Kaupunginhallitus, kokous 29.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 72 Asemakaava ja asemakaavan muutos sekä sitova tonttijako, Temppukenttä

KAJDno-2021-648

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Riitta Korhonen, Kaavasuunnittelija, riitta.i.korhonen@kajaani.fi

Perustelut

Asemakaava ja asemakaavan muutos sekä sitova tonttijako Kajaani kaupunginosa 5 Lehtikangas korttelin 136 tontti 4 ja osa tilasta 205-401-1-83 Lahjoitusmaa.

Asemakaavan laadinta ja muuttaminen on vireillä niin kutsutun temppukentän alueella Vimpelinlaaksossa, noin 1,4 kilometriä lounaaseen kaupungin ydinkeskustasta. Kaupungin omistama rakentamaton alue on pysäköinti- ja varastointikäytössä.

Tavoite on mahdollistaa uuden paloaseman ja kaupungin varikon sijoittuminen Vimpelinlaaksoon temppukentälle. Pelastuslaitos tarvitsee uuden paloaseman nykyisten tilojen vuokrasopimuksen päättyessä. Myös palaneen kaupungin varikon tilalle tarvitaan uudet tilat. Toimintojen yhteensovittamisella saavutetaan synergiaetuja valmiin kunnallistekniikan ja palvelujen piirissä.

Kainuun pelastuslaitoksen ja Kajaanin kaupungin kunnallistekniikan ja liikunnan toimitilojen hankesuunnitelma ja tilaratkaisu on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 9.8.2021. Päätöksen mukaan pelastuslaitoksen ja varikon toimitilat rakennetaan uudisrakennuksena temppukentälle Kuntokadun varteen kaupungin omana hankkeena. 

Asemakaavahankkeen vireille tulosta kuulutettiin kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla ja Koti-Kajaani -lehdessä 16.6.2021. Kaavaehdotuksen laati ympäristöteknisen toimialan maankäyttö-, suunnittelu- ja viranomaistulosalue osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaisessa yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa. 

Kaavahankkeesta ja Vimpelinlaakson kehittämisestä neuvoteltiin kaupungin tilapalvelun, aluesuunnittelun, kunnallistekniikan ja liikuntapalveluiden, pelastuslaitoksen ja hankesuunnittelijoiden kanssa. Kaavan aloitusvaiheessa neuvoteltiin Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy:n edustajien kanssa voimassa olevan asemakaavan autopaikkojen korttelialueen (LPA-1) käyttötarkoituksesta luopumisesta ja sen perusteista. Kaavan vireilletulovaiheessa alueella toimiville urheiluseuroille järjestettiin yleisötilaisuus, mutta tilaisuuteen ei tullut osallistujia. Kaupungin palautepalvelun palautteessa esitettiin pohtimaan Vimpelinlaakson urheilupaikkojen parkkipaikka ja liikennejärjestelyjä. Asemakaavahanketta varten tehtiin Temppuhanke -liikenneselvitys, jossa on esitetty Vimpelinlaakson mahdolliset laajennetut ja uudet pysäköintimahdollisuudet. Kaavasuunnittelun rinnalla laadittiin hankesuunnitelma Temppu-hanke ja arkkitehtisuunnitelmat rakennushankkeesta.

Kaavaluonnos oli nähtävillä 25.11. - 8.12.2021. Nähtävillä oloaikana kaavaluonnoksesta järjestettiin yleisötilaisuus 25.11.2021, johon ei tullut osallistujia. Nähtävilläoloaikana kaavaluonnoksesta saatiin Sähköyhtiö Kajave Oy:n, Kaisanet Oy:n ja Suomen turvallisuusverkko Oy:n lausunnot, jossa ei ollut huomautettavaa asemakaavaluonnokseen. Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy:n lausunnossa todetaan, että kaavaluonnoksen uusi pysäköimispaikka on liian kaukana kampuksen opiskelupaikoista ja esittää alueen uusia pysäköimispaikkoja korttelin oppilaitostonteille. Vastineessa todetaan, että voimassa oleva asemakaava sallii uusien pysäköimispaikkojen rakentamisen kortteliin oppilaitosten tonteille ja sitä on esitetty myös Temppuhanke -liikenneselvityksessä. Kaavamuutosehdotus ei koske oppilaitosten tontteja muutoin kuin että poistuva pysäköimisalue LPA-1 korvataan uudella pysäköimisalueella kentän eteläreunalla. Sote/Ympäristöterveydenhuollon kanssa keskusteltiin mahdollisista lisääntyvän liikenteen meluhaitoista. 

Luonnosvaiheen jälkeen kaavakarttaan on tehty rakennusalanrajan tarkennus siten, että ajoyhteysaluetta on levennetty. Lisäksi kaavakarttaan lisättiin melumääräys-merkintä (dBA) sen varalta, jos korttelin toiminta muuttuu tulevaisuudessa. 

Asemakaavamuutoksella muutetaan autopaikkojen korttelialue ja asemakaavoittamaton alue toimitila- ja varastorakennusten korttelialueeksi, joka mahdollistaa uuden paloaseman ja kaupungin varikon sijoittumisen Vimpelinlaaksoon. Asemakaava laajenee n. 1,74 hehtaaria, jolloin muodostetaan yhtenäinen 2,15 hehtaarin toimitila- ja varastorakennusten korttelialue, jolle voidaan rakentaa paloasema ja toimipaikan vaatimat korjaamotilat. Kaavamuutoksella muodostuu myös korvaava korttelin autopaikkojen pysäköintialue. Asemakaava laajenee katualueena siten, että Kuntokatu jatkuu n. 40 metriä etelään päin.

Yritysvaikutukset
Asemakaava mahdollistaa rakentamishankkeiden aloittamisen kaavan voimaantulon jälkeen. Asemakaavamuutoksen toimitila- ja varastorakennusten korttelialueen käyttötarkoitusmerkintä on joustava ja mahdollistaa monipuolisen toiminnan ja muutoksen.

Asemakaavan, asemakaavan muutoksen ja sitovan tonttijaon hyväksyy kaupunginhallitus. Hankkeen toteuttaminen on tarkoitus aloittaa vuonna 2022. Alueelle voidaan rakentaa asemakaavan ja asemakaavan muutoksen tultua voimaan.

Kaavamateriaalia on esillä kaupungin verkkosivuilla https://www.kajaani.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaupunkisuunnittelu-ja-kaavoitus/vireilla-olevat-kaavat-2/temppukentta-asemakaavan-muutos/.

Liitteet
    Liite Asemakaavaehdotus
    Liite Temppukentän asemakaavaselostus liitteineen

Lisätietoja asiasta antaa kaavasuunnittelija Riitta Korhonen, puh. 044-7100 455 tai etunimi.i.sukunimi@kajaani.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristötekninen lautakunta asettaa julkisesti nähtäville 30 vrk:n ajaksi asemakaavan ja asemakaavan muutoksen kaupunginosa 5 Lehtikangas korttelin 136 tontti 4 ja osa tilasta 205-401-1-83 Lahjoitusmaa sekä sitovan tonttijaon tonteille 5-136-(5-6). (Temppukenttä)

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Riitta Korhonen, Kaavasuunnittelija, riitta.i.korhonen@kajaani.fi

Perustelut

Ehdotus asemakaavaksi, asemakaavan muutokseksi sekä sitovaksi tonttijaoksi on ollut julkisesti nähtävänä 3.2. – 4.3.2022. Kaavaehdotukseen ei jätetty kirjallisia muistutuksia.
Kaavamateriaalia on esillä kaupungin verkkosivuilla www.kajaani.fi/kaavoitus/temppukentta-asemakaavan-muutos.

Lisätietoja asiasta antaa kaavasuunnittelija Riitta Korhonen,
puh. 044-7100 455 tai etunimi.i.sukunimi@kajaani.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy asemakaavan, asemakaavan muutoksen ja sitovan tonttijaon kaupunginosa 5 Lehtikangas korttelin 136 tontti 4 ja osa tilasta 205-401-1-83 Lahjoitusmaa sekä sitovan tonttijaon tonteille 5-136-(5-6). (Temppukenttä)

Päätös

Hyväksyi.

Tiedoksi

Kainuun ELY-keskus, Kajaanin ammattikorkeakoulu Oy

Muutoksenhaku


Valitusoikeus ja valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

 

Valitusviranomainen ja valitusaika

Valitusviranomainen on Pohjois-Suomen hallinto-oikeus.

Postiosoite: PL 189, 90101  OULU
Käyntiosoite: Isokatu 4, 90100  OULU
Faksi: 029 56 42841
Puh. 029 56 42800
Sähköposti: pohjois-suomi.hao@oikeus.fi
Virka-aika: klo 8.00 - 16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet  .

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.  Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Käytettäessä sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen päätöksestä tiedon kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

 

Valituskirja

Valituskirjassa on ilmoitettava

- valittajan nimi, ammatti, asuinkunta ja postiosoite

- päätös, johon haetaan muutosta

- miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi

- muutosvaatimuksen perusteet.

Valituskirja on valittajan tai valituskirjan muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjan, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, asuinkunta ja postiosoite.

Valituskirjaan on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna jäljennöksenä sekä todistus siitä päivästä, josta valitusaika on luettava.

 

Valitusasiakirjojen toimittaminen valitusviranomaiselle

Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa valitusviranomaiselle ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä. Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

 

Valituksista perittävät maksut
  

Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) mukaan peritään oikeudenkäyntimaksuja ja hakemusmaksuja korvauksena asian käsittelystä ja suoritetuista toimenpiteistä hallinto-oikeudessa 260 euroa, ellei valittaja edellä mainitun lain 7 §:n nojalla vapaudu maksuvelvollisuudesta. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei tuomioistuinmaksulain 9 §:n nojalla peritä. Maksua ei myöskään peritä tuomioistuinmaksulain 5 §.ssä erikseen säädetyissä asioissa eikä saman pykälän 15- kohdan perusteella myöskään asioissa, joiden käsittely tuomioistuimessa on muualla laissa säädetty maksuttomaksi. Maksuvelvollinen on tuomioistuinmaksulain 6 §:n nojalla vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.