Kuvaus
Kaivoskumppani-hanke on kaksivuotinen ja sen hankekausi kestää lokakuusta 2022 syyskuuhun 2024. Hankkeen rahoitus tulee hankesuunnitelman mukaan Kainuun liitolta EAKR-rahoituksena (80 %) ja Kajaanin ammattikorkeakoulu Oy:ltä, Sotkamon kunnalta, Kajaanin kaupungilta ja muilta toimijoilta (20 %). Hankkeen hallinnoijana toimii Kajaanin ammattikorkeakoulu. Hankkeessa tehdään kansallista yhteistyötä Kaivosteollisuus ry:n, Teknologiateollisuus ry:n, Mining Finlandin, Tukesin ja Kainuun ELY-keskuksen kanssa. Hankkeen erityistavoitteena on pk-yritysten kasvun ja kilpailukyvyn parantaminen. Hankkeella tuetaan uutta tai uudistuvaa liiketoimintaa tai yritysten jatkuvuutta.
Hanke perustuu Kainuun maakuntaohjelmaan (Kestävästi kasvava kaivosmaakunta), Kainuun kaivannaisalan klusteriselvitykseen 12/2021, Kainuun kaivannaisstrategiaan 2019 – 2025, Kaivosbarometriin 3/2021 sekä kaivosteollisuuteen liittyviin julkaisuihin ja artikkeleihin.
Hankkeen kohderyhmänä ovat kainuulaiset kaivokset sekä isot ja pienet alihankintayritykset Kainuussa. Välillinen kohderyhmä on GTK, kainuulaiset koulutusorganisaatiot, Kainuun liitto, Kaivosteollisuus ry, Kajaanin kaupunki, Mining Finland, Oulu Mining School, Sotkamon kunta, Ely-keskus ja Tukes.
Kainuussa on yrityksiä, jolla on osaamista, kykyä ja halua toimia alihankkijana isoille kaivoksille ja muille teollisuusyrityksille. Paikallisten yritysten työllistäminen sekä käyttäminen on tärkeä osa kaivosten sosiaalisen hyväksyttävyyden statusta.
Hankkeen kattotavoitteena on kainuulaisten yritysten liiketoimintamahdollisuuksien tukeminen ja uuden liiketoiminnan löytäminen kasvuhalukkaille ja yhteistyökykyisille hankeyrityksille. Paikalliset yritykset isojen alihankkijoiden toimitusketjussa tuovat kilpailutusvaiheessa säästöjä mm. matka- ja majoituskulujen jäädessä pois. Tavoitteena on myös isojen alihankkijoiden toimipaikkojen perustaminen Kainuuseen. Kajaanin ammattikorkeakoulu pystyy vastaamaan pienten yritysten osaamiskoulutustarpeeseen ja samalla alueelle sitouttamiseen.
Konkreettisina tavoitteina on yritysten avustaminen rekistereihin ja toimittajaportaaleihin kirjautumisessa, yritysten palvelumyynnin yhteistyön tehostaminen, jopa koalitioituminen, kaivosvierailut, yritysvierailut, verkostoitumismatkat, yritysverkoston teemallinen kehittäminen/segmentoiminen, mahdollisuuksien tarjoamien yrityksille palvelujen kohdentamiseksi kaivostoimialalle, alueellisen yhteistyön asteen nostaminen ja yritysten palvelutuotannon ohjaamista vastaamaan kestävän kaivostoiminnan tarpeita. Kainuulaiset yritykset ovat pieniä perheyrityksiä, joiden kasvuhaluttomuutta ja näkymien puutetta on hankkeella tavoitteena korjata. Hanke tähtää pienten yritysten voimien yhdistämiseen ja kumppanuuksien hakemiseen, jotta kaivokset voisivat tehdä niiden kanssa yhteistyötä.
Hankkeen uutuus- ja lisäarvo on kainuulaisten yritysten valmiuksien ja osaamisen kehittäminen, jotta yritykset pääsevät mukaan kaivosten alihankkijoiksi, alihankintaketjuihin tai konsortiona tarjoamaan palveluja kaivosten kunnossapitoon ja muihin kaivosten akuutteihin tarpeisiin. Hankkeella tavoitellaan myös pienten yritysten esittelyä isoille alihankkijoille. Yritysten tulee täyttä kaivosten ja isojen alihankkijoiden laatu- ja turvallisuuskriteerit.
Hankkeen tuloksia voidaan mitata alihankkijoiden työntekijämäärän kasvulla, suorien työpaikkojen lisääntymisellä, hankintojen määrällä paikallisilta yrityksiltä (€/v) ja koulutusorganisaatioiden koulutusten lisääntymisellä.
Kajaanin ammattikorkeakoulu on esittänyt Kajaanin kaupungille osallistumista hankkeeseen 5000 eurolla, joka jakaantuisi kahdelle vuodelle.
Hanke on saanut myönteisen rahoituspäätöksen EAKR-rahoituksesta 17.4.2023 Dnro: EURA 2021/401229/09 02 01 01/2022/Kainuu