kajaanin kaupungin ja Kainuun maakunnan muut oleelliset vesihuoltoon, maankäyttöön, kylä- ja kaupunginosien kehittämiseen liittyvät suunnitelmat on huomioitu. Keskeinen vesihuollon kehittämistä koskeva lainsäädäntö on esitelty, ja suunnitelma on laadittu lainsäädännön reunaehtojen puitteissa.

Suunnitelman laatimiseen on osallistunut työryhmä, jossa on ollut Kajaanin kaupungin, Kajaanin alueella toimivien vesihuoltolaitosten sekä Kainuun ELY-keskuksen ja Kainuun soten edustus. Suunnittelutyön ohjausryhmä on ohjannut työn etenemistä. Ohjausryhmässä on ollut Kajaanin kaupungin, Kajaanin alueella toimivien vesihuoltolaitosten, Kajaanin Vesi -liikelaitoksen johtokunnan ja Kainuun ELY-keskuksen edustus.

Kajaanissa toimii kaupungin vesiliikelaitoksen lisäksi 18 vesihuolto-osuuskuntaa ja kaksi pienempää vesiyhtymää. Kajaanin kaupungin väestöstä noin 98 % on vesijohtoverkoston ja noin 82 % viemäriverkoston piirissä (tilanne 2020). Kajaani Vesi -liikelaitos ei pääsääntöisesti laajenneta vesihuoltoverkostoa kuin asemakaava-alueilla. Osuuskuntien toiminta-alueet ovat suurimmaksi osaksi taajamien ulkopuolella, eikä niitä pääsääntöisesti laajenneta. Vesijohtoverkoston ulkopuolisten kiinteistöjen vedenhankinta on yksityisten kaivojen varassa ja jätevedet käsitellään kiinteistökohtaisesti.

Talousvesi otetaan pääosin Matinmäki-Mustikkamäki alueen pohjavesimuodostumasta. Pohjavettä on käyttötarpeeseen vähintäänkin riittävästi, ja se on hyvälaatuista. Pohjavesialueiden suojelusta on laadittu erilliset suunnitelmat. Vesihuolto-osuuskunnat ostavat jakelemansa talousveden Kajaanin Vesi -liikelaitokselta.

Keskitetystä jäteveden käsittelystä vastaa Kajaanin Vesi -liikelaitos ammattimaisesti. Uuden puhdistamon suunnittelu on vireillä korvaamaan nykyinen Peuraniemen puhdistamo. Vesihuolto-osuuskunnat toimittavat keräämänsä jäteveden Kajaanin Veden puhdistamolle. Suuri osa jätevesiviemäriverkoston ulkopuolisista, vakituisesti asutuista kiinteistöistä käsittelee kaikki jätevedet ainakin jossain määrin puutteellisesti siten, että puhdistusteho ei välttämättä täytä lainsäädännön asettamia puhdistusvaatimuksia. Tällaiset jätevedenkäsittelyjärjestelmät tulisi saneerata lainsäädännön velvoitteiden mukaisesti. Viemäriverkostoon liittymättömien kiinteistöjen jätevedenkäsittelyn tasoa olisi hyvä tarkastella käytettävissä olevat resurssit ja mahdolliset hallintopakkomenettelyt huomioiden. Myös haja-asutusalueen jätevesineuvonnalle on tarvetta vielä jatkossakin.

Edellisessä vesihuollon kehittämissuunnitelmassa oli maininta kaupungin myöntämästä tuesta osuuskunnille rakennettaessa vesijohto- ja viemäriverkostoja. Nyt laaditussa kehittämissuunnitelmassa ei kyseistä mainintaa ole. Mikään ei tietysti estä kaupunkia myöntämästä tukea vesihuollon rakentamiseen erillisillä päätöksillä. Vesihuoltolaitosten toiminnan kehittämiseen on laadittu erillinen suunnitelma.

Vesihuollon kehittämissuunnitelmasta pyydettiin lausunnot ympäristöteknisen lautakunnan lupajaostolta, Kainuun Liitolta, Kainuun ELY-keskukselta ja Kajaanin Vesi -liikelaitokselta. Kaikki tahot antoivat lausunnon määräaikaan mennessä.

Lausunnoissa mainittiin, että vesihuollon kehittämissuunnitelma on laadittu asiantuntevasti eikä huomautettavaa ole. Kainuun ELY-keskus totesi, että suunnittelun laadinnan eri vaiheissa on kuultu ja huomioitu Kainuun ELY-keskuksen asiantuntijoiden näkemyksiä. Kajaani Vesi -liikelaitos totesi lausunnossa, että suunnitelma on koottu kattavasti ja liikelaitos yhtyy suunnitelman tavoitteisiin. Toiminta-alueet ovat kattavat, eikä niiden laajentamiseen ole tarvetta. Tärkeää on varmistaa vesihuoltopalveluiden laatu ja sen kehittäminen. Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto totesi lausunnossaan, että ympäristönsuojelun ja ympäristön pilaantumisen ehkäisemisen näkökulmasta jätevesien käsittely sekä jätevesiverkostojen ja jätevesipumppaamojen toimintavarmuus ja häiriötilanteisiin varautuminen ja niiden hallinta ovat keskeisiä. Erityisesti tulee kiinnittää huomiota pohjavesialueilla sijaitsevien jätevesiverkostojen ja pumppaamojen toimintavarmuuteen. Liittymisvelvollisuuden toimeenpano ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolain mukaisesti jo rakennettujen verkostojen alueella tulisi tehdä riskinarviointiin perustuen ja yhteistyössä vesihuoltolaitosten kanssa.

Liite 1. Kajaanin vesihuollon kehittämissuunnitelma 2022-2032

Liite 2. Lausunto Kainuun ELY-keskus

Liite 3. Lausunto Kainuun Liitto

Liite 4. Lausunto Kajaanin Vesi -liikelaitos

Liite 5. Lausunto ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto

Lisätietoja asiasta antaa suunnittelupäällikkö Jari Kauppinen 044 710 0034, etunimi.sukunimi (at) kajaani.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristötekninen lautakunta hyväksyy laaditun Kajaanin vesihuollon kehittämissuunnitelman 2022-2032, ja esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle suunnitelman hyväksymistä.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Jari Kauppinen, Suunnittelupäällikkö, jari.kauppinen@kajaani.fi
  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy Kajaanin vesihuollon kehittämissuunnitelman 2022-2032 ja lähettää sen edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §